~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Monday, January 31, 2011

Working Weekend

Banyak yang kena settle by end of February.........ada yang for fun , business & work.

End of February ni our vocal assemble ada dinner show dengan MOSTI. We've been practicing since January lagi for the show. So every Tuesday & Saturday we'll gather at the studio for a 3-4 hours of practice.


Yang mengajar is Cikgu Shahrul , he's a music teacher at Yna's school and also an ex-vocal trainer dengan company lama Kak Siti. Untuk piece "Lancang Kuning Gunung Payung" , Cikgu Shahrul yang ajar with me & Kak Siti tolong-tolong the group with their respective lines. Lagu ni dah lama I dengan Kak Siti tak nyanyi.......the last time we sang was when we were with the National Choir Of Malaysia. As for Cikgu Shahrul , dia baru join National Choir so, naturally masih segar diingatan,,,,,,and vocal score lagu ni sampai 9 page! Hooooo.....baik kasi itu kerja sama Cikgu Shahrul lah.....hehehe!


We're performing 3 or 4 songs for the show.......dalam repertoire ada lagu :
  1. Lancang Kuning Gunung Payung arranged by Pak Suhaimi Nasution
  2. Belaian Jiwa by Innuendo
  3. Warisan by Sudirman
  4. Yesterday by Boyz II Men
  5. Stand By Me by 14 Karat Soul

Lagu - lagu pop ni , I will take charge in re-arranging the vocal arrangements,,,,,make it simple or make it complicated....hehehe! Apa pun yang penting , bila dinyanyikan dalam kumpulan , bunyinya sedap didengar.


Last week I enrol-kan Yna masuk kelas drum. A drummer myself , I know the fun & kepuasan bila main drum ni. Dulu tahun 90'an dulu I ada belajar drums & percussion for 2 years. I tak paksa Yna main drum sebab I main drum.....it was her choice. I dah tanya Yna berulang kali betul ke dia nak belajar drum & not piano or violin or guitar? Nope , dia pilih drum. So , I bagi dia peluang to explore it. Sampai tahap mana dia nak belajar , itu terpulang pada dia. I tak nak paksa. MP was not happy at all masa I told him about enrolling Yna for drum classes. He was mad with me. Menanah laa telinga kena pop-pet dengan MP. Katanya I galak-kan sangat Yna involve dalam seni. Hmmmmmphhhhhh......sabar je laa........


I did ask MP to escort Yna to her 1st drum class sebab I'll be busy at the studio with my choir practices & vocal classes but MP excused himself. I tahu dia nak chaperon Yna tapi ego dia lagi tinggi. He just can't. Other fathers would be excited and I know MP was excited too but he chose to bury his feelings dalam diri dia. He will not bow to me. He won't. To me , I do not want to miss aktiviti anak-anak I , kalau boleh laa.....but MP has his own way. Lucky me , kelas drum Yna satu floor dengan my vocal studio. The owner is Teacher Salleh , selain ada kelas drum & guitar , it's also a jamming studio.

Yna was a natural at hitting on the drums. Teacher Saleh cakap dia cepat pick-up. Great. I took a video of Yna main drums........played the video kat dalam kereta , nak tunjuk kat Adik Mok.....and I saw MP peeping at it....hehehe! Now we have 3 drummers in the family , me - Yna & MP's older brother Mustaffa.


Malam baru kerja-kerja kat studio selesai. MP took us for dinner kat Sri Ayutthaya.....ye.....restoran yang dia cantas & siap ada cerekarama sedih pilu masa my anniversary last year. Kali ni dia sendiri yang bawak kitaorang makan kat sini. 2 weeks sebelum cuti raya Cina hari tu , Yna ada mintak kat MP to belanja her at Sri Ayutthaya sebab dia dapat jadi prefect *ya,,,,so proud of her*. Time tu MP jawab , he'll think about it first.


Entah apa jinx tempat ni dengan I but this time around I fell down face first! Kisahnya..... perut si Adriel meragam , watery pooh.....After we had ordered , MP keluar restaurant to make a call and Adik Mok pooh pooh. Habis tembus ke seluar dia. I quickly took him out of the restaurant and went to the car to change his diapers. The toilet tak baby friendly , so that's why I didn't take him there to change. The changing of diaper was fine , I did it at the back seat of the car. After am done changing I told Adriel to stay put tepi kereta sebab I nak bukak bonet belakang nak cari plastik beg to wrap his dirty diaper. As I was about to close bonet kereta tu , tak sedar pulak yang Adik Mok was right behind me , terlanggar Adik Mok and made me go out of balance and fell down ke sisi kereta. Adriel pun jatuh sekali but nasib baik I tampan kepala dia with both hands *sort of fell over him....laaa* with my face hitting the floor. I had to do it coz if not kepala Adriel mesti terhentak besi-besi konkrit yang sedia tersusun kat atas lantai.

Adik Mok was fine but my chin ter-scratched sikit. My left pipi bengkak sikit sebab cheek bone terhentak ke lantai. Nasib baik I tak pakai my glasses....kalau tak sure pecah & probably kaca masuk mata. Kaki & tangan semua OK with minor scratches je. Tak de luka apa pun.

The fall didn't make me angry. I remembered sebut "Allah" 2 kali masa nak jatuh tu. Tengok Adriel OK , he cried sebab terkejut........then masa bangun & tengah duduk kat lantai & sapu-sapu pasir kat baju , kat tangan , kat kaki........it got me thinking , He is saving me from greater mishaps. Alhamdulillah & I accept this fall with a smile. Yes , I smiled,,,,,,get myself together & walked back to the restaurant.


Briefly told MP what happened,,,,,,,,and makan laa , apa lagi tunggu...hahaha! We had a fish dish - tofu dish - veggie - butter prawns - 2 bowls of sharks fin soup - omelette - rice & drinks.........costs MP almost RM298.



The next day ada studio time lagi. Lunch McD je kat studio. A friend of mine Glam , came to the studio siap bawak-kan I syllabus untuk ambil Advanced Vocal Exam from Trinity GuildHall London. Examiners semua dari England. Glam fully encouraged me to take the exam.....it's good for me tapi tu lah.....nak kena nyanyi lagu-lagu classical Itali , German , French & English...5 lagu kalau tak salah. Pieces pulak yang Ya Ampun , title lagu pun tak pernah nak dengar di alam maya ini. Nak cari vocal score lagu-lagu zaman tok kaduk tu lagi.....Glam kata dia boleh tolong......OK,,,,,,fikir , fikir , fikir...............timing tak sesuai lagi rasa-nya. Banyak nak kena beres kan dulu especially with dot dot dot......I know someone will melompat to learn that I wanna take an Advanced Vocal Exam!


Hari ni my dagu ada hitam sikit......sapu Bio Oil....takut tak hilang parut tuh......kang nanti , orang tanda hitam kat dahi,,,,,I tanda hitam kat dagu.....serem je noks.

Poco - Poco At Z's

Yaa..........me doing poco-poco,,,,,,alamak memang fail! Tapi for the sake of fun with my friends , join jugak sessi poco-poco ni even though I personally kureng bab poco-poco. This is not a matter of I see poco-poco as tak de class or anything tapi otak memang payah nak cope dengan langkah tari-nya. You give me latin , you give me disco dancing , you give me cha-cha ke , twist ke , tarian melayu ke , even hip-hop sekali pun.......Insya'allah , no problem. Boleh easily catch up with the steps but I simply do not know why it's difficult for me to process poco-poco. Boleh laa ikut,,,,,tak laa bebal sangat tapi.......hmmmmmm.........maybe it's because I can't see the beauty in the dance just yet , so my mind pun sealiran with body movements.

I've seen a group of middle aged women , pakai baju kurung & baju fesyen-fesyen kelawar tu,,,,gasak menari steps poco-poco kat dalam disco years back. Kat disco tu the show band main lagu-lagu Inggeris top 40's. Ada lagu Bon Jovi and all but depa selamba kodok je bantai menari dalam barisan , semua lagu guna steps poco-poco. Tak salah,,,,,,but it was a turn off for me.


OK lah.......enough of my misery with Poco-poco , I je yang tak berapa nak pergi dengan poco-poco ni tapi I know ramai ibu-ibu , bapak-bapak di luar sana yang amat menyenangi akan poco-poco.....hehehe! Ampun ya....Owh yes,,,,,we took this pic kat Alexis *GE Mall* , after that we headed to Z's.


Started with poco-poco & ended with some stretching.....1 hour of tarian tonggang terbalik , orang ke depan , kita ke belakang......almost berlanggar with each other.....it was hilarious & full of fun!


The gang after poco-poco......pancet! Hehehe!


Hmmmm.....Jaq datang rumah Zakiah malam tu sebab hubby Zakiah ada group bikers. Jaq ni kaki motor jugak. I kenal dia tapi dia tak kenal I laa.....and.....I don't see the need of me to tell her who I am. Tak perlu. To me , kalau orang kenal I as Rima Rashidi , OK. Kalau tak kenal,,,,,I OK je. Tak jadi kudis pun kalau orang tak kenal Rima Rashidi....duhhhh! Tapi tu lah , ada some celebrities yang sezaman dengan I make it a big deal. Most are still living in denial , masih nak nyanyi walauponnnnn......masih nak dikenali sebagai Artis......aiyoooo! Bukan je dah suam kuku,,,,,,dah tak de tempat dalam industri pun.......but live style masih nak macam zaman depa popular dulu. Artis sekarang ber-botox , depa pun ikut botox jugak,,,,,,Why? sebab nak ikut 'arus artis'. Dah tu muka jadi sembab tak tentu pasal. Kadang tu rasanya muka depa tak perlu botox pun tapi sebab 'artis' buat , depa pun nak buat. Muka dulu lawa-lawa dah jadi jendul macam flower-horn. Mengong.

I ingat dulu masa I umur belasan tahun,,,,,,,time tu perfume Poison by Christian Dior tengah popular. Boleh kata semua artis wanita masa tu pakai Poison. Dah semua bau sepasang. To me , my time dah lepas......I've had my time and I choose not to go back to fame & popularity. Am blessed with a much better life now. Alhamdulillah.


Jacq & Jillsss......


Lepas poco-poco.....ada sessi tengok kain. Tengok je ke???? Z baru balik dari Surabaya the day before so we got to take an exclusive peek at the kain-kain sebelum Z letak kat kedai dia. From lace to batik to cotton to kain yang ada batu-batu/sequins....semua ada. I terjebak beli sampai 3 pasang kain. I bought 2 fully sequined & beaded materials suitable for jubah or kurung & a colourful satin suitable for kurung. Hmmmmm........mesti MP ngomel nanti nih.....

Saturday, January 29, 2011

Hang Outs


One of the nights my girlfriend & schoolmate Liza came by the house.....saja borak-borak & lepak-lepak. Lama jugak tak jumpa Liza walaupun kami duduk dekat. Kalau dari Giant BA nak balik rumah lalu satu jalan pun tak berjumpa.


I prepared some hot drinks for me & Liza , some Famous Amos Chocolate Chip Cookies , My dad's mango & some mix fruit jeruk from Penang.



Baru ni jumpa gang lagi kat Alexis , Great Eastern Mall. Tak de agenda apa-apa pun , just minum-minum , gelak-gelak & borak-borak kosong je.....


Awat termenung tu Kak Lizza oii??? Tengok kite-kite ni , tersengeh sokmo.....hehehe!


Hmmm.......mobile upload in progress......ambil gambar , terus upload ke FB....pantes Cik Shiema.


Gambar kiri : Shiema-Intan-Lyna.........then Intan balik,,,,,,,Kak Lizza datang.....



This was last Thursday , ada kelas kat UniTAR....we had a meeting earlier at MOSTI in Putrajaya , so lepas meeting terus ke Sunway. Sebelum kelas mula , we had tea at Restrees Kopitiam. Food not bad. Price pun very reasonable.


We had Popia Basah , Wild Mushroom Soup.....sedap.....


The Ubi Rebus was good as well. Tauhu sumbat is an all time favourite of mine. Hmmm.....now dah kenyang , baru boleh pergi mengajar dong!



Hari tu *entah tak ingat bila , tapi baru-baru ni laa jugak* , I went out for an early coffee session with my girlfriend Fifi at Starbucks , Ampang Point. Then we adjourned to Great Eastern Mall. Kak Aida & King joining us there. We had our makan session at Shyet-Li's Kopitiam.


After makan-makan , we headed to Starbucks *GE Mall* for another round of coffee session with Zack before heading home. Great day with the girls.



This is Shana , my student from Sabah. Sweet & nice young girl. Lately , I've been spending a lot of time with her coz I'm now in the midst of venturing into a new business. An online business. That's why I'm quite busy actually. Tengah buat survey & etc for this business of mine with Shana. Nanti lah , will write more about it kalau business tu jadi.........Insya'allah. So today I took Shana for lunch at Taiwan House , Ampang Point. 1st time Shana makan kat sini & she loves it. The next day Shana ada kelas vokal........lepas kelas we went for a Japanese lunch kat Sushi King dengan Kak Siti.......syok sangat makan , lupa nak snap photo.


A note for me : Tak sabar nak buat business baru.....yes!

Friday, January 28, 2011

Birthday Kak Aida

Last Sunday , January 23rd was Kak Aida's birthday yang ke......14 hehehe! It was a last minute invitation from Kak Aida to us all but the birthday party was filled with fun & laughter.


Birthday Girl : Aida Nasution


Date : 23rd January 2011

Time : 4pm


Venue : PappaRich , Nihonkan Club , Jalan Ampang


Theme : White



The invitation was at 4pm but I came 30 minutes earlier. Ingat nak tolong-tolong tapi Super Aida dah beres-kan semua-nya. Dari gifts sampai ke belon , semua dia buat sendiri , dia gantung sendiri. Kak Aida kata mulanya tak de plan nak buat party pun , ingat nak invite a small group of friends for makan-makan,,,,,,,tapi bila tengok phonebook dia rasa macam ramai pulak yang nak dijemput. She waited for the green light dari hubby aka Finance Minister and a day before party baru dapat green light to proceed with the party.


Bila semua preparations dah siap........we ordered our food. Makan dulu sebelum guests sampai.


I had Iced Detox Honey Lemon Tea........hmmm........sedap & refreshing. But.....later - later gwa story....


Makan dengan shades....takut itu kuah kari ayam terpercik masuk mata ye sis.....hehehe!


I had curry mee & otak-otak......


Tengah-tengah syok makan , ex-boss Kak Aida sampai. Lama tak jumpa Tuan Haji Razali. I panggil dia Che' Razali je. He is a Tuan Haji tapi kepala best! Ni dah ada ura-ura nak pergi makan kat Tony Roma's dengan Tuan Haji.....berehhhhhhhh.....


Lepas makan , guests pun dah ramai datang..........mingling time! Kak Aida with Bob , me with King.


This is Kak Aida laa.......tak boleh lari......birthday dia tapi dia jugak yang jadi MC of the day. Sempat wrap hadiah untuk lucky draw lagi.....




Boleh kata most of us dapat hadiah.....I like!


In between MC-ing,,,,,Kak Aida managed to spend time with family & friends.


Antara guests yang attended the party.......


Makan......order je,,,,,hari ni Kak Aida bayar....hehehe!


Hmmmm.....ada show.....ada show.....


A duo performance by Iqbal *anak Kak Aida on guitar* & Arif *anak Shiema on vocals*


Tengah duduk sembang-sembang , I thought of singing a song for Kak Aida. I took Iqbal's kapok guitar and softly jammed a song. I quickly run through the chords with Iqbal and surprised Kak Aida with a song from me...........surprise ke sis???? Hahaha......dia dah tahu dah I nak nyanyi bila tengok I dok cari chord lagu dengan Iqbal....


Hehehe.......sebab memang tak de plan nak nyanyi......maka tak de laa PA System yang sesuai , mike stand pun tak de.....So , kena laa birthday girl pegang-kan microphone sebab si penyanyi nak main gitar.....huhuhu! I sang one of my favourite song , Radja's "Aku Ada Kerna Kau Ada".....ada yang mendengar sebak......yang nyanyi pun sebak........uwaaaaaaaaa......sebak sebab apa tak tahu laa.....kot sebab-kan tak tahan dengar my singing yang berkarat , hehehe! As for me , I sebak sebab......Kak Aida was there dari dulu sampai sekarang........hahhhhhh......satu friendship yang sangat lama , 25 years.


Then cake cutting time!


Happy Birthday Sis......I Love You and you must love me.....hehehe!


Kak Aida jugak yang kena potong-potong-kan kek tu for us,,,,,,memang manja terlajak kitaorang tau....semua birthday girl buat sendiri. Cepat pulak tu......


Kak Aida with her guests.....



Kak Aida with the usual suspect! Balik-balik muka tu jugak.....habis,,,,,dah boleh get along......what to do.


Kak Aida with Abang Syed.....


Group photo sebelum pulang........


A note for me : February is coming.......hmmmm......ahh , one more thing,,,,,,as a result of me drinking 2 glasses of Iced Detox Honey Lemon Tea , malam dalam pukul 11pm I ke toilet to poo poo , sakit perut. 2 -3 kali jugak laa berulang-alik ke toilet. Aduiiiiiiii!