~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Friday, October 14, 2011

LONG LONG OVERDUE : Iftar - Home

Tahun ni Ramadhan was much more relax walaupun ada obstacles,,,,,still , lagi relax dari tahun-tahun yang sebelumnya. Reason-nya , sebab I nak ianya relax maka relax lah ia. All up to you. We have a choice. Buka kat rumah & kat luar sama banyak je rasanya. Paling best bila buka puasa kat studio dengan my students. Enjoy sangat. Banyak ketawa lepas tu solat ramai-ramai. Lovely.

Selera berbuka I tak jauh dari tahun lepas. Yang ada petai & tempoyak , sangat menarik minat I untuk makan. Stock Ikan Pekasam dah nak habis. Pergi jugak cari kat Giant Taman Permata , ingat nak beli banyak-banyak macam the last time I bought dengan my girlfriend Liza,,,,,,tapi dah tak jual lagi kat Giant tu. Berpusing I cari kat ceruk-ceruk Giant tu kot-kot kalau ada lah yang terselit-selit.....elek. Dah laa nak ajak MP pergi ke Giant tu makan bulan baru dia setuju. Bila dapat pergi , tak de pulak. Tahun ni Abang yang selalu jual ikan pekasam kat Bazar Ramadhan Taman Melawati pun tak nampak kelibat. Mana lah I nak cari stock Ikan Pekasam I ni....Uwaaaaa......

Pic above - Sambal Tempoyak with Petai & Ikan Bilis,,,,,,beli kat Bazar Ramadhan and ni last kopek Pekasam Petai yang dapat I buat.

Lauk-lauk pun tak kekwat kan.....usually I dengan Yna will share our lauk.

Hello...hello....lepas atur-atur lauk,,,,rest kejap sebelum buka puasa...

Ada satu hari tu,,,,,,Aida , kawan baik Yna datang rumah. Lepas sekolah ikut Yna balik. Nak buka puasa sama-sama and tidur kat rumah. I took them to Craven Cafe kat Bukit Antarabangsa ni for break-fast.

Ni cicak tipu......key-chain je pun. Yna beli kat zoo , konon nak takutkan Ashel. Entah mana si Aida jumpa cicak ni kat bilik Yna.....dia tunjuk kat Yna , berlari satu rumah si Yna. Dia pulak yang takut kat cicak plastik tu. Sampai nangis-nangis takut kat cicak tu walaupun I dah kasi tahu dia that it's just plastic.....still,,,,,,dia cuak jugak. Haru betul.

One of the days , I made chicken stew for break-fast.

I also made my favourite Tahu Daging......I can eat only this for buka puasa....Marvelous! For the stuffing , I used some shredded lettuce.....tumis dengan minced beef-chopped garlic-chili paste. Add some salt. Add some white pepper & salt into the egg mixture.......

Sumbat-sumbat-sumbat......goreng itu tahu......


For break-fast.....

3 comments:

  1. salam kak...

    lama tak jenguk blog akak nih,sejak anak saya tak sihat jarang dh bukak laptop...

    lapar tgk segala mcm makanan kt blog akak nih,suke tgk...

    ReplyDelete
  2. You can buy the pekasam at Pasar Tani Taman Melawati every Saturday morning...near the foodcourt..

    ReplyDelete
  3. I ade jual pekasam klu rs nk bl email la....daliladiana@yahoo.com

    ReplyDelete