~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Monday, October 31, 2011

Hi All....

Haaahhhhh....a busy busy month for me...can't make it to the CC to update what's going on so I turned to Twitter to express my thoughts for a quick escapade. Insya'allah am getting my new laptop end of this month,,,,,,easier lah after that. Tak lah bersawang blog ni. Duit nak beli laptop baru dah cukup I kumpul. Yes!I'll see you peeps early November. Insya'allah.

A note for me : Kabulkanlah doa ku yang satu itu Ya Allah. Aku perlukan dia dalam hidup ku. Aku mahukan dia dalam hidup ku. Aku inginkan dia menjadi syurga ku. Tolong ubahkan segala untuk ku. Aku mohon dari Mu. Amin.

Friday, October 14, 2011

LONG LONG OVERDUE : Iftar - Home

Tahun ni Ramadhan was much more relax walaupun ada obstacles,,,,,still , lagi relax dari tahun-tahun yang sebelumnya. Reason-nya , sebab I nak ianya relax maka relax lah ia. All up to you. We have a choice. Buka kat rumah & kat luar sama banyak je rasanya. Paling best bila buka puasa kat studio dengan my students. Enjoy sangat. Banyak ketawa lepas tu solat ramai-ramai. Lovely.

Selera berbuka I tak jauh dari tahun lepas. Yang ada petai & tempoyak , sangat menarik minat I untuk makan. Stock Ikan Pekasam dah nak habis. Pergi jugak cari kat Giant Taman Permata , ingat nak beli banyak-banyak macam the last time I bought dengan my girlfriend Liza,,,,,,tapi dah tak jual lagi kat Giant tu. Berpusing I cari kat ceruk-ceruk Giant tu kot-kot kalau ada lah yang terselit-selit.....elek. Dah laa nak ajak MP pergi ke Giant tu makan bulan baru dia setuju. Bila dapat pergi , tak de pulak. Tahun ni Abang yang selalu jual ikan pekasam kat Bazar Ramadhan Taman Melawati pun tak nampak kelibat. Mana lah I nak cari stock Ikan Pekasam I ni....Uwaaaaa......

Pic above - Sambal Tempoyak with Petai & Ikan Bilis,,,,,,beli kat Bazar Ramadhan and ni last kopek Pekasam Petai yang dapat I buat.

Lauk-lauk pun tak kekwat kan.....usually I dengan Yna will share our lauk.

Hello...hello....lepas atur-atur lauk,,,,rest kejap sebelum buka puasa...

Ada satu hari tu,,,,,,Aida , kawan baik Yna datang rumah. Lepas sekolah ikut Yna balik. Nak buka puasa sama-sama and tidur kat rumah. I took them to Craven Cafe kat Bukit Antarabangsa ni for break-fast.

Ni cicak tipu......key-chain je pun. Yna beli kat zoo , konon nak takutkan Ashel. Entah mana si Aida jumpa cicak ni kat bilik Yna.....dia tunjuk kat Yna , berlari satu rumah si Yna. Dia pulak yang takut kat cicak plastik tu. Sampai nangis-nangis takut kat cicak tu walaupun I dah kasi tahu dia that it's just plastic.....still,,,,,,dia cuak jugak. Haru betul.

One of the days , I made chicken stew for break-fast.

I also made my favourite Tahu Daging......I can eat only this for buka puasa....Marvelous! For the stuffing , I used some shredded lettuce.....tumis dengan minced beef-chopped garlic-chili paste. Add some salt. Add some white pepper & salt into the egg mixture.......

Sumbat-sumbat-sumbat......goreng itu tahu......


For break-fast.....

LONG LONG OVERDUE : Iftar - Palace Of The Golden Horses

Got a call one afternoon during Ramadhan from my BIL Kadir. Dia ajak buka puasa sama-sama.


Twins , Erwan & Erman pun ada. Diaorang took a trip from Kolej Tunku Ja'afar to KL just to breakfast with us that day. Lepas buka puasa kena balik ke Mantin, Negeri Sembilan.


Ni tradition jugak.....tiap tahun mesti ada sekali my BIL akan treat us for buka puasa.


Few days sebelum raya.....dapat duit raya from my BIL....Yes!


My BIL with his twins , niece , nephew & grandchild! Still standing strong at 72.

LONG LONG OVERDUE : Iftar - Dagang Avenue Food Court

Me with my cyber cafe buddy , Yna.

Ni masa awal puasa hari tu....buka puasa berdua dengan Yna sebab MP sentap dengan I. Dia temper sebab I suruh dia ambil I kul 4:30pm instead of 3:30pm kat cyber cafe kat area Dagang Avenue Ampang. Dia cakap kalau dah ambil I kul 4:30pm , tak sempat nak pergi Bazar Ramadhan Melawati to buy food for berbuka. Hahhh????? Tak sempat????? Apa masalah yang besar sangat tu sampai tak sempat nak ke Melawati from Ampang? I seriously tak faham and MP was really mad at me because I asked him for an extra 1 hour to spend at the cyber cafe. SO , dia 'hukum' I & Yna to break-fast by ourselves. I OK je. Selangkah dari CC ni Dagang Avenue Foodcourt. I tak de masalah beb. Making the best out of situations. I boleh makan , kat mana-mana je.....hahhhhh.....boleh belah! move on. Next!

If you read BBBextra , you'll know that our relationship with the twins terputus kejap gara-gara incident kat Malacca. After 3 years......

Took the twins to the studio......then lepak-lepak kat cyber cafe with them....

Together with MP , their Pak Ngah......hari ni mood MP baik sangat walaupun I pergi CC. Sebabnya , anak sedara dia ada sekali. I suggested we breakfast kat Dagang Avenue Foodcourt jugak......dia OK pulak. Tak de hek....tak de hok.....pening kepala aku.

Celebrating Lantern Festival With The Kids


This was last September 12th..........I was searching for some traditional lanterns to celebrate the lantern or mooncake festival that very nite with my kids. Puas cari kat Giant , Jusco....tapi tak de jual. Kalau kat area my parents place in Ampang tu memang banyak , tapi tu lah.....nak ajak MP pergi cari benda-benda yang tak de kena-mengena dengan dia, janganlah nak mimpi. Akhirnya dapat jugak lanterns kat gift shop tapi yang battery operated punya bukan yang guna lilin.

Apasal yang I sibuk-sibuk nak celebrate lantern festival ni? It's actually in honour of my late grandma's culture.

Masa my late grandma ada dulu, tiap kali tiba pesta kuih bulan or mooncake festival or lantern festival or mid autumn festival....mesti round kampung bawak lantern dengan my brother.

Tak sah laa kalau tak de mooncake during this time. I like the sweet type. Bukan apa, yang savory one payah nak jumpa yang halal.

Festival ni is a historical festival and not a religious one. So I guess it's OK to keep the tradition alive.


Let go kids! Leave Papa at home!



Huhuhu! Gelappppppp........



Glad that the kids enjoyed the tanglung nite walk around our residential area walaupun Adriel menjerit-jerit sebab anjing-anjing neibours melalak bila kitaorang lalu depan rumah tuan dia. We bumped into couple of Chinese neighbours yang turut sama berjalan kat kawasan taman perumahan ni. Ada neighbours yang tak parade but only celebrated the nite by decorating their houses with beautiful lanterns. Awesome.


Ahhhhh....a shot of mummy in the dark.....


A note for me : I miss you Nek.

Still Stuck With Raya Posts......Huhuhu!

Dah tak dapat nak keep track dengan what I've been doing lately. Malas nak ambil gambar , coz malas nak store gambar banyak-banyak dalam phone tapi tak dapat nak upload ke PC. Hahhhh....*Sabar Rima sabarrrrr......sikit je lagi......kejap je lagi......you're getting your new lappy.....uwaaaaaa......*

Been busy with few projects. Few vocal workshops to conduct with my team at Vocalwealth Networks. Ada few songs to arrange its vocal arrangements. And.......ni yang paling buat I excited sekali....to produce a single for Yna & her pop group.

A lot on my mind. Work. Holidays. Claims. House.

I miss you. I miss you so much. My dear ............. *glad to know that you're back*

This was towards end of Syawal. My vocal students nak datang beraya kat rumah. OK....boleh je......but I told them not expect raya food from me. So few days before the lepak raya session at my house , I did some shopping for the event. Macam biasa , energy that I got from MP was a negative one. He's not into people coming to the house.........hmmmphhh....don't ask me why. Dah penat cakap pasal each tetamu yang datang ke rumah , datang membawa seribu rahmat.....tak jalan. Mungkin he can't see the rahmat dalam bentuk visual or benda.....so,,,,,sekian. Kot kalau dia nampak rahmat tu visually , kang tak daya pulak I nak layan tetamu yang MP suruh datang.......whatever....

I enjoyed my quiet raya tapi tak lah sampai kalau orang nak datang rumah pun nak buat excuse. Cuma I yang tak kaki nak attend open houses. Tak berapa suka tempoh traffic jam during the Syawal weekends. I suka duduk diam-diam kat rumah. Tengok TV. That's me.

So bila budak-budak vokal I nak datang rumah , kena lah buat apa yang patut. Kemas-kemas rumah sikit. Kena lah buat sendiri semua.



On the day of my lepak raya , I started my day dengan rapi-rapikan apa yang patut. Isi-isikan biskut raya sikit lebih kurang......



Then , siapkan station kek lapis pulak....


Next , on to setting up the table.....


Menu was pretty simple,,,,,,,,some watermelons , fried kuey teow with prawns & cockles , cream of chicken soup with potatoes-carrots-mushrooms eaten with some bread.


After almost a month tak jumpa my kids,,,,,,,we finally gathered at my place to catch things up. Few can't make it......hmmm.....next raya. Hehehhe!


Lepas makan , borak-borak lagi sampai almost 1 pagi! Siap jamming few songs. It was lovely. Penat tapi paid off. MP joined us on and off.....bila orang dah datang , dia pulak yang terlebih friendly. That's always the case. Yang azabnya was sebelum event nak jadi. Hahhhhhh.........*the much needed change is near , I can feel it* Thank you for coming , Octe - Khary - Cikgu Saleh - Wan - Ikhmal & Bell.


The next day , I attended Kak Lizza's raya gathering. I was invited to many raya open houses but didn't make it. This was my 1 and only open house this year. Tu pun sebab rumah Kak Lizza dekat Bukit Antarabangsa ni jugak. Tak jem. Dekat tapi jauh.....I sampai pun lambat , lepas geng-geng girlfriends I dah balik. Tak sempat jumpa Kak Aida. Sempat jumpa Engku Farah & Lina.


Kak Lizza buat gathering untuk kengkawan je.....so dapat lah I ample time to borak-borak with tuan rumah sebab most friends left already. The mode that I like. MP spent time chatting with Abang Midi , hubby Kak Lizza. Yna & anak-anak Kak Lizza sempat swimming lagi!


Ahhhh.....remember these cheese tarts? Yaaa,,,,,the same one yang I ordered in my previous post.


Ni specialty Kak Lizza , Nasi Dagang Ikan Tongkol! MP & family tak makan ikan tongkol bacause of the dark flesh kat tengah-tengah ikan tu. I remembered MP's sister telling me that the dark flesh reminded her of 'darah period beku'????? WTH???? Hahaha.......tapi.....tapi.....kalau sandwich tuna , depa bedal pulak.......mengong kan. They don't know laa tu *wink*


Later-later...kawan-kawan scuba Kak Lizza joined the gathering.....best....dapat borak-borak pasal scuba diving. Yup! Must do mine the moment I can. MUST! Miss my diving. Miss the beach. Miss being underwater. Miss the ocean!


The next day.........Kak Aida & geng serang rumah Kak Lizza lagi coz they got to know that Kak Lizza nak bake chicken pie! Yum Yum Yum! I pun tahu via FB status yang Kak Lizza tengah dok buat pie dia. Koling-koling.....katanya the geng dah ada kat rumah Kak Lizza dah.....so depa pun 'decided' to serang my house pulak for raya.


Dalam setengah jam the geng sampai.....


Kelang kabut I siapkan meja & masak apa yang ada.......huhuhu.....ingredients for kuey teow goreng ada lagi. Belasah je lah....hehehe! Janji ada food to jamah-kan my guests.


Hmmmm......we're friends since 1985.


Group shots with the girls.......Noi - Shiema - Aida & Zaiton.


Hehehe! Rezeki......tadi masa Kak Aida datang , Kak Lizza bekal-kan I a slice of her chicken pie. Hmmmmm........sedap........