~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Thursday, December 29, 2011

Dah Nak Bukak Sekolah Laa Derrrr.....

Aiyooo! Dah sebulah lebih dah cuti sekolah??????? Uwaaaaaa......cepat-nyaaaaaaaaaaaaa.....Felt so sorry for Yna coz cuti panjang ni tak dapat bawak dia pergi mana-mana for holiday. I was too tight up with work and so is MP. Have to make it up........Insya'Allah , 30th ni *sebelum naik sekolah* will go somewhere to chill with her........

Semalam (27th December) , selesai bab bayar school fees dia. Alhamdulillah , still sending her to Sri Utama School. Most of her senior friends will be changing school upon entering form 1. Most will go to government schools. Pretty difficult jugak nak dapat tempat in government schools when 'they' know that you're formerly from private schools. Not omong kosong,,,,,,but banyak cases of such from parents yang cuba nak masuk-kan anak-anak ke sekolah kerajaan. One of them is parents kawan baik Yna , si Aida. Kakak Aida next year naik form 1 and her parents were having a hard time enrolling her to a good government school. Hassle tu memang tak boleh nak lari-lah,,,,,,then kena tendang macam bola pulak........sorang kata pergi sini then kat sini kata kena pergi sana.....tu baru kes nak ambil borang......

Sama macam masa Ashel lahir dulu. I lahir-kan Ashel prematurely at Ampang Puteri. My Dr. A and paediatrician , Dr. Chris Lim advised me to transfer baby Ashel to HKL or HUKM coz they have the best facilities & specialists to handle premature babies. I was lucky coz masa tu dapat skip queue,,,,,,,kenalah my BIL Kadir mintak tolong dari boss HKL for Ashel's case. Kalau kena tunggu queue , mahu berbulan Ashel kat Ampang Puteri tu sebelum sampai giliran pindah-kan dia ke HKL. Treatment I got was not a memorable one.......just because they knew that my baby was being referred to HKL from Ampang Puteri.

Tapi tak semua nurses & doctors kat HKL tu ada sentiment pada parents yang refer baby dari hospital swasta.....ramai yang OK tapi still golongan minoriti yang tak berapa nak OK tu tetap ada *wink*. Golongan yang hati kacau ni ada di mana-mana,,,,,kan , kan , kan???? Time tu , am not the only mother facing a hard time in HKL , most mothers yang dari private hospital lain pun can more or less tell the same story.

Back to Yna,,,,,,sebelum cuti sekolah 3rd term last November , kat sekolah Yna buat Hari Penyampaian Hadiah. Yna told me yang dia dapat Award and she'll be performing. OK lah,,,,,,,,I must find time to go.

Pukul 7:30 pagi dah sampai sekolah si Yna. Cikgu-cikgu sibuk buat persiapan sebelum event mula.

While waiting , tinjau-tinjau Studen't Creativity Board. Nampak pulak art rumah kasut si Yna on the board. It was a computer project where she had to draw a house and I suruh dia buat rumah kasut. She was hesitant at first , takut cikgu marah but I told her to be creative with her work....*I basically gave her the idea of a shoe house.....and errrrr....tolong dia buat project tu.....wink*. She got 92% for the piece. Yay!

The moment of truth. Yna got to go up on stage couple of times. She received 5 awards dowh! Making it sweeter , Yna received her awards from Puan Noraini , her former headmistress at Sri Inai School.
  1. Anugerah Peningkatan Prestasi
  2. Anugerah Khas Kreatif
  3. Pelajar Terbaik in Pendidikan Islam
  4. Pelajar Terbaik in Kemahiran Hidup
  5. Pelajar Terbaik in Komputer
Haaa......ni Cikgu Shahrol , on duty. Dia jadi MC with another teacher.

Congrats to my baby girl. Am so proud of her. She gave her all this term despite having dance shows and what nots with her group Nova Nona.

Then it was time for some light entertainment. Cikgu Shahrol conducted the primary choir accompanied by students playing the recorder.

And YES!!! Yna was one of the 'musicians'......hehehe!.....She played The Lion Sleeps Tonight,,,,,,you just don't want to know how many hundred times she hit the wrong notes at home practicing the piece before she got it right! You tau lah kalau tengah tiup recorder,,,,,,,,elok-elok je melody-nya,,,,,tetiba tertiup note sumbang tu.......eeeeeeeeee......tak suka , tak suka , tak suka......hehehe!
Me with Aida's parents. Yna with her classmates , Jasmeen - Nia - Aida.

Later in the day , kena ambil report card as it was the last day of school. Nasib baik buku-buku sekolah semua Yna dah ambil dari locker bawak balik rumah.

While waiting for the time to collect Yna's report card , I lepak kat dalam kelas Yna to kill time. The kids pulak main remote control car kat dalam kelas tu. Classmates Yna tahun ni semuanya 19 orang tapi ada yang dah tak datang sekolah,,,,,pergi holiday.

Our turn to collect her report card. She got number 6th in class. Alhamdulillah,,,,,percentage dia naik dari last term and Insya'Allah she'll stay in a good class next year.

Tuesday, December 27, 2011

Pangkor Day 4 : Work & Home

Akhirnya , it's an ending for my panggilan pulau episode. Bosan ekk baca my blog lately.......hehehe! Ada misi. Biar ramai yang bosan...........biar tenang sikit traffic......lama-lama dilupa and malas nak jenguk.....good.....and then I'll get my peace back here.

Yup! 4th day here in Pangkor Island. Ada lagi satu sessi dengan peserta kursus.

Pukul 8 pagi dah mula workshop. Kak Siti as penceramah and I jadi facilitator.

Ni lah pengarah-pengarah yang menghadiri kursus hujung-hujung tahun dengan Vocalwealth Networks :-)

We had to end our session by 11am tapi terlajak sampai 12:30pm.

A group photo with peserta kursus.

And another with the urusetia.

Macam biasa , ni shot wajib. Tapi kali ni tak de mood nak ambil photo-photo bilik. We got a nice big room with 1 queen bed & 1 single bed. I was actually pissed off with the GM of the hotel. For our stay in Pangkor ni , we paid for our room. The thing is masa nak check-in , Kak Siti ada tanya GM tu kalau perlu letak deposit ke tak but the GM said tak payah.

Yesterday , urusetia kursus told me that we had to settle payment for our rooms. OK. Tak de hal.

I have some company cash with me , more than enough to pay our room bills. Bayar memang boleh bayar bila-bila masa pun,,,,,tapi cara GM tu mintak bayaran sangat tak sopan. I went to the Sales Office to make my payment. I was given an invoice for RM1,400 , total bill. As we're checking out the next day , I asked the GM if I could pay 50% first and will settle the balance upon checking out as I'll be needing some cash to go round the island with my team. Later in the afternoon bila Kak Siti datang , she's bringing more cash with her.....so lega laa sikit nak buat payment. He insisted that I pay the full amount there and then. Kalau nak bayar later pun must make it by today , reason-nya tally-kan account of the day. Siol je. Aku check out besok laa bengong!

The incident was being witness by the hotel's sales exec , a sweet Malay girl. She would have accepted my request to make half payment. Nak lari mana pun kat pulau ni? Bodoh sangat. Malas nak argue dengan GM India yang besar kepala & gaya sebijik macam gangster tu,,,,,,I paid in full and walk off.

Well peeps , kalau pun bukan sebab incident dengan GM hotel yang kekwat ni , I will never come and stay here again anyway *kalau in future ada kursus oleh agensi kerajaan yang buat kat sini,,,,,,tu tak boleh nak elak-lah* The place is not my taste. Terlalu 'sibuk' & tak de privacy. You can see more than 6 person staying in a petite standard room. Unit apartment jangan cakap lah.....sumbat selagi boleh masuk orang. I didn't even make it to the pool! Didn't quite like what I saw at the pool. Busy 24 jam.

Again,,,,,,mungkin ni time cuti sekolah kot.....tu yang hingaq semacam kat hotel ni. Kalau bukan peak season , selesa lah kot.........At the end of the day , not only me who's not comfortable with the surroundings & happenings 0f the hotel,,,,,,2 orang urusetia kursus yang first time datang Pangkor dari Sungai Petani tu pun tak berapa suka jugak. *wink*

Ni view dari my room. Betul-betul mengadap simpang tiga , main road. Kalau belok kiri , 200 meter ke Pantai Pasir Bogak. Kalau belok kanan , tak sampai 10 minit sampai Pekan & Jetty Pangkor. Kalau pi terus , boleh ke Pantai Teluk Nipah (main beach for tourists) , boleh ke Pangkor Airport in 15-20 minutes , boleh ke my preferred area in Pangkor,,,,,,,the Teluk Belanga or Teluk Dalam area.Align Center

View dari balcony , pan ke kiri......ada pasar mini. You can walk towards the beach and there will be many shops jual baju-baju , souvenirs & food stalls selling burgers & snacks. Sebelah pasar mini ada internet cafe. Sebelah kanan hotel ada kedai makan , jual tom yam & makanan ala Thai + ikan bakar. Across the hotel ada food court. Siang tak sure bukak ke tak tapi malam dia buka sampai lewat.

Kat hotel ni taxi don't worry , banyak. Memang stationed kat compound hotel.

Sebelum balik , kitaorang singgah kat Sales Office. Kak Siti jumpa the sales exec. Kak Siti luahkan rasa tak puas hati atas tindakan GM hotel tu towards me. Memang macam gangster dan depan Kak Siti , Cik Ita tu mengaku yang dia saksi akan ke-kekwatan GM dia tu. Dia pun tak setuju dengan cara GM dia minta I bayar semua bill time tu jugak. Macam I pinjam duit dia pulak. Memang celaka punya keling! *Ooopppsss....maaf-kan saya, saya hanya manusia biasa yang kadang kala tidak dapat mengawal penggunaan bahasa ketika menulis.....duhhhh!*

Our flight back to KL was at 1:30pm. Sampai airport around 1pm , kapal terbang tak sampai lagi.

The small and quiet airport.........

Akhirnya , sampai jugak kapal terbang ke pulau.........the plane , the plane.........

Hmmmm.......8 orang passengers je....

Since flight tak full , mike-mike semue duduk le sorang satu krusi.....buat hal masing-masing.....layan angan-angan kejap *wink* Rindu.

Side by side dengan awan yang sangat-sangat putih. Subhanallah! Besarnya kuasa Mu.

Align Center
Alhamdulillah,,,,,selamat mendarat di Subang Airport. Had a quick lunch with the gang. MP came and fetch me with the kids. Shahrol followed me and sent him home. Then MP ajak pergi makan pulak.......ikut hati , I nak balik rumah je. Terasa penat sangat.

Later MP told me that baby sister dia masih kat KL. Hari I ke Pangkor , my SIL Suraya turun KL. Me & MP dah 3 tahun lebih tak jumpa dia. MP adalah jugak berbual through phone. As for me sejak dari Malacca feud sampai sekarang putus hubungan terus. MP & the kids dah jumpa my SIL while I was in Pangkor. I wasn't ready to meet her. Not yet. I tahu kalau I luahkan isi rasa hati ni pada MP yang I masih belum bersedia nak jumpa adik dia tu,,,,,,mesti MP akan angin. Pada MP , I benci adik dia tapi hakikatnya tidak. I tak benci sesiapa pun cuma belum bersedia nak jumpa. I simpan dalam hati....tak nak kasi tahu MP apa I rasa. TAPI........enough is enough,,,,,,not gonna keep it inside and let the feelings makan I balik.

On the way ke Grand Millennium Hotel to meet up his sister , I told MP about it and as I've predicted,,,,,my standings made MP mad. My SIL's birthday was last December 12th. I remembered. Walaupun tak bersedia untuk bertemu , tapi I masih partner MP,,,,,,,,meaning , she's still my SIL......I brought along a birthday gift for her. A pair of heavily beaded jeans from my online store *yang I tahu my SIL memang suka*...........

We went to dinner , gelak-ketawa , everything went well , like nothing happened. Semuanya picked up from where we left 3 years back......Hmmmm.......

MP knew my standings and he knew that I was being nice all night to save his face.....He understood why I wasn't ready. He knew that I'm still mad at them for mistreating him , not me.


A note for me : Just give me that damn Best Actress Award , dowh!

Saturday, December 24, 2011

Pangkor Day 3 : Itinerary Padat Gilerrrr

Still sangkut nak menghabiskan story Pangkor ni......sekarang dok layan Raja Lawak Mega,,,,,,time iklan cepat-cepat update......


Day 3 - 13th December 2011........hari ni itinerary pack sangat. Terasa penat ya amat.


Started the day very early today. 7am dah kena berkumpul kat lobby. Nak ke pantai , ada physical & breathing exercises at the beach. Dari hotel kena berjalan dalam 200 meter , ke Pantai Pasir Bogak (if am not mistaken).


A huge papan tanda of Tahun Melawat Perak 2012,,,,,,yay! my state dowh!



Peaceful beach at around 7am-ish......


Pagi ni turn Echal.....dulu dia buat practical kat studio lama Kak Siti,,,,,office boy je. Then he continued his studies in Music & Performing Arts and now a tutor at Universiti Pendidikan Sultan Idris , Tanjung Malim.



Dari mula session dengan Echal , peserta kursus was lively & jovial. They were very cooperative. Very sporting too despite the age gap between participants & our 30 year old Echal. Certainly can tell that participants are into the session held this morning. Even 'uncle-uncle' Cina yang semalamnya bermuka ketat pun enjoyed the session sampai siap jabat tangan to congratulate Echal for this morning's session. Alhamdulillah.


Selesai di pantai , balik ke hotel for breakfast. Then Echal sambung lagi buat activity di classroom. Sessi kat kelas pun happening. The ice was finally broken! We all had a blast & laughter. Fun sangat.


After zohor & lunch we headed to the beach again but this time nak pergi snorkeling di Giam Island. Kat tepi-tepi pantai ni banyak water sports kiosks. Most hotels kat Pangkor ni ada information on island hopping , the round island tour & other water sports that you are keen to try. As for snorkeling trips kat Pangkor ni , it's around RM20-30 per pax for 1 trip. They'll give you the life vest , basic snorkeling equipment + boat fee to and fro snorkeling destination. Those yang hygiene conscious , please bring your own snorkeling equipment along. Tau-tau je lah , snorkeling gear tu bertukar mulut. Walaupun dicuci bersih,,,,,stilll , it was being used by God knows who. I wish I had brought my own snorkeling equipment. Well , I usually did kalau travel dengan Yna.


Sebelum sampai ke Giam Island......round-round dulu. Tengok Pangkor Laut Resort yang luxurious dan dah dapat banyak world awards , check out the awards won by our very own Pangkor Laut Resort here. A nite stay , yang paling murah around RM1,200. OK lagi tuh kot...hehehe! One day , Insya'allah must stay here. Also visited The Estates *tengok dari tengah laut je laa* , a YTL punya luxury resorts. Budak boat yang bawak kita cakap , kat sini transaction is in US dollars. 3 nites stay kat sini is said to be around USD8,000. Wohoooo! Boleh ke kita jejak tempat ni yo'll???? Who knows right.....


Finally sampai Giam Island. We were being left here for 2 hours. Verdict of snorkeling here? Tak best langsung. The water was dirty. Sampah terapung-apung kat tepi-tepi pantai. Some trash ada yang hanyut ke kawasan snorkel. Air laut keruh. Haiyaaa.....had to swim ke tengah laut sikit , buang roti,,,,,baru ikan-ikan kecil berjalur kuning datang kerumun cebisan roti. I love the water but I didn't snorkel long. I was in the water for about 30 minutes. Tak tahan. Muka dah gatal-gatal.


Not only me who came out of the water so soon , most of the gang did too....


Tak sabar tunggu boat ambil kita semua balik ke Pasir Bogak.


Dalam boat , semua tak nak duduk depan.....so I volunteered to sit in front.



More pics on the boat on the way back to shore........


Almost there....almost there.....


Lagi sikit nak sampai pantai , one of the participant terjun ke laut! Buat saspen kejap tau 'Pakcik' ni.....hehehe!


You can see many sign boards like this one kat tepi pantai........

Lepas mandi-mandi bersihkan diri , I terlelap kejap kat bilik. Penat & mengantuk sangat-sangat. Later nak ke jeti to fetch Kak Siti as she must arrive Pangkor before 8pm. Malam ni session dia kendalikan workshop.


Dengan kepala yang berat & mata yang kuyu.....naik teksi pink & pergi jeti.



While we were waiting for Kak Siti,,,,,,ambil photo-photo around the jeti. Hari tu tak dapat nak ambil sebab orang ramai sangat. Hari ni,,,,,,hanya kita,,,,,kita,,,,,,dan kita saja kat jeti ni :-)


Yay! Kak Siti selamat sampai........1st yang turun hokeyyy....huhuhu! Kitaorang siap buat kerja gila.....bersorak & tepuk tangan ala-ala nak sambut artis turun ferry gitu....hahaha! Nuts!


Sampai hotel......rest kejap , after participants had their dinner , terus mula sessi malam.....sampai pukul 10:30 malam.


All bosses.....listening.....workshop kali ni more to the usage of vocals in public speaking & communication.


We,,,,,,,dengar jugak. Tapi lepak kat belakang.



Lepas workshop,,,,,,,cepat-cepat berjalan ke seafood restaurant kat sebelah hotel , takut restaurant tu tutup. Tadi tak makan dinner. We went to Ye Lin Seafood Restaurant and we were told by the hotel's GM that the restaurant is Halal and it has been around for many-many years. The food was good. The kangkong belacan was yummy. More on Ye Lin & places to eat in Pangkor here.


We had soft shell crab + butter prawns + 2 servings of veggies + 2 servings of fried calamari. 5 of us had dinner and we were charged >< RM30 each. Reasonably priced.

Malam ni tidur awal. Penat gilerrr derrr...........another half day here tomorrow.