~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Sunday, August 21, 2011

I Love Temerloh : Moh Jalan - Day 3

We started day 3 of our stay in Temerloh with a trip to the famous Pekan Sari Temerloh....after breakfast around 10am we pushed off dengan van from Desa Murni with tuan rumah to bandar Temerloh ikut jalan tepi Sungai Pahang.


Sampai jugak.....selama ni dengar cerita about the Pekan Sari , Alhamdulillah,,,,finally dapat jejak sini jugak.....on the background is the Abu Bakar Mosque....


Beautiful & peaceful scenery of Pahang river.....


Getting creative with the Temerloh sign laa kan.......


First thing that caught my eye was these Pokok-Pokok Cili Padi.....so red and gorgeous! Cantik sangat. Rasa nak beli buat hiasan kat laman rumah. Geram nengok-nye. Pak-kal I tumpang Teacher Saleh , kalau datang sendiri memang I beli. Ya alahai , RM20 je sepokok. Boleh sangat , dari nak tanam sendiri sampai berbuah sekata merah macam ni....


I was told that the Pekan Sari stretches till 1.8km from one end to the other......


Bertuah punya budak-budak , jalan tak sampai 10 minit dah dahaga......


Dah hilang dahaga , sambung jalan-jalan balik. Nampak baju-baju budak....comel-comel....leka kejap kat sini , leka menengok je....


Jalan-jalan lagi , I ternampak Cendawan Kikir. Lama betul tak makan bende alah ni. Rasanya since I masih duduk Taiping....kat Taiping dulu, belakang rumah I hutan,,,,hutan bukit....so memang senang dapat cari cendawan kikir ni kalau my Papa masuk hutan. Suka si Yna tengok kakak yang jual cendawan tu sukat cendawan kikir guna tin. Dia tak pernah tengok cara sukatan jual beli macam ni. Then nampak Umbut Kelapa pulak.....semalam baru 1st time I makan umbut kelapa kat rumah Dr A, hmmmm....beli je lah.


Ni dia Cendawan Kikir & Umbut Kelapa....masak-nye tak reti tapi beli je dulu.....biar menyesal beli jangan menyesal tak beli...hehehe!



Macam-macam ikan yang kita jumpa.....patin ada tapi sengaja tak nak beli kat sini sebab sat lagi nak ke tempat ternak patin , better buy there.


Jalan-jalan lagi jumpa Ikan Salai. Macam-macam ikan sungai yang disalai. I tak reti makan ikan salai ni but I'm sure my Papa would like it. I bought 1 talapia salai at RM10 for my Papa.Then jalan-jalan lagi, jumpa Buah Tunjuk Langit. Banyak khasiat buah ni katanya. MP yang susah nak percaya tentang ubatan tradisional was told by his trusted tukang urut Pak Hamid that it's good for his diabetes. MP has a mild one for years and after 2 months of taking it, he's off his regular medication. Sekarang ramai yang dah commercialized-kan buah ni. Depa jadikan dalam bentuk kapsul sebab pahit nak mampos. My dad pun selalu kutip kepingan buah ni kat tepi jalan besar near my parents place. Buah ni bila dah sampai masa it will burst and its seeds will go flying all over. Seeds yang meletop tu are the best ones. Now people tend to pluck the fruit and process them. Kat sekolah Yna banyak DBKL tanam pokok tunjuk langit ni. Tapi nak tunggu sebiji meletup makan bulan!


Jalan-jalan lagi jumpa Batik Lepas...suka suka suka. Beli beli beli. Then jumpa Cotton Candy yang warna-warni. Yna suka, beli beli beli.



Jalan-jalan lagi jumpa Roti Naik...tak tahu mike-mike panggil apa tapi sejak I kenal my Johore born partner kalau pergi JB merasa-lah makan roti naik. Sometimes siap order berkotak-kotak roti naik dari JB bawak naik KL. Taste roti naik kat sini macam roti tawar biasa tapi yang I makan from JB was very lemak sebab adunan roti ada mix dengan tepung susu and very buttery.


Sebelah stall roti naik ada stall Cream Puff....beli, beli, beli!


Posing alah balik....


Jalan-jalan lagi, nampak durian. Teacher Saleh belanja makan durian.....yay!


We saw a Jambatan Gantung not from the jetty and went to check it out only to discover that it's not being launched yet, hmmm....baru siap tapi belum buka to public lagi. From the bridge tower we took few shots of the hanging bridge which leads straight to a patin restaurant . The guys tak ikut naik sekali, depa tunggu kat jetty. Takut gayat lah, takut goyang lah.....


View of suspension bridge from the jetty....hajat hati nak naik bot tambang ke seberang then patah balik ke jetty tapi 10 minit tunggu, bot tak kunjung tiba. Tak pe, next time Insya'allah.

More creative shots with Temerloh!


Yes! I love Temerloh!


Tapau lauk Patin Tempoyak....seketul RM8. Ada kedai yang jual RM12 and up seketul. I beli 6 ketul nak jamahkan my parents and my brother.


Gerai No: C5 , Kak Nor / Abg Zul Tom Yam.....yes you read right, tom yam. Mana-mana in Malaysia ni ada kedai tom yam. Tapi kedai tom yam ni ada patin tempoyak hokkay....hehehe!



Minum-minum sebelum menapak balik ke van.......


Lepas selesai shopping kat Pekan Sari , on the way balik singgah kat tempat ternakan ikan dalam sangkar kat area Kampung Lubuk Kawah.....


Yay! Tercapai jugak hasrat nak tengok sendiri tempat ternakan patin sangkar kat Temerloh ni....


Mak aiii....kecik-nye titi.....macam mana nak pergi seberang nih???? Seremmmm....buatnya jatuh , tak pasal-pasal jadi mermaid-patin dalam sungai Pahang ni....


Bila I berjaya ke seberang , nescaya yang lagi kecil dari I tak-kan ada masalah laa nak meniti titi pinang sebatang tu kan....hehehe!


Operasi kasi makan ikan patin....


Meremut dengan patin weh....


The gang kat atas pelantar sangkar patin....terapung-apung siol.


View of the patin breeding cages along the riverbanks of Sungai Pahang. Breeding talapia and patin in cages , where the water flows through it all the time. .....


Sebelum balik nak beli ikan patin tapi owner dia pergi makan kenduri kejap.....speaking of that , we too have a kenduri to attend after this. Yup! Nak ke rumah Dr A to attend wedding niece dia......sambil tunggu owner dia balik , lepak main chess dulu. Awesome! Sungai Pahang on the background dowh!


To kill time....few shots of the place.....


Ya....kita pun masuk sangkar jugak...hehehe!


Finally , owner patin sampai......dia gi cekup some patin dari sangkar kat sungai tu & lepaskan dalam kolam air. I beli 3 ekor @ RM14 sekilo.


Patin operation....part ni ada ngeri sikit for me. Dari kolam air, sauk ikan and terus belah perut! Tarik isi perut , insang and etc keluar but still patin tu menggelepar. Hidup lagi dowh! Abang yang siang ikan tu bungkus patin dengan surat khabar tapi patin tu masih lagi hidup. Bawak naik van tetiba patin yang dah dibungkus tu bergerak-gerak!


OK semua dah siap...basuh-basuh tangan.....and we headed back home to change for the wedding...


Ni dah fast forward.......lepas weddingkita balik ke 'rumah' kita balik kat Desa Murni. Guna timer , we managed to snap few pics of all of us as remembrance.


We just had to do this! Kat simpang nak ke Desa Murni ada satu sekolah nama-nye Seri Songsang....hehehe! Sebelum balik KL, singgah kejap untuk ambil gambar songsang ni, yehaa!

3 comments:

  1. tis entry buat i rasa nk pg temerloh jer.... btw pekan sari tu on wht day?

    ReplyDelete
  2. Salam , yes please visit Temerloh....hehehe! By the way the pekan sari is on sunday...

    ReplyDelete
  3. perjalanan yg sangat menarik...
    saya membesar di temerloh juga. saya juga pernah menternak ikan talapia di tasik kenyir, terengganu...

    dulu pekan sehari di Temerloh pernah diisytiharkan yg terpanjang di M'sia. sekarang tak lg... Temerloh juga pernah menjadi tajuk akhbar sbb makanan disini sgt mahal. sekarang dah okey...

    saya masih ingat masa kecil2 dahulu..sekitar tahun 70an, harga patin dah cecah berbelas ringgit sekilo. masa tu belum ada ternakan sangkar. sangat mahal harganya sbb tahun 70an gaji kakitangan awam berapa jerrr...

    saya ingat lg masa arwah ayah saya kerja di syarikat bas tanjung keramat ( syarikat bas MARA, tepi sungai pahang sebelah area tapak pekan sari tulah) masa tu diaorang nak jual bas2 lama sbb nak upgrade bas baru. diaorang offer pada syarikat lain utk dijadikan bas sekolah. so, lepas meeting diaorang pergi lunch. ayah i bawa makan ikan patin. memang diaorang belasah cukup2 la sbb diaorang kata sedap... lepas makan minta bil...tokey yg nak beli bas tu dah nganga... MAHALNYA??? berapa ratus habis makan tghari ikan patin je...

    ada juga cerita orang luar datang ke temerloh menjamu selera gulai ikan patin sampai tanggal jam sbb tak cukup duit nak bayar.... tapi tu semua cerita lama.

    sekarang kita dah boleh nikmati gulai tempoyak ikan patin dgn harga yg jauh lebih murah...boleh kata sgt murah dah skrg ni.

    ReplyDelete