~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Sunday, August 21, 2011

I Love Temerloh : Moh Jalan - Day 2

Hari ni August 21 dapat datang cyber kejap sebab Yna ada drum class.....boleh laa update blog. Ada few backdated posts saved in my draft.....

Am continuing with my adventure with my students kat Temerloh hari tu....

This was the 2nd day in Kerdau. Kat homestay Desa Murni ni ada free WiFi so apa lagi , celik mata je....masing-masing online update FB status & what nots. Pagi ni masih ada 2 , 3 group yang menetap kat homestay ni,,,,,so breakfast was being served kat verandah. Luas sikit , it was where we had our dinner yesterday.

After breakfast we started our day by visiting a top making workshop , nearby Desa Murni.

Traditional gasing Pahang in the making.

Pak Ngah *kalau tak silap I* the owner of the place , giving us explanation on the brief history of gasing Pahang & tops in general in Malay & English.

After the brief intro by Pak Ngah......kita pun cubalah nak main gasing. Adik-adik ni yang ajar under Pak Ngah's supervision. Kat gelanggang gasing ni bukan saja setakat buat gasing tapi ada juga kelas belajar main gasing. These kids were serious players....most students dari gelanggang Pak Ngah ni wakil Pahang bila ada gasing competition di dalam atau di luar negeri.

Nak ikat benda alah ni pun jenoh.....asyik terlepas-terlepas.....tu belum main lagi!

The kids spinning the gasing in the gasing court.

Fun to watch aksi pangkah memangkah gasing....


We're basically OK with the lilit gasing encounter.....what next?


Apa lagi....baling aaaa!!!! Hehehe! Part ni yang fail dengan se-fail-fail-nya!

Finally , Shanna & Octe did it....I surrender , tak de skill langsung main baling-baling ni....

Teacher Saleh joined the kids.....first try dia dah berjaya buat gasing Pahang tu berpusing. 2nd , 3rd try....ke laut. Hehehe!



Macam-macam bentuk & jenis gasing ada.....


Penat main gasing,,,,,Teacher Saleh jamming main gendang dengan budak-budak 'muzik' kat gelanggang Pak Ngah ni.

Haaaa.....gasing ni I pandai main.....Seriously berputar tanpa henti....Hehehe!

Ni view gelanggang gasing di Kampung Sanggang , Temerloh. We had a great time here. Yna tak puas main....dia kata nak datang lagi. More on Pak Ngah and the gelanggang gasing Kampung Sanggang here.


Next we're off to Lanchang........


Setengah jam lebih jugak nak sampai Deerland Park ni from Temerloh. It's a deer sanctuary and situated at Bukit Rengit , Lancang to be exact.

Dah datang DeerLand....mesti laa tengok deer......Hmmmm.....sementara tunggu queue masuk ke kandang rusa ni , we were given a bowl of potatoes & sweet potatoes to feed the deers.

Kalau nak selamat jangan pegang mangkuk coz rusa-rusa ni dah bijak. Depa tahu siapa yang pegang mangkuk ada makanan untuk depa. The deers were chasing me kat dalam kandang rusa tu.....seriau jugak. Berlari I kejap.....hehehe!

Kat dalam DeerLand ni ada banyak binatang-binatang lain termasuk-lah 2 ekor ular sawa. Seekor ular sawa batik & seekor lagi yang albino tu. I bila part-part ular ni ada ngeri sikit. Wa'imah sawa tu kenyang ke,,,,dia tak patuk ke,,,,dia just berlengkor ke.....hoooooo.....mintak ampun,,,,,,,akak takut dik. Tak berani dengan species ular-ular ni. Nama dia pun ular....kang silap hari bulan , datang nasib tak baik,,,,,jadi lauk si ular....tak mo , tak mo....Ajal tiba memang tak boleh predict tapi we're always given a choice to stay away from danger or dangerous situations. Perhaps too deep to explain about choices & death & ajal here.....rasanya I've written a post about it....entah-lah kat BBB yang mana......

The kids dare me.......this is as far as I'll go. Yna was born in the year of snake tapi dia dah berbatu jauh dari ular sawa ni. She's terrified of snakes even though she's a 'snake' herself. Hehehe! Unlike me , I was born in the year of rat so naturally lah I takut kat ular sebab tikus adalah makanan ular.......Well , my late half Chinese grandma studied the Chinese feng-shui & the Chinese astrology......I picked up a thing or two from her , untuk meluaskan pengetahuan boleh.....percaya jangan *wink*

Selain ular , ada species burung-burung kat sini.

Ada kancil & beruang.....

Ya....tetiba kitaorang berani-berani laa pulak ambil gambar dengan beruang kan.....hahaha!

It was almost lunch time when we left DeerLand.....now heading to see some elephants pulak. Told you,,,,,datang sini jalan-jalan cari bintang kaedahnye.....huhuhu!


Sebelum masuk ke elephat sanctuary we had our lunch first. Makan kat warong-warong tepi jalan kat luar elephant sanctuary tu. I had rice with a bowl of Patin Tempoyak , Masak Tempoyak Daun Kayu & Kobis Goreng , all these for only RM2.50! Can you believe it???? Ingatkan makcik kedai tu salah kira but Yna - Teacher Saleh & Khary (my student) pun makan benda sama jugak except Yna tak letak sayur , just nasi & Patin Tempoyak....hers was RM2 only ! OMG!!!! Murah giler siyeh!

Dah kenyang aka mengantuk pun ada....tapi dalam itinerary kena gi melawat gajah....huhuhu!


Tu dia....upon entering the Kuala Gandah Elephant Sanctuary , semua dapat sticker. Lekat lah kat mana nak lekat.....


Nice place.......tapi jauh lah kena menapak sebelum dapat bersua dengan gajah-gajah itu....

Sekian lama berjalan baru nampak tanda ni.......kita pun ikut laa anak panah itu.....

Ye....jalan-jalan cari cari gajah lagi OK......no sign of any elly still....


Akhirnyo.....sapa jugok ke tepak nate ni....huh!

Ehhh....time kito sapa , demo nok gi mandi pulok!

Tu dia....kita-kita pun menjadi saksi gajah-gajah itu mandi....

Boleh kata 90% pengunjung foreigners.

The place was nice. Cuma satu je yang tak berapa nak nice......with almost all visitors being a non-Malay speaking visitors,,,,,info master was giving out a non-stop information to visitors in Bahasa Melayu. Macam mana tu? The info master , stationed at the main ring......with a microphone giving all sorts of information from the history of the place to the food eaten by elephants to donation collections & etc in Malay. Hmmmmm.......

Kids enjoying their swim at the same river where the elephants took their baths......then.....disaster struck!.....everybody ran away when the saw few big elephant's poop coming towards them! Hahaha! Naib baik lah kita-kita ni tak se-adventurous budak-budak tu to sign-in for the swim with elephants package....hehehe!


OK....sudah mandi.....

The closet we got to the elephants.......

Lepas mandi kat sungai , gajah-gajah ni berjalan balik ke main ring to be rinsed with clean water.


OK....I got much closer to the ellys....hehehe!


Tak sempat nak naik gajah laaa.....sebabnya , lepas gajah mandi , hujan pun turun....Alamak......ni nak kena datang lagi nih...hehehe.......alasan nak datang Temerloh lagi *wink*

No comments:

Post a Comment