~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Tuesday, September 20, 2011

2011 Raya - Historical Raya In Bukit Kepong

Sekarang ni kan hot pasal Mat Sabu and Bukit Kepong,,,,,,with the interest that Yna has about history of the country.......I told her that Bukit Kepong is in Muar. I took the time to explain to her that what Mat Sabu cakap tu betul , cuma dia guna perkataan yang salah bila dia describe communists as heroes. I faham maksud Mat Sabu bila dia cakap komunis hero.....errrr....nanti nanti nanti,,,,,,,lu jangan marah gwa dulu man......

Kita semua tahu yang Mat Sabu & most politicians yang generasi baru ni , diangkat jadi YB & ADUN & etc dengan cara yang sangat mudah. Depa bukan politicians yang old school macam my BIL Kadir & his friends.....kena menapak dari bawah baru dapat jadi YB , baru dapat jadi ADUN , baru dapat jadi Ahli Parlimen , baru dapat jadi Menteri & etc dalam negara......

Most politicians sekarang ni dipilih sebab depa anak somebody-somebody , sebab depa menantu somebody-somebody , sebab depa kaya , sebab depa banyak pengaruh dalam dunia koporat , sebab nak letak calon kat kawasan yang bertanding tapi tak de calon yang sesuai so depa pilih lah calon-calon tempatan yang 'famous' kat kawasan masing-masing..........politicians yang tak tahu hujung pangkal or yang tahu sikit-sikit je pasal perjuangan politik tanah air....depa ni yang kita angkat. Dah tu cam no.....Don't be surprise , masih ada anak Melayu tingkatan lima yang tak tahu nyanyi lagu Negaraku. Ada yang masih tak hafal Rukun Negara. Yang Islam jangan cakap lah , ada yang Al-Fatihah pun tak reti baca. Off topic sikit tapi ini facts. Biro Tatanegara has all the data. Sekarang yang lahir in the 50's and 60's yang jadi menteri-menteri. After them will be those born in the 70's like you and me yang akan ambil alih tampuk pimpinan negara. Hmmmm....budak-budak zaman retro ni banyak yang hancur dari yang boleh pakai. Not long it will be Yna's 2000 punye generation ruling the country.

As for Mat Sabu , when I said that I faham maksud dia kata komunis ialah hero di Bukit Kepong dulu.....memang betul lah kata dia tu. Ramai 'politicians' kedai kopi aka wak-wak or atok-atok or pakcik-pakcik yang lepak-lepak sambil sembang pasal politik kat warkop.....naturally kalau kita dengar mike-mike tu 'berhujah' pastinya akan guna bahasa pasar macam ni. Siapa yang menang dalam any battle , hero lah depa tu....rasa I itu lah maksud Mat Sabu tu......cuma bila diserta dengan ego dan tak fikir panjang akan sensitiviti rakyat Malaysia yang akan 'melompat marah' bila mendengar pembangkang cakap macam tu.....he should have just said sorry and explained that he had used the wrong word to describe 'kemenangan' communists kat Bukit Kepong tu. Kes-nya orang yang zero knowledge about kejadian di Bukit Kepong pasti keliru. But he did not make the effort to correct the error in his vocab usage......itu lah salah dia.....and now dah meleret-leret sampai jadi entah apa-apa dah.....

Memang kita semua tahu yang komunis menang besar di Bukit Kepong. Itu fakta. There were 180 plus of them and only berapa belas orang je polis British yang berbangsa Melayu kat Balai Polis Bukit Kepong masa tu. Berlawan dengan komunis atau tak berlawan dengan komunis pun , polis-polis tu akan kecundang jugak sebab komunis ramai.

Tu belum nak story morry pasal Mat Indera si komunis Melayu. Dengar word komunis memang sakit hati tapi kena lah selidik dulu episode perjuangan depa ni pulak. Tentunya nak memerdekakan Tanah Melayu dari British dan hapuskan talibarut British. Kena lah kita faham dan tahu beza idelogi PKM dengan PKKM. Tulis lebih-lebih kang orang salah tafsir. Google sendiri, faham sendiri.

According to history and what MP's cousin told us , antara polis yang survived nama dia Yusof Rono....dah meninggal dah at the age of 80+. Kata cousin MP , he lives nearby before.

I tak pandai about history but I wanna get the right facts to tell my kids. Yna dah syok dengar history of Bukit Kepong and wanted to visit Bukit Kepong.......hmmmm......tu lah , I laa yang gatal bukak cerita pasal Bukit Kepong kat Yna.....Uwaaaaaaa.....

Fast foward........skip the misery that I had to go through with MP.......MP finally agreed to take us to Bukit Kepong. Yehaaaaa!

Owh! Yes! Baru ni TV2 showed the movie Bukit Kepong and Yna stayed up to watch it :-)

Ni jalan besar menuju ke Bukit Kepong. About 60km + jugak dari Bukit Pasir.....ini sekarang jalan ke Bukit Kepong macam ni,,,,,,,dulu lagi laa ngeri. Along the way,,,,,,,,,hutan,,,,,,,ladang kelapa sawit,,,,,,,,,penempatan-penempatan kecil kaum Cina. Memang Chinese area. Boleh banyang-kan betapa payah nak redah hutan from Bukit Kepong to reach Pagoh or Muar......


Finally , sampai pekan Bukit Kepong. Tu je lah town dia.....rumah kedai sederet.


Yes! We made it.



Ramai jugak yang made a visit to the historical site. MP tak turun kereta pun......reason dia , teman-kan Adriel tidur. Hmmmm....ye lah tu. FYI , MP *and his siblings* tak minat sangat melawat tempat-tempat historical macam ni. Cara , pemikiran , pendirian dan pandangan depa tu berbeza langit dengan bumi dari I. Dah MP tak berapa nak minat , I kena take charge to educate Yna semampu mungkin. I tak nak Yna membesar jadi robot. I nak dia hormat orang , tak lupa diri , tahu budaya dan kenal agama.

Even though ni bukan its original site of the burnt down police station but its just slightly moved dari tapak asal to build this gallery. Very much here lah jugak. Dulu balai polis papan. Even little Yna pun bertanya apasal tak dibina je replica balai polis macam yang dulu? Katanya area ni selalu air sungai naik, banjir. So kalau buat bangunan papan, tak larat laa nak tukar papan bila dimakan air. Tu yang depa bina balai polis ala-ala kubu tu kot.


Ni pun dah kapal marine yang modern......dulu guna boat engine biasa je.


Siap ada kereta kebal lagi tuh.....I nak masuk dalam kereta kebal ni tapi pintu masuk dia kecik siol! Muat tu muat tapi siksa.....so I panjat je lah , bergambar atas kereta kebal ni pun jadi lah.


See the pintu.....kecik gile....sengsara nak keluar masuk....Yna muat lah. Tapi, betul laa tu, polis or askar mesti laa badan fit kan, tak kan ye lah gemok macam kawan ni....hehehe!


Memang boleh dapat feel of the tragedy that had happened kat sini. Memang tak boleh pergi mana kalau kena kepong. The police station was situated at the very end of Bukit Kepong , keliling hutan , belakang balai pulak sungai.....mana nak lari beb.

Masa I pergi tu , gallery ni tutup......so kena skodeng-skodeng lah ambil gambar dalam balai....


Ni view belakang balai.


Jetty ni yang original......kat jetty ni polis marin guna untuk parking boat-boat polis marin kat hulu sungai Muar ni.....dalam movie Bukit Kepong pun ada shot jeti ni.

Yes! Jetty Bukit Kepong.....


View from the jetty ke jambatan yang menghubungkan Bukit Kepong ke Tangkak & daerah Ledang. Wahhhh....jadi cikgu ilmu alam lah pulok....apa kata next ajak MP naik Gunung Ledang pulak.....can't imagine....hahaha!



A note for me : Mission impossible made possible, Alhamdulillah. Most important....Yna happy.

2011 Raya - Beraya Ke Muar

Hari ni 20th September and MP baru je berlepas ke Ipoh dengan business colleague dia. Katanya nak hantar BQ untuk project buat highway kat Selama or something. Good for him lah , dia dapat continuous jobs....rezeki untuk anak-anak. Bila MP tak de ni , sementara tunggu nak ambil Yna from school pukul 3 petang nanti.....lepak CC kejap to update my blog and update posts yang berderet kat dalam draft I ni.

Tadi hantar Adriel kat my parents' place , I have 2 hours to spend kat CC , then fetch Adriel - fetch Yna - bawak the kids ke Tesco Ampang , sebab Yna nak makan kat Warung Santai - do some grocery shopping - then balik.......


My raya continues with us making a visit to kampung my late father in-law *yang I tak sempat nak jumpa----tahu nama je*. We headed to Muar , Johor. MP was concerned of how heavy the traffic would be....hmmmm.....dah satu Malaysia cuti , nak buat macam mana kan......sudah semesti-nye lah banyak kenderaan di jalanraya.

Sampai jugak ke bandor Muor......hehehe! Tapi kampung bapak MP kat Bukit Pasir.

Beraya ramai-ramai kat kampung.....best. Jarang-jarang I dapat rasa :-(

Ni mak sedara MP aka Mak Ngah Niah. Arwah father MP punya 2nd sister.

The Noah's.....

MP with his cousins , berborak on 2nd raya sambil ngeteh & mengopi-ngopi.....yang baju oren tu cousin MP , OCPD Pekan. Banyak lah soal jawab si Yna dengan Uncle dia tu about the police force & communists and what nots. Yup! She's into the country's history lately.....

Me with Sue & Pip.

Kat dapur dah ramai yang buat kerja....anak-anak dara ramai tolong-tolong kelolakan dapur. So I pun tolonglah jugak......tolong makan....hehehe!

We later checked-in kat hotel ni as per recommended by MP's cousins. We tried our luck je , walked-in and got a room. Alhamdulillah. Malam nanti will go back to Bukit Pasir for dinner *around 20 minutes je from bandar Muar*......

A nice big room...

Toiletries , shot wajib.

Ni view dari tepi sinki.....muara Sungai Muar & terus ke lautan Selat Melaka , cantik siol.....

.....the bathroom.....

Kalau you tengok gambar toilet bowl kat atas tu....tepi dia ada tingkap.....ni view from where I was pee-ing....hehehe!

Off for breakfast the next morning.

We opted to have breakfast outdoor.

Outdoor breakfast with the view of Sungai Muar in the background. Awesome!

Later-later......jalan-jalan. I ajak MP seberang Jambatan Sultan Ismail kat bandar Muar ni , tapi MP mengarok & merengus sebab dia tengok laluan alah balik ke Muar kereta bumper to bumper.......Haiyoooo! Nangis aku.....dari KL sampai Muar , dia dok kesah-kan jalan jem! Tak habis-habis....I memang boring and marah dengan attitude dia. Semua benda nak smooth je. Cara dia je yang betul. Sikit obstacles....merungut. Fed-up. Ahhh....I don't care lah.....nak jugak I seberang jambatan tu....bukannya tiap-taip hari or sebulan sekali datang Muar ni. Hiiiiiii......

Dataran Tanjung Mas , dari bilik hotel nampak recreation area ni, saje laa kalau tak pergi kan......MP malas nak beriadah-riadah ni.....not his thing laa....but Hello! Kita bukannya kat KL , apa salah tinjau-tinjau kawasan.....Haiyooo! Sasak nafas tau , nak bersabar dengan antics yang lepas satu,,,,satu nih.....Seriously I takut......takut I pulak yang hilang sabar. I pun ada perangai kekwat jugak....boleh sangat nak buat....tapi......tunggu lah bila sampai masa....hehehe!

Us with an awesome background of Sungai Muar. Hmmmm....MP yang ralat diajak bergambar jugak....hahaha!


The moment Adriel nampak playground, terus dia nak main. Nak tak nak kenalah layan.....kannn? Hehehe!


They're happy kids and shall remain happy. They don't know the fuss that I had to go through with their father before we could spent some time visiting Muar *duhh!* and area Dataran Tanjung Mas ni. Tapi Yna dah banyak faham akan perilaku MP. More or less , dia faham.

Story morry sikit. Sebenarnya MP didn't wanna go anywhere raya ni. Tiap-tiap raya memang dah custom that we'll go on a family holiday but this year MP sibuk. Dia kena kelolakan kerja-kerja dengan counterparts dia from overseas. He dare not go out of town coz the business deals and what nots tak kira masa. I faham but kesian kat Yna sebab dia dah biasa pergi holiday time raya.

If you read BBBextra , you'll know that MP ada feud dengan his siblings. Over the years MP dengan his elder brother dah OK and they've met several times. Middle of this year MP's younger sister yang kena kompang kat Malacca tu dah call MP, mintak maaf. Dah tuduh MP macam-macam, tengking-tengking MP depan public....depa buat hal masing-masing for several years, now cuma call je mintak maaf. MP accepted. Kalau I yang buat macam tu , mati I. Bukan sekali , banyak kali.....kalau siblings MP buat palat dengan dia.....depa call mintak maaf....MP akan OK. Tu yang buat I kecik hati dengan MP knowing that he will not let me off easily even to the smallest silly mistakes yang I buat. I know that MP was hurt with his siblings with the last incident but at the end of the day, depa tu flesh and blood dia jugak. Marah MP dah reda lah tu. Kalau MP yang tuan punya diri dah maafkan.....siapa lah I nak lebih-lebih pulak kan.....

Maaf is one thing , cuma I belum ready nak jumpa my BIL and my SIL tu. My BIL sold me out and my SIL was very rude towards MP in Malacca dulu, I masih rasa. Tapi kalau takdir-nya berjumpa jugak sebelum I betul-betul bersedia, I takkan malukan MP. They'll never know of my feelings or standings towards them. I'll put on a happy face and use all my skills as an actress.

Back to cerita raya, dah bertahun MP tak beraya dengan siblings dia. So I suggested that we take a trip to Muar. Aunty-aunty and sedara mara belah bapak MP ramai kat sana. MP malas but I said Muar tak jauh sangat dari KL. Kalau ada business emergencies, boleh balik KL anytime. I asked MP to do it for the kids not him. At least Yna tahu dia ada other uncles and aunties and cousins....MP finally agreed.

So off we went to Muar without any hotel reservations and etc. Tu lah ceritera-nya.....


Suka pulak nak ambil shot pokok besar kat tepi buaian tempat anak-anak I dok main ni.....

Ada foodcourt kat area ni and ajak my grumpy partner pergi minum.....

We ate kat gerai ni sebab naik je tangga tengah foodcourt tu , the gerai was there. Nak pilih-pilih gerai pun, tak tahu nak tuju ke yang mana satu. Kat gerai ni ada serve nasi campur. Yes, ada variety of Asam Pedas. From jenahak to pari to patin but am not a big fan of asam pedas so tak lah kekwat nak makan , plus tak berapa lapar sangat lagi sebab I just had a late breakfast. Going for something light.

Another thing to try is Cikong as Johoreans call it. Most know it as LaiChiKang dan seangkatan dengannya lah. The Rojak Petis pun ok. I had better ones though.

Tak sah laa kan,,,kalau datang Muar tak makan Mi Bandung Muar....we tried ordering from 2 different stalls. Both rasa lain-lain. I like the sweeter version and MP likes the less sweeter one.


A note for me : I forgot totally about my 11th anniversary! Pertama kali in 11 years! Tak ingat langsung. Hari-hari sebelum tu I ingat , even a day before the anniversary pun I ingat....tapi on the day itself , I sibuk mengemas rumah and lupa terus! Selalunya MP yang tak ambil pot pasal benda-benda macam ni , he couldn't be bothered to wish pun tapi tahun ni it happened to me. Tak wish MP Happy Anniversary pun and dia pun buat bodoh je , ego macam selalu...tak de mention apa-apa pun. DIA tak izin I wish or ingat about my anniversary kali ni.......