~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Tuesday, September 13, 2011

Pre & Post Raya Food

Hi hi hi! Hari ni 13 Syawal.....dapat datang CC...yay yay.....nak cepat-cepat update blog......hopefully boleh cover banyak post :-) Tak kisah lah susunan gambar cam sewel ke....hehehe....janji ada gambar ek....

Ni sibuk-sibuk masa nak raya hari tu , malam raya to be exact. I sorang-sorang je yang handle dapur.....tapi nasib baik Yna dah serah diri nak tolong potong tu , potong ni....I tak nak kasi tapi dia nak cuba jugak guna pisau. Alhamdulillah , she handled the knife pretty well. Plan-nya , I masak some food and pagi raya bawak ke rumah my parents , makan ramai-ramai kat sana. For raya this year , I made Nasi Minyak + Jelatah + Ayam Masak Merah + Kari Daging + Hati Udang (favourite MP entah apa nama dish ni....I belajor dari MP's late mum) & Fruit Salad. I started to cook malam raya pun quite late jugak , malam pukul 10 lebih baru start sebeb gasak tengok TV entah cerita apa entah , dah lupa. MP tak de , dia ada kerja kat luar......pukul 3 pagi baru selesai masak. Cuma tinggal nasi je , I tak masak malam......tunggu pagi raya baru masak.

Ni nak masak lauk Hati Udang yang MP suka sangat tu. Yna pun dah bukan main suka dengan dish ni. Ikut resepi Mak MP......semua core ingredients serba-serbi kena 1 kilo. Cili merah sekilo , cili hijau sekilo , bawang besar sekilo , hati sekilo , udang sekilo......tapi sampai kat I,,,,,,hehehe.....faham-faham laa ek.....ngeri laa pulak I nak hiris cili-cili & bawang besar tu sampai 3 kilo sorang-sorang,,,,,hehehe! Sampai agak-agak tak kuasa menghiris & mata dah mula menangis tak henti-henti dibuat dek bawang besar tu.....akak stop dek.

Mula tumis semua cili hijau & cili merah & bawang besar with kulit kayu manis-bunga lawang-bunga cengkih-buah pelaga. In goes some bawang putih & halia & serai....then rempah kurma & air.....then kicap manis & gula & garam.......apa lagi ek....tu je kot....


Biar sampai jadi like this lah......


Then masuk-kan udang.....part udang , I tak letak sekilo....I letak berkilo-kilo , hehehe! Then Hati lembu yang dah direbus.

Ending-nya jadi macam ni.......


Ni my ayam masah merah for raya hari tu......


Bila dah post raya.......hmmmm.......tin sardin pun kasi keluar lah! Tak larat nak tengok makanan raya......kat TV pun tengok raya food jugak.....ketupat , lemang , rendang....uwaaaaaaaa!!!!! Cannot take it. I made a quick and simple lunch from what's left in the pantry & fridge. Lauk Sardin , Kari Ayam dalam tin *MP yang suka sangat benda ni , I tak kaki langsung walaupun I banyak guna instant products but meat products in a can ni....I kureng sikit*. I also made some telur goreng and fishball soup with potatoes for the kids.

Lepas-lepas raya baru laa timbul cravings for sweet stuff! Ni Cheese Cake yang my Sis Nita baked for me few days before raya.

Ni pulak kek kukus Sarawak for this year. Kek Kukus Lapis Idola & Kek Kukus Lumut.

Kek Lapis Idola , basically kek lapis biasa with layers and layers of chocolates!

Ni my favourite Kek Lumut! Tak boleh share!!!!!!!

Posing dulu dengan kek-kek tu sebelum ia lenyap di pandangan mata....hehehe!

Testing , testing.....hehehe!

This is me & Yna enjoying our delicious Sarawak steamed cakes all by ourselves!

Hmmm......pada suatu hari......ada satu kotak rotan berwarna hijau.....

Apa ada dalam itu kotak haaaaa???

Wohoo! Sebakul cokelat Daim and Cloud 9 sweets to satisfy my sweet tooth cravings!

Daim anyone?

2 comments:

  1. kak rima,
    i dah lama cari kek kukus lumut tu, everywhere i cari x jumpe..boleh kak rima kasi contact no akak yg kak rima tempah kek tu??pls...my mom pun lama cari kek ni - ann -

    ReplyDelete
  2. Ann - just email me kalau nak order , will let my friend know ok.

    ReplyDelete