~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Friday, December 31, 2010

Good & Bad Ending Of 2010

Hahhhhhh.........last day of 2010. Seriously time flies so fast. Zapp....zapp....zapp....dah esok.....then dah February.....then dah my birthday....Roger awal-awal nih.....hehehe!

Tak de plan apa-apa pun coz everywhere will be chaotic......bukan MP je tak game to go anywhere but am in the same boat with him on this one.

Lunch time nak kena isi perut so still kena keluar jugak. Nak hala ke Ampang , tak kuasa nak hadap jam kat depan Sri Ukay. Nak ke belah One Utama/Curve , lagi laa haru.........tak kuasa nak queue berejam dari depan Sri Pentas........Hmmmm........so I suggested to MP that kita keluar ikut Sungai Sering/Ukay Perdana masuk jalan dalam & terus ke Wangsa Walk.

Dah lama ajak MP makan kat Restoren Ayam Penyet tapi dia tak nak. Hari ni he gave it a try.

Udang for Adriel , Daging for MP & Chicken for Yna

Pecel Lele aka Ikan Keli Sambal for me.......

This Sup Bakso is for MP & Adik Mok........Gado-gado to be shared.
Yna nak potong rambut pendek. Dia nak buat Bob Hair Cut.........teringin , sebab kawan-kawan kat sekolah ramai yang potong rambut macam tu. I personally suka dia rambut panjang , infact I've never had super short hair in my entire life before. Tak pe lah.......let her wear it , see if she likes it.

Chopping off her long beautiful locks.

Uwaaaaaaaaa...........I yang sedih tengok rambut dia kontot. Seriously , I tak biasa.

Hari ni I made an appointment with my school mate Nik. Nak discuss pasal health card and Nik is the one with all the experience handling such matters. I'm thinking of buying it for my kids & myself........up till now , MP's still not showing any interest. NVM.....I'll bear for it. And Nik came out with a superb payment plan which I'd say will not be a big burden to me. After this , am gonna try my luck to convince MP one more time about getting us medical coverage. Harap-harap lah terbuka hati dia..........

Malam Tahun Baru MP tetap ada appointment mengurut badan dengan Pak Hamid di Gombak.....so while waiting for MP to come home , we ordered some pizzas & etc from Domino's. New Year count down was fun with the kids and we enjoyed the fireworks that neighbours played when the clock strikes 12! Yay! Yes dengan si kenit pun teriak Yay! Yay! Yay! It was great.

Then.......actually earlier I received a disturbing sms from a friend........hmmm.....now , an ex-friend....the same sms was being sent to my other girlfriends who was with me few days ago *will post about it later*.......Didn't wanna make things worse , I replied wishing her well in the new year despite all the things she claimed in her disturbing sms to friends on New Year's Eve..........duhhh.....what a moment to do so.........anyways,,,,that's typical her........just can't wait till after midnight or the next day or something. Without a doubt , guess she's thrilled making others miserable when people are standing by to celebrate the coming new year with loved ones and she just had to throw the bomb right that very minute.......a friend , konon.....kate-nye......

The surface of what happened..........hmmm...........nothing. All I know , when friends gathered.....we talked. We talked about loads of stuff and yes,,,,,we'll talked about friends. What we like & what we don't like,,,,,some may say it's true , some may say otherwise. Isn't that normal? So happens few gatherings lately , this ex-friend weren't together..........maybe dia rasa yang kita-kita dok berkumpul & hanya berborak pasal dia sahaja.........Aiyoo.....

Apa yang I faham...........kalau I'm not in a gathering,,,,,,kemungkinan akan jadi bahan bualan antara kawan tu ada,,,,,redho je lah. Kita tak boleh lupa yang kawan kita tu semua ada MU-LUT yang tidak bisa ditutup. Pasti ada kawan yang tak senang dengan kita & pasti ada kawan yang sangat senang dengan kita. Kalau I jemput kawan datang rumah I & di belakang I kengkawan nak mengumpat kata rumah I kotor ke , bersepah ke.........bagi I senang je......lain kali bila I jemput,,,,,,,jangan datang. Benda tu tak jadi kudis pun pada I. Lu tak suka rumah aku , gi mampus....boleh , bahasa tahun baru cam tuh????

Sama jugak macam what I do with my blog.........I tahu ada orang suka & ada yang tak suka tapi masih kepo dok baca jugak..........ada aku kisah? I nak kutuk & puji siapa pun kat blog I , itu hak I. Most kawan-kawan tahu about my love affair with my blog. You suka , baca. You tak suka , jangan baca. So simple to not interfere with peoples life sebenarnya. Tapi bila kita ada ketidakstabilan minda.........hmmm........dari hanya sekeping gambar pun kita boleh buat andaian-andaian yang melampau.

SO.....this ex-friend of mine removed me & some other friends from her FB list. What to do , itu hak dia. So by removing us boleh bagi dia inner peace.........then it's done. We do not have to tell other friends , I trust that the rest will know soon enough. I pun tak nak sebab kita-kita semua boleh bawa mudarat pada jiwa seorang individu yang ramai sedia maklum memang sudah kacau jiwanya. Kang tetiba mati pulak kang,,,,,,,,,,,kita-kita yang dah dibuang ni jugak yang salah.........KEBABOOM!


Tu lah ending of 2010 for me. The day before I lost an uncle *a sad event for me & family* , today I lost a friend yang bermasaalah *am sad but fine* , tapi yang paling best was my dream last night.........it made me smile & something for me to hold on to. I know he knows.....yay! *wink*


A note for me : We look at ourself in the mirror and we can see only ourself. We're happy with what we see but have we ever ask others how do we look in that same mirror? Do they like what they see?

Thursday, December 30, 2010

Papa Lost A Friend , I Lost An Uncle

Pagi ni cuaca kuyu je. Hujan renyai-renyai , sejuk........lepas MP pergi kerja......budak-budak awal-awal pagi lagi dah bangun........I sambung baring,,,,errrrrrrrr.......sambung tidur is more like it. Malas nak kemas katil lagi........plus Yna layan Adik Mok tengok TV in her room.

Then I was awaken by Adriel rushing into the room with my mobile in his hand saying "fon mama.....fon mama....fon mama....!" Dah ada 6 missed call rupanya,,,,,,,all from my parents house.

I quickly called home and my dad answered the phone telling me that his good friend , my Uncle Mizi dah meninggal this morning. He can't go coz kereta dia rosak. Uncle Mizi was a close family friend. He'll come to the house boleh katakan dalam seminggu tu 3 atau 4 kali. Sejak hujung-hujung tahun lepas dia mula sakit-sakit. Kejap sakit dada , then attack paru-paru pulak , then dia OK......tak lama,,,,,nanti dengar dia masuk hospital balik.......tapi the final blow came mid this year when sakit yang doctor diagnosed dah makin pulih , tiba-tiba doctor kata ada nampak benda pulak kat abdomen Uncle Mizi.

Bila surgeon operate they found a piece of,,,,,,,,,,,,,hmmm........wood in his stomach! Very strange according to the doctors yang merawat Uncle Mizi coz masa diaorang dok buat check-up on him , they did not come across such a thing. And to discover some pieces of wood in Uncle Mizi's body is very very unusual.

According to his family members & from what my dad told me,,,,,,,Uncle Mizi had 2 brothers who died mysteriously too. More or less similar like my Uncle Mizi. Cuma mungkin Uncle Mizi ni ex-army so semangat juang dia lebih from his less unfortunate siblings.

After talking to my dad , dengan tak mandi,,,,,,,,,,I quickly changed and took the kids with me to my parent's place. MP cakap MRR2 jem so dia advised I ikut jalan Keramat AU to Ampang. Masih lagi hujan lagi.......I bawak kereta rasa I dah laju sangat dah.......tapi lambat betul nak sampai Ampang. Kereta banyak & jem........

Sampai rumah my parents , mula my mom nak naik dengan I & my dad kata nak tunggu kawan dia. But I told my dad otherwise. I asked my dad to come with me and suruh my mom tunggu kawan my dad. Yang penting my dad sampai dulu. My mom & the kids *anak-anak I + anak-anak my brother sekali* can come later.


My dad was one sad person today. He truly lost his good friend. Masa my dad dalam kereta berdua dengan I , he spoke of Uncle Mizi's 'unseen' sickness. Dia cakap kesian Uncle Mizi , lama betul dia sakit. My dad tahan sebak , tak nak menangis depan I. I told him , "Tak pe Pa......sekurang-kurangnya Tuhan kasi Uncle Mizi sakit kat dunia untuk cuci dosa dari yang Tuhan tak kasi sakit langsung...." Papa said...."Ye lah...." sedih je suara dia. My dad continued telling that Uncle Mizi tahu ni buatan orang dan tahu siapa yang buat dia but he was in no position to balas perbuatan orang tu. Nak buat apa? Tak kan nak pergi bomoh jugak untuk kena-kan orang yang buat dia adik-beradik tu? Serah pada Allah , balasan pada orang tu akan datang dari Allah. Papa memang sangat sedih hari ni. I told my dad lagi......"Orang yang mati aniaya , syahid.....Insya'allah Uncle Mizi ada tempat dia......". Papa diam.

When we arrived Masjid Pandan Indah , I suruh Papa turun dulu,,,,,I pergi park kereta. I joined my dad & we went into the bilik jenazah together. Bila my dad buka kain tutup jenazah & saw Uncle Mizi's lifeless face..........my dad tak dapat tahan lagi.......he cried & cried & cried. He hugged his friend's body tight and kissed Uncle Mizi. I belum pernah tengok Papa macam ni sepanjang I jadi anak dia. I can't stand it too. I cried & cried & cried as well. I can't believe that Uncle Mizi is no more with us. I can hear his voice still......cara dia cakap......cara dia ketawa........Ya Allah......I know You love him more but please give us that Uncle Mizi left behind strength to accept this big lost.


Papa & Mama tak kasi I tahu yang kereta Papa rosak. I tahu laa yang kereta buruk my dad tu selalu meragam tapi I tak tahu sampai tak boleh bergerak. Tadi baru my dad kasi tahu yang the last time he saw Uncle Mizi was last Sunday (4 days ago). Itu pun dia berjalan kaki ke Stesen Star LRT Ampang dengan my mom , naik LRT & berhenti kat stesen LRT Pandan Indah , then they continued walking to Uncle Mizi's house. My parents tak nak susah-kan me or my brother. Baik-nya my parents......mana lagi I nak cari mak bapak macam ni. I love them both. Kalau I kaya-raya.........I nak senang-kan both of them dulu. Bagi apa saja yang diaorang nak.......hahhh.......banyak yang dipendam , banyak yang disimpan........hanya Tuhan maha tahu.....

My mom & the kids came later.........we went in the jenazah room again.......this time it was my mom's turn to breakdown & cry..........more tears.


Nasib baik proses urusan jenazah kat masjid ni teratur , kawasan masjid & tempat menunggu pun selesa.......the importance of joining a khairat kematian. I dah berbuih cakap pasal khairat kematian ni pada MP tapi no response.........terus menunggu.


The lady in yellow is Uncle Mizi's wife , Aunty Tipah. They've decided to mandi-kan jenazah lepas zohor so while the men went for their zohor prayers,,,,,,yang wanita teman-kan jenazah.


Papa & his friend Uncle Wan (from Penang)........taking a puff.


Ni boss Uncle Mizi & his wife. Some visitors were hesitant to let this Chinese couple to visit jenazah Uncle Mizi. Masa tu isteri Uncle Mizi was not around so I told Uncle Mizi's daughter that it is OK to let the couple in for them to pay their last respect to Uncle Mizi.


Lepas solat Zohor , pintu bilik jenazah pun ditutup..........untuk urusan mandi jenazah.


Semua keperluan pengkebumian dah siap........


Finally , jenazah Uncle Mizi dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Cheras. Me? I was so sad to learn that masih lagi ada orang yang punya perasaan hasad , dengki yang melampau dan sanggup tengok manusia lain sakit , tersiksa & mati. Masih lagi ada manusia yang tak ada perasaan , guna ilmu hitam , hantar santau & macam-macam ilmu sesat hanya untuk nak puas-kan hati. Layak dipanggil manusia ke orang-orang macam ni?


Balik rumah , terus I bukak fridge. Dalam fridge ada lagi supply ikan pekasam yang I beli masa bulan puasa baru ni. Pergi Perlis 2 minggu lepas pun I beli lagi Ikan Pekasam. Kalau I goreng , I will goreng those yang I beli. In this pic is Ikan Pekasam dari Lenggong yang Arwah Uncle Mizi kasi kat I bulan lepas kalau tak silap. Entah kenapa tak pulak I teringin nak goreng ikan pekasam yang Uncle Mizi kasi ni walaupun I tahu ikan pekasam yang Uncle Mizi kasi ni ialah yang paling sedap antara stock-stock ikan pekasam yang ada dalam fridge tu. Masa sebelum raya puasa baru ni I ada tanya Uncle Mizi sama ada dia balik beraya kat Lenggong ke tak. Kalau dia balik , I nak kirim ikan pekasam dari sana. Walaupun lambat , berbulan lepas raya......Uncle Mizi tetap ingat yang I ada kirim ikan pekasam.........I ni sentimental sikit........lepas ni macam tak termakan rasanya ikan pekasam yang Uncle Mizi bagi ni.....simpan I akan simpan buat pekasam dalam fridge sampai??????? I don't know. Tang ni I ada ikut resmi my dad sikit. I will keep things , I will treasure things........


Uncle Mizi dalam kenangan........masa ni Uncle Mizi buat kerja kahwin anak perempuan dia , sometime in June last year.


Uncle Mizi dalam kenangan..........Uncle Mizi kat ward Adriel. Masa tu Adriel was being admitted kat Ampang Puteri , June last year jugak.


My uncle , Uncle Mizi.......jenazah nampak tenang.......molek sangat , tak de yang cela. Moga roh Uncle ditempatkan ditempat mereka yang baik-baik sahaja........I know your perjuangan in Islam....I know your loyalty to the real Pekida movements.......you are the next father I had in KL and I've never tell you this,,,,,,,,,,I love you & now,,,,,I will dearly miss you Uncle. Al-Fatihah.


A note for me : 2 days ago I was watching the Al-Maunah documentary on the History Channel with MP and I told MP that Sauk is near Uncle Mizi's kampung. A week before , I told MP that we should go & visit sicked Uncle Mizi. Dah lama I tak tengok Uncle Mizi. I remided MP that masa Adriel sakit masuk hospital , Uncle Mizi ada datang melawat. We've never done that sejak dengar dia sakit. Excuses came together with the conversation but God knows that I really wanted to pay a visit.........

I want to move forward but I'm afraid of new year.......this is one of the reason,,,,,,to lose someone dear in the next coming year. Tahun lepas , Uncle Mizi was standing strong in front of me.......tahun ni,,,,,dia dah tak ada lagi............

Tuesday, December 28, 2010

Long Overdue : Jumpa Students Di Melaka

Trip ni masa I pergi Melaka dengan Kak Siti for a meeting.


Sebelum balik KL we headed to Mydin at MITC. Our student Marul ada outlet kat food court.


Outlet Masakan Ala Kampung.......hmmmm.......macam-macam ada.


Haaa yang baju merah tu sister Marul , on duty.......


We came around 3pm , dah after lunch hour,,,,,,,,so boleh laa borak-borak dengan tuan kedai.....


Lauk kampung memang favourite me & Kak Siti. We took Ikan Patin Masak Tempoyak & Ikan Siakap Masak Lemak Cili Api with Pegaga.......best!


Makan nasi kat Melaka mesti laa ada cencalok,,,,,plus of course , some sambal belacan.


Pinggan kiri , Kak Siti punya. Pinggan kanan , mike punye.


Moh make weh!


Alhamdulillah , we had a free delicious lunch and thanx to Marul's mom.......she 'tapau' some dishes for us to take home. Rezeki.


Ni Marul , bila tak de kuliah.....he'll come to the studio for vocal lessons. Yes,,,,all the way from Malacca to KL.


Ni Kak Zai,,,,,mak Marul......



Ni memang my favourite. Sambal Ikan Bilis Kering with Peanuts. Kak Zai selalu kalau datang studio,,,,,,she'll tapau me & Kak Siti some lauk-pauk. I selalu request for this sambal bilis. Today , Kak Zai masak fresh while we were having lunch & packed them for us. Oh my! Yna loves the sambal bilis plus tahan lama! MP pun suka.

After lunch me & Kak Siti jalan-jalan dalam Mydin , shopping sikit & waited for Mas , another student living in Malacca.


We later met her kat Jonker Walk Kopitiam for tea. Makan lagi.


That's Mas.......cut things short,,,,,,we ended going to Mas house and her mom prepared dinner for us. Lepak-lepak & borak-borak lagi & more of Kak Siti's student came to join us kat rumah Mas....Waaaa......pukul berapa nak sampai KL ni? Sesekali terlepas kandang,,,,,hehehe!


I had a great day laughing , eating & shopping today.....and oh,,,,,,working as well :-) Kak Siti,,,,,,bila lagi nak outing macam ni? *wink*