~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Tuesday, November 8, 2011

Selamat Hari Raya Haji

Salam Eidul Adha everyone........

Dunno why tapi tahun ni semangat nak sambut Raya Haji lagi over dari masa nak sambut Raya Puasa baru ni. So excited. Mungkin ini-lah perasaan yang my Papa rasa setiap Eidul Adha. Mungkin ini-lah excitement yang Papa rasa. That's my Papa , bila Eidul Fitr' dia biasa-biasa je but not Eidul Adha......mungkin atas fahaman agama Papa yang mengetahui bahawa Eidul Adha sebenarnya adalah perayaan yang lebih besar dari Eidul Fitr' , mungkin juga kerana sebahagian besar orang Kelantan tempat Papa membesar merayakan Eidul Adha dengan semeriah-meriahnya kerana mereka faham akan tuntutan agama terhadap perayaan besar umat Islam ini.

Tadi dengar pembaca berita TV said something like "......umat Islam menyambut meriah tradisi masyarakat Pantai Timur....." Rasa bengang pulak sebab statement tu menunjukkan betapa jahilnya kita kat Pantai Barat pasal bab agama ni. It's not a tradition of orang Pantai Timur , it's because depa tahu tuntutan agama dan kita kat sini tak nak ambil tahu. Kita kat sini celebrate Raya Puasa sampai tak cukup hari , lebih 30 hari......meriah dengan non-stop open-houses. In which , yang dituntut is to celebrate 1st Syawal then puasa 6 the next day.....itu yang kita tak berapa nak buat. Unlike during Raya Haji ni , dah masuk hari ke-3 tapi masjid & surau masih meriah melakukan ibadah Qurban. Awesome!


2 days before Eidul Adha , I went shopping for barang-barang yang nak masak for raya by myself. Pergi Carrefour & Giant Bukit Antarabangsa. Mula nak ke Tesco Ampang tapi too many people.


This was petang raya,,,,,,,,,,atur-atur ingredients yang nak dihiris & dipotong kat atas meja.


Semalam , balik dari beli-beli barang,,,,,,I terus basuh dan lumurkan hati lembu dengan pati asam jawa then perap over night in the fridge. Raya eve , I buat the family's favourite dish , Masak Hati Udang.


Petang raya I assemble-kan semua sayur-sayur , potong-potong coz esok pagi raya baru nak stir fry dengan oyster sauce.


Mulanya nak buat rendang ayam tapi MP suruh goreng je. So pagi raya baru I goreng....The kids pun suka.


Pagi Eidul Adha , lepas MP balik dari sembahyang raya......siap-siapkan raya food untuk bawa ke rumah my parents.

Sebelum pergi rumah atok & nenek........


Jom balik taman.....Taman Dagang!


I took this photo from balcony rumah my parents. Kalau you guys ada magnifying glass , you can see Galaxy Ampang Shopping Centre kat belah kiri , belakang bumbung hijau surau An-Nur Taman Dagang tu.....that's where my studio is :-) *saja nak kasi tahu*


Tiap-tiap tahun surau kat rumah my parents ni ada buat Qurban , lembu & kambing. My Papa ada duty melapah lembu Qurban.....selalupun memang tu kerja dia. Yang baju-baju biru tu semuanya petugas acara Qurban kat surau tahun ni........most dari kalangan qariah surau.


Hmmmmm......2 orang ni , adik I & his friend.....boleh terlepas balik rumah sebab kena pergi kerja di hari raya.


Ni birthday cake untuk my mom , my brother & his wife bawak. My mom is 62 this year.


Yang baju merah ni confirm bukan petugas Qurban kat surau laa kan,,,,,,hehehe! Cuma pergi ke surau jadi pemerhati dan meramaikan orang je.


Tak sempat nak bergambar dengan my parents sebab diaorang sibuk kat surau.


By lunch time we went home.......


My mind was elsewhere.........*part of post deleted sebab cetusan hati ini telah menimbulkan salah faham di kalangan pembaca*


A note for me : I will definitely tell bila I dah beli a red Ferrari coz I wanna take that fast and furious ride with you....hehehe! Again , Selamat Hari Raya Haji.

No comments:

Post a Comment