~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Saturday, March 19, 2011

39th Birthday : Authentic Thai Dinner @ Sri Ayutthaya

My birthday celebration series continues.......sampai February next year.......sabo je lah....hehehe!

This birthday gathering was before I went to Bangkok......lama dah upload gambar dok terperuk dalam draft. Hari Ahad ni , ada masa sikit.......sambung update blog.


I sendiri yang order birthday cake ni.....a dense Vanilla Butter Cake.


I took my family for an authentic Thai dinner at Sri Ayutthaya. Seriously tempat ni memang puaka betul lah.....hehehe! For me laa and not for others. Ada je yang tak kena each time I datang makan kat sini. The 1st time on my anniversary last year , problem dengan MP. 2nd time jatuh dengan Adriel. Ni 3rd time......hahhhhh.....let's just say I want to celebrate my birthday and treat my family to a fine dinner but you know who is not all happy with it. Why? I wish someone could ask you know who that question for me. 11 years and I'm still clueless.

If one chose not to make peace with his or her siblings and now lead his or her life without them.....is that my fault? Being a partner or not must I do the same with my own sibling & family members? Isteri kena ikut suami......betul tu....tapi otak yang ada ni untuk apa? Nak ikut bodoh je? Allah tak kejam to ask any married woman to abandon her own family even though dah berkahwin......Sorry,,,,,I love my family. Do not ask me to choose but if I must , I will choose my family. Kapish!

Adriel is not like Adrenna masa kecil. Adrenna was easy to manage. She was an easy baby , easy toddler and now an easy kid. Well , not Adriel........he is a pain in the ass! Ya , that's what we call him bila datang perangai kekwat dia *hmmm........and why am I not surprise.....in the blood!* Adriel ni degil sikit , tak takut kat MP , cengeng sikit , he wants what he wants tapi kalau ikut rentak dia.......dia OK lah. My parents tak de problem baby sitting Adriel. I'm OK with Adriel's antique walaupun kadang-kadang perangai dia memang menguji kesabaran. It's not an easy task to take him out for makan or jalan-jalan. Dia tak boleh nampak "BOL" lagi....yes , masih.....he'll cry and ask for it and whatever you do will make him mengarok even more. I boleh pekak-kan telinga kalau anak I tu dah over sangat......nak buat apa lagi , nama pun budak kecik plus,,,,,,bukan anak I sorang yang akan meroyan kat shopping complex bila tak dapat apa yang diaorang nak. It's normal but scenario budak menangis in public ni agak abnormal pada MP. Dia tak suka. Sangat-sangat tak suka. Itu yang membuat-kan MP hilang sabar dengan Adriel. Tapi tak laa sampai pukul-pukul budak tu but MP sangat-sangat tidak reti nak kawal riak muka.....hehehe! Orang sekeliling akan tahu yang dia tengah temper dengan seseorang......and the seseorang is a baby.....hehehe! Naik malu I......dia marah Adriel macam marah-kan budak form 1! Kalau I masuk campur dengan I , I sekali kena........penat.

So masa kat Sri Ayutthaya hari tu , my Papa sampai merajuk tak nak makan sebab tengok-kan MP marah & herdik-herdik cucu dia Adriel. Yang MP pulak ego.....bila dia tengok my Papa leave the table dengan tak makan & bawak Adriel yang tengah mengarok tu jalan-jalan kat luar restoren,,,,,,MP pulak tak nak makan. He told me that Adriel anak dia and he can do whatever he wants to Adriel.......hmmmm......


Bila jadi perang dingin antara my Papa & MP ni *walaupun hanya melalui bahasa tubuh*,,,,I told the rest of my family to eat & enjoy the dinner. I yang bayar so......makan! Depa tak nak makan , itu masalah depa. depa yang tolak rezeki , bukan kita.


Yang jadi punca Adriel mengarok was when si kenit nak duduk atas kerusi biasa and not on a baby's chair. MP ni is almost close to a perfectionist sikit. Old school. Tak boleh lah kalau nak ubah cara kerja , cara fikir & cara yang lain-lain lah....semua kena ikut cara yang dia dah biasa. SO , a baby kena lah duduk dalam baby chair. Yang si Adriel ni pulak , sangat-sangat cerdik. Time ada atuk , ada nenek & ada semua orang lah dia mengarok tak nak duduk atas baby chair macam selalu. Bila Adriel buat perangai tapi kena paksa jugak duduk atas baby chair & MP pulak nak suap dia makan.........memang laa Adriel tak nak. Terus-terusan Adriel merengek , menangis & buat perangai. MP memang tak boleh tolerate & dengan body language yang agak kasar dia rentap & bawak Adriel out of the restaurant which makes my Papa felt so uncomfortable looking at how MP took his grandchild away. Hahhhhhhhhh.......

Tak lama lepas tu , MP bawak Adriel masuk........eh! dia mula mengarok balik , tak nak makan. Mula laa MP bengang balik........hehehe! MP's reaction towards this whole "Adriel mengarok sebab tak nak duduk atas baby chair stint" made us all feel uncomfortable. If he could have just allow Adriel to sit on the ordinary chair.......habis cerita , budak tu pun mesti diam. Then my Papa pulak bawak Adriel keluar ambil angin kat luar.......

Pendek kan cerita......I suruh waiter bawak kerusi for Adriel , alas-kan dengan kusyen kasi tinggi sikit. Adriel pun duduk atas kerusi tu and he's fine.

Rilek kejap........kita minum dulu! Tension dowh!


Apa jadi pun...try pun on a smile....peace!


Makan , makan , makan.........ada sotong , ada udang , ada ikan , ada tom yam , ada sayur , ada tofu , ada kerabu , ada telur.........


Time to cut the cake......


Gathering everybody around........walaupon......


Yay! Another cake to finish........


Waiting for the cake.....suruh crew Sri Ayutthaya potong-potong cake tu....

My parents......all I have.....

All in the family & you know who was too busy with I don't know what.......eeeeeeeeee.....


Sebelum balik , couple more shots kat luar restaurant........


3 kali datang sini , 3 kali ada yang sangkak........tengok lah kalau datang the 4th time nanti macam mana.......

1 comment:

  1. mmg selalu bapak budak tak berapa nak pandai hendel bebudak... tu yg naik anginnn selalu, kan?

    perangai budak2.. namapun lagi budak2 kannnn?
    sabau jelah.. hehehe..

    been there, done that!!

    ReplyDelete