~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Saturday, August 13, 2011

Everything In A Post!

My post ah tonggeng terbalik dah.....entah mana dulu mana kemudian. Pening nak upload gambar sebab banyak sangat yang tertinggal! Uwaaaaaaaa.....

1st Saturday , 1st week puasa baru dapat buka dengan my parents. Don't ask me why lambat berbuka dengan parents even though we live nearby......Seronok tengok Atuk aka my Papa bila cucu dia berkumpul.

Ni umbut kelapa yang I beli kat Temerloh hari tu..lama jugak simpan dalam fridge but still good to eat. Suruh my brother & wifey hiris-hiriskan sebab I nak cuba masak dish umbut kelapa macam yang I makan kat rumah mak Dr A hari tu.....earlier I did give a tinkle to Dr A's sister asking for the recipe......cuba je lah....see what comes out!


I love being with my family but.......


Rose senior & Rose junior........


Me cooking at my mom's.....

Here goes nothing......in goes raw umbut in a pot filled with water......bring to boil.....till umbut lembut.....


In goes santan 500ml and daun kunyit......


More santan,,,,,500ml more.........and salt & sugar to taste.


Lastly kerisek..........tu je dowh!

Jadi! Yay! Tapi tak selemak yang I makan hari tu.....next time buat kena letak loads & loads of santan!


I also cooked Pekasam Petai & Ikan Masak Merah....hehehe...no lah....masak sardin je.


Me & SIL sorting things out for buka.....

Hari ni Sunday , 14th August - Yna ada class drum and my twin nephews coming to visit us. A licence for me to go to the CC with them....hehehe! Since entah bila dapat datang CC lagi......update all in a post lah.....sorry peeps.


Ni another day yang I dapat berbuka dengan my family.....bahagia.

I'm cooking today at my parent's. Nak cuba masak lemak labu with sayur pucuk labu & ikan sepat masin.....cubaan pertama....

Lauk tu bunyi authentic giler tapi my way of cooking , hehehe......instant nak mampus! In a pot of water , in goes serai - bawang merah & asam keping.....+ serbuk kunyit for colouring purposes....Masuk-kan labu sekali lah....senang cerita.....hehehe!


Bila mendidih , in goes santan.....selemak yang suka.....I suka sangat-sangat lemak!


In goes the pucuk or sayur labu...

Bila sayur dah lenyor...yes , lenyor....hahaha......in goes ikan sepat masin & kerisek.....at this point salt & sugar to taste. Not too much on the salt coz ikan sepat masin tu dah salty.

I did buy some ikan patin kat Temerloh hari tu *will update nanti-nanti about it* , ni baru sempat nak masak. Mula plan nak masak Patin Tempoyak yang famous kat Pahang or kalau kat my state Perak.....ikan patin ni famous dimasak asam pedas patin tempoyak. Tapi MP awal-awal dah tunjuk muka tak berkenan with the 2 dishes sebab ada tempoyak. Hmmmm.......Akhirnya I decided to just goreng the patin with garam kunyit. Ni dia OK. I pun tak pernah makan patin goreng........well,,,,,for the sake of peace.......patin goreng it is! The verdict.....delish!!!!

Ni semalam 13th August , jalan-jalan cari kuih kat Pasar Ramadhan Alpha Angle.....hujan renyai-renyai laa pulak.....apa lagi....kena lah pakai baju hujan.


I tak nak beli apa-apa tapi MP suruh beli something jugak.....hisshhh!

Ended beli macam-macam kuih.....tapi ni takkan makan for buka.....lepas buka , lepas solat , time tengok TV nanti baru makan.

Last Friday 12th August , buka kat Restoren Assam Pedas Melaka , Jusco AU2. MP nak sangat buka kat sini. I ikut je. To me fasting or not , tempat makan tak de hal. Buka dengan apa pun tak de hal. Some people boleh jadi bertengkar besar kalau tak dapat beli air asam boi favourite kat Melawati for buka puasa....hiiiii....bosan. Ya....Memang P Ramlee betul bila dia buat scene masak bayam tak letak belacan sampai boleh nak bunuh-bunuh.....tell me about it.

My plate. Ada lamb bakar - sambal udang petai - ayam masak merah - sotong kari & lemak labu with kerisek! Yes.....

Bulan puasa ni banyak left overs. I became a Nasi Goreng freak! Macam-macam nasi goreng I buat. Janji left overs tu tak terbuang macam tu je. Satu hari tu ada left over ikan goreng & telur masin & 2 bungkus nasi putih. What I did was....I kopek-kan isi ikan & telur masin.....gaul dengan nasi & added splashes of fish sauce......

Tumis chopped garlic.....add in the rice mixture into the wok.....akhirnya,,,,jadilah NasGor Ikan Goreng!
On another fasting day , I made NasGor.....with prawns - crab sticks & mushrooms.....Very easy , I mix rice in a big bowl with some oyster sauce & fish sauce & set aside. Then tumis chopped garlic and added prawns & crab sticks......then mushrooms.

Ada pembantu dapur sekarang...senang sikit kerja....Yna tengah gila nak tolong memasak sekarang ni....

Tu dia....siap jugak NasGor Seafood with Mushroom.


On another day......huh! more NasGor.....dalam freezer ada I simpan semangkuk lauk sayur kacang panjang & sambal udang. Defrost-kan the lauk and gaul dengan nasi.


Then in a wok , I tumis-kan chopped garlic with some fish balls & crab sticks......then masuk-kan rice mixture tadi....no salt added.


Siap!


On the same day , I made some fried kuey teow......Yna's favs.


Some scrambled eggs to go with the fried rice & kuey teow.


More NasGor from me....hehehe! This time I guna crab meat in a can. Same format.....Mix everything in a bowl,,,,,crab meat - oyster sauce - fish sauce & daun bawang....


Siap mix....


Tumis garlic & prawns in....


Bila prawns dah masak....in goes rice mixture....


Kacau rata dalam kuali....siap!


Tu dia.....post nasi goreng I kali ni.....see you next time , bila dapat datang CC lagi....

No comments:

Post a Comment