~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Tuesday, April 10, 2012

Jury Duty , Jury Duty , Jury Duty......

Lately there's many singing reality shows on TV. Kat luar TV pun tak kurang jugak. Banyak pihak menganjurkan pertandingan nyanyian. Tapi as music & vocal educators , me & my team has a duty to educate penganjur , contestants dan juga supporters agar dapat menilai kualiti vokal , persembahan & penganjuran secara keseluruhannya.

Lazimnya , kalau contestant masuk competition , mesti nak pilih lagi balada atau yang rentak slow.....konon boleh feel lebih sikit. Then bila sampai part note tinggi.....peserta nyanyi sampai note tinggi tu.....penonton besorak bagai nak gila.....bagus katanya. Hmmmm.....Bagus memang bagus tapi banyak sisi lagi yang perlu dinilai , bukan setakat boleh nyanyi sampai note tinggi je. Mungkin pada penonton dah cukup bagus tapi mungkin tidak pada jury.

Satu lagi kesalahan favourite oleh singing contestants......depa nyanyi sebijik macam original singer. Wah! Penonton bukan main puji kata si polan tu bagus,,,,,,sebab boleh nyanyi sama macam penyanyi asal. Tapi dari sisi pemarkahan pertandingan , peserta tu lah yang akan dapat markah vokal paling rendah. Kalau lagi 'perfect' peserta nyanyi sampai sebijik macam original singer , lagi sikitlah markah vokal yang dia dapat. Kalau markah vokal 50% , mungkin juri akan kasi 10% je....tu pun sebab si penyanyi tu ada suara.....0% pun juri pernah bagi.

Bila keputusan diumumkan , penyanyi yang nyanyi sebiji macam Jamal Abdillah or sebijik macam Anuar Zain or sebijik macam Siti Nurhaliza yang dapat tepukan gemuruh sampai gamat dewan tu tak menang,,,,,,,mula-lah keputusan juri dipertikaikan sebab tak kasi placing kat 'penyanyi-penyanyi hebat' tu. What supporters or penonton tak faham , ini pertandingan nyanyian,,,,,,bukan pertandingan meniru gaya atau meniru suara.

What they should do is , kalau dah tahu tone suara mirip mana-mana penyanyi,,,,,,elakkan dari melagukan lagu dari penyanyi tu. Pilih lagu dari penyanyi lain. Then baru-lah boleh nak dinilaikan pun.....

Itu antara small-small things yang me & my jury team kena slowly educate the public about singing competition. Ramai mungkin dah tahu tapi masih belum menyeluruh.

Sabtu lepas I ada jury duty kat Uptown Shah Alam untuk satu pertandingan nyanyian , Akademi Bakat Seni 2012. Kak Siti jadi penasihat pertandingan. Lama jugak masa pertandingan ni , few elimination rounds , quarter finals , & semi finals. Masuk last week dah minggu ke-8. Next week masuk minggu ke 9 , will be the Finals.

Jury duty with Mimie (Vocal & Music Lecturer @ Malaysian Science University) , Eycharl (Music & Arts Performance Tutor @ University Pendidikan Sultan Idris) , Me (Vocal Trainer @ Studio Vocal Siti Hajar) , Azmarul Azuan (nak belajar menjuri-kan diri...hehehe!) & Kak Siti (Principal @ Studio Vocal Siti Hajar). All of us ni adalah anak murid Cikgu Siti Hajar , sebelum masing-masing sambung belajar sana-sini *wink*

Ni masa minggu ke 6 , Kak Siti tak de so I took the role as Ketua Juri.

Time tu I did my jury duty with Nana (Vocal & Music Lecturer @ UiTM) & Shahrol (Music Teacher @ Sri Utama Schools) , depa ni pun anak murid Cikgu Siti Hajar jugak *wink*

Ni last year @ Universiti Tun Abdul Razak.

Our team taught their choir team....so I know few of the contestants.

Jury duty with Glam (freelance vocal trainer) & Cikgu Siti Hajar (Principal @ Studio Vocal Siti Hajar)

Ni masa kat Felda Lawin Selatan , Grik , Perak. 3 hari kat Grik.....

Sempat masuk Felda dengan Kak Siti in-search bakat-bakat terpendam di Felda. Masa ni jury duty kat Felda Bukit Ram0n , Kulai , Johor.

Panas terik cuacanya....ramai sungguh peserta yang nak disaring.....tetap kena hadapi dengan senyuman....hehehe!

Ni time break masa jury duty kat Bukit Ramon.....tak de kerja , ambil gambar si Anas....dia wakil dari Felda Chiku 3 , Gua Musang , Kelantan. Ikut our trip sekali as photographer ke Bukit Ramon ni.

Ni jury duty belah malam pulak.....

Borang markah ni Kak Siti yang sediakan.....



Sebelum mula kerja......


.......tapi.......azab dari siang tadi......punyalah jauh stage dari meja juri. Stage light tak cukup , maka tak berapa nak nampak wajah peserta. Tapi sebab juri yang sama dengan waktu saringan dibuat,,,,,,,boleh-lah dok main ingat-ingat muka peserta.....Ni lagi satu faktor yang pihak penganjur kena take note. Tak kira-lah apa juga bentuk persembahan pentas,,,,,bila dibuat waktu malam , stage lighting memang kena banyak , tak boleh-lah setakat sebijik lampu macam ni :-(



Ni masa jury duty AADK Idol peringkat HQ di Agensi Anti-Dadah Kebangsaan. Zamani Slam was one of the jury with me.


Masa pertandingan ni , AADK HQ ada favourite 'artiste' solo mereka yang satu HQ target akan jadi juara dan terpilih ke peringkat kebangsaan. Masa penyanyi favourite naik pentas , sorakkan semangat memang hebat. MC pun dah kenen-kenen kot-kot inilah juaranya. Tapi bila keputusan diumumkan , favourite artiste depa tak menang. Dapat 2nd place. So , automatically tak layak ke next round. The mistake was , the favourite artiste pilih salah lagu. The singer sang lagu yang sangat berat by M.Nasir , "Kepada Mu Kekasih". Message lagu ni berat and it takes great focus & interpretation yang mendalam to deliver this song. Kalau nyanyi setakat angin lalu je , lagu ni takkan memberi impact pada pendengar. Jadi bosan. Bukan kata I sorang tapi both other juries felt the same. Yang jadi juara was an underdog! Yang tak siapa sangka dia boleh menang *wink* He won because he sang beautifully and very clean. Surprising lagu pilihan dia was a simple song by Shidee "Sayang Semuanya Sudah Terlambat"......The 1st place winner was unanimously agreed by all 3 juries and of course , we had to explain to the committee about it.




Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

4 comments:

  1. salam akak..
    iyerlah..byk benor realiti show skrang..
    tp best jugak..diorng leh lepas bakat terpendam..
    sy suka tgk orang nyanyi..
    suka gak nilai2 sendiri..hehehe..
    tp confirm yg lain menang...

    ReplyDelete
  2. As Salam Cikgu..
    rindu dekat cikgu2 semua..
    terubat skit rindu ni bila tgk cikgu2 bergabung menjadi juri..hehe
    saya jadi segan klau masuk pertandingan cmni, nak2 bila cikgu2 koir saya ni yg jadi juri..
    pdhal uptown shah alam tu dekat jugak dgn rumah kami..hehe

    ReplyDelete
  3. wah bz membz jd juri yek... ke sana sini akak pg siap ke felda lg...
    zmn skrg nih realiti show mmg banyak mcm2 ada... mana2 yg ada undian tu lg lah, kadang tu sbb muke undian tinggi bkn sbb bakat...

    ReplyDelete
  4. tak suka rancangan realiti cari penyanyi mee segera nih...takkan tahan lama punya ..macam Mawi tu..panas kejap je..lebih suka rancangan nyanyian yang telus mcm Bintang RTM dulu.

    ReplyDelete