~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Wednesday, March 23, 2011

OtroNami


I was in awe when I saw what happened to Japan on TV. My heart was saying...Oh No....God's mad at us again! Within minutes there was videos & pictures being uploaded on the net and I was glued to FB checking on status updates about the Japan Tsunami , I was up till quite late changing the TV channels......CNN , Al-Jazeera , BBC.......listening to the tragedy updates & watching horrifying footages of black waves vanishing everything before my very eyes.

I've seen photos of Hiroshima & Nagasaki after the 2 cities were being hit by the first atomic bomb in 1945. Total lost , segalanya hancur berkecai. Amazingly the Japanese rose and built the cities once again. They survived the bomb when there was little money & minimal technology and now 65 years after the bombing plus with the help of modern technology , I'm confident that the Japanese will pull through & recover much faster. Insha'allah.

After the Japan Tsunami , Berita Harian published the cartoon about Ultraman running away from the Tsunami waves. Am not gonna be a hypocrite and say that the comic sketch was not funny. It was. I had small giggles when I first saw the cartoon and at the same time I was smiling. I smiled because I can acknowledge how true the comic sketch was. Wait laa Kak Noripah....don't laa marah-marah....hehehe! Relax , think first.....then you can marah , OK.

Many Malaysians expressed anger and how insensitive Zoy si pelukis comic was about the recent Tsunami tragedy. Zoy & Berita Harian was being condemned for publishing the piece. Ya.....betul laaa tu. Not the right time to publish benda-benda macam ni when the disaster baru sangat berlaku. Memang insensitive. Kalau publish later-later , maybe pembaca boleh relate to the humour.

As for me , most saw maksud yang tersurat.....became angry & expressed rage. Have we thought and try to look at the maksud yang tersirat? I'm sure ada yang faham maksud sebenar kartun Otroman tu. Kan kan kan????? And kalau kita faham maksud yang tersirat dalam kartun tu , pasti kita takkan marah sikit pun kat Zoy *wink* Am not taking sides sebab I sik kenal pun siapa Zoy tok.....dalam Berita Harian pun mek sikda share , nang mek sikda kepentingan pun.

Like I said earlier , 1st I laughed because kartun tu kelakar then I acknowledged betapa benarnya karikatur tu. The way I see it , bila Tuhan murka.......bila tiba masa Tuhan pula nak tunjukkan kekuasaanNya.....setinggi mana pun kecanggihan teknologi ciptaan manusia.....high-tech macamana sekali pun formula sains & teknologi yang kita guna to prevent malapetaka.....sekuat mana pun robot ciptaan manusia kat muka bumi ni.......tiada apa yang dapat melawan 'teknologi' ataupun kuasa Tuhan.

Lately , negara-negara kuasa besar dunia.....negara yang tak berapa nak besar dunia pun sibuk dok nak bersaing konon negara masing-masing ada teknologi nuklear & etc. Negara besar & kecil dunia berlumba & sembunyikan program nuklear negara masing-masing. Fahamannya,,,,,negara yang ada program nuklear atau loji nuklear or apa-apa yang nuklear related technology is a powerful country dan sewajarnya digeruni. *Pigi dahhhh....sekarang ni takut pulak bila loji nuklear bocor....takut pulak kena radiation....takut pulak baby dalam perut terbantut pembesaran....takut pulak jadi mutant.....mengong*

Since Iraq was being invaded tak tentu pasal by the US & hukum gantung Saddam Hussien for no reason tu , katanya Iraq ada nuclear weapon. Cari punya cari....sampai laa ni tak jumpa apa pun. Bingai. Iran pun kata ada nuclear technology jugak. North Korea pun sama. Rasanya Tuhan pun fed-up dengan manusia-manusia yang dok kecoh pasal siapa ada kuasa nuclear paling hebat and Dia pun turunkan 'ujian' nuclear pada Jepun sekarang ni. Complete dengan Tsunami yang memusnahkan everything *sama macam Hiroshima dulu* then the Japs have to deal with the current nuclear leakage issue at a nuclear reactor power station. Tu baru sedikit cubaan yang Tuhan kasi.....Dia kasi bocor sikit je dulu , Dia tak nak letupkan terus nuclear reactor tu. Well , nuclear reactor tu baru bocor je and kita sampai kat Malaysia dah kecoh pasal kesan radiasi & etc. Nak kena hujan pun cuak.....takut hujan asid and what nots. Lagi nak sibuk pasal nak bina logi & guna teknologi nuklear......

Kenapa Tuhan pilih Jepun untuk 'ujian' ni? Sebab kalau Dia 'uji' kat Malaysia.......hilang lah bumi Malaysia dari peta dunia. Kita tak mampu tanggung ujian hebat macam ni. Kalau Dia uji negara macam India......berzaman laa baru India dapat bangkit balik. Jepun memang candidate paling tepat sebab dunia tahu yang Jepun punya macam-macam teknologi hebat dunia. Perhaps it's God's way to tell us humans to go slow on the nuclear technology as it will do more harm to humans than good. So be grateful that He didn't choose us for this test. Call me crazy but that's how I look at the Ultraman vs Tsunami cartoon *wink*

But then again...........these are my personal thoughts.......Cheers dowh!

2 comments:

  1. salam....jangan pandai2 buat kesimpulan...dah tu naper tuhan turunkan gempa dan tsunami di Acheh tu?Indon bukannya negara maju mcm jepun pun...begitu juga gempa di Haiti dan Pakistan..

    kalau kata hanya kerana tuhan pilih jepun pasal jepun mampu bangkit dalam tempoh singkat,kenapa tak Amerika,France,German yang sama maju mcm Jepun?
    Hakikatnya negara jepun ,Indon Pakistan, semua tu berada di lingkaran api Pasifik yang memungkinkan berlakunya gempa bila perlepasan tenaga yang terhasil daripada geseran batuan di keretakan memanjang sepanjang batuan sempadan plat tektonik.

    bukti tuhan tak pilih negara maju je nak turun bala


    13 Sep 2007 Sei-Penuh Jambi
    12 Sep 2007 Bengkulu 13 mati
    27 Mei 2006 Yogyakarta 6500 mati
    26 Dis 2004 Aceh lebih 230000 mati.
    26 Dis 2003 Bam (Iran), 41,000 terbunuh.
    21 Mei 2002 utara Afghanistan lebih 1,000 orang mati.
    26 Jan 2001 India 13,000 mati.
    21 Sep 1999 Taiwan 2,400 maut.
    17 Ogo 1999 barat Turki 17,000 nyawa.
    25 Jan 1999 barat Colombia 6.0 1,171 maut
    30 Mei 1998 utara Afghanistan dan Tajikistan 5,000 orang terbunuh.
    17 Jan 1995 Kobe, Jepun Meragut 6,000 nyawa.
    30 Sep 1993 Latur, India 1,000 mati.
    21 Jun 1990 barat laut Iran 50,000 nyawa.
    17 Dis 1988 barat laut Armenia 25,000 maut.
    19 Sep 1985 Mexico Tengah lebih 9,500 mati.
    16 Sep 1978 timur laut Iran 25,000 maut.
    28 Jul 1976 Tangshan, China 240,000 orang terbunuh.
    4 Feb 1976 Guatemala 22,778 terbunuh.
    29 Feb 1960 barat daya pesisiran pantai Atlantik di Maghribi 12,000 maut.
    26 Dis 1939 Wilayah Erzincan, Turki menyebabkan 33,000 orang maut.
    24 Jan 1939 Chillan, Chile 28,000 maut.
    31 Mei 1935 Quetta, India 50,000 nyawa.
    1 Sep 1923 Yokohama, Jepun Meragut 140,000 nyawa



    wallahualam..

    ReplyDelete
  2. well said rima, i cud not agree you more on the otroman cartoon...

    anne

    ReplyDelete