~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Friday, December 16, 2011

Hari Pertama Awok Ke Pangkor......Cer Crite....Cer Crite.....

I just got back from Pangkor. When I made the decision to 'demolish' my shout box , I was still there.......pretty occupied with my workshop itinerary , ingat nak update blog on my Pangkor trip tapi bila baca shout box , ada pulak hantu-hantu *sebab tak nampak siapa* yang tulis benda yang sangat palat dan overstep the border kat shout box. Kutuk I, jangan kutuk others. Aku tak suka. I've been patient enough , been tolerant enough to let it be for quite some time but those shout box comments the other day really gets on my nerves. I've been polite enough. Tak fikir panjang , terus delete the shout box even though I know that it's a super fast way for me to connect with my virtual friends di masa-masa I tak dapat update blog ni. Sangat berat hati nak make the call to delete the shout box but I had too. Hantu-hantu itu terlalu kurang ajar. Ni dah tak de shout box,,,,ada jugak Anonymous yang tinggal comment palat kat post birthday Yna.

Sunday 11th December....I ke Pangkor dengan team Vocalwealth Networks. My team dilantik untuk jadi penceramah & facilitator untuk Kursus Penampilan Vokal kepada pegawai berpangkat pengarah dari AADK dari seluruh Malaysia.

Kerjanya mula malam Isnin , 12hb Disember tapi we had to fly off on Sunday noon sebab tak de flight ke Pangkor on Monday. Memang ramai yang tak tahu ada flight ke Pangkor ni , a friend of mine yang kerja kat KL tapi parents dia tinggal kat Pangkor pun terkejut bila I kasi tahu yang I nak ke kampung dia dengan flight. Padahal baru seminggu lepas dia balik Pangkor,,,,,,hehehe!

I've known that there's a flight to Pangkor sejak I belum kahwin lagi , back in the 90's. The last time I was in Pangkor was in 1998 or 1999,,,,,,ada shooting telemovie Fantasi Pangkor , jadi isteri muda Dato Aziz Sattar. Katanya flight operation ke Pangkor stop sekejap and ni baru sambung balik. Bagus lah....time I nak pergi,,,,,dah ada flight , kalau tak kena naik ferry.......


The flight was at 12:30pm , departure dari Subang Airport.

Mishap #1 : Sebelum check-in hari tu , gabra kejap sebab I tak jumpa my IC. I went to the airport without checking my handbag to see if my IC's with me. Selalunya ada tapi I terlupa that I've taken it out and put my IC & driving license holder in another bag 4 days before this Pangkor trip. Memang terlupa pasal IC. Nasib baik pulak I bawa that particular bag as my hand luggage. Kak Siti suruh I check dalam my hand luggage......hahhhhh......ada pun! Panic I kat check-in counter hari tu.


Sempat snap few pics with the Berjaya Air aircraft in the background...............


Hehehe.....dah sempat , snap je laa ekk....



Us on board


Left pic , front view of the aircraft and right pic , back view of the aircraft. We chattered the flight to Pangkor , OK. Hehehehe........no lah....main-main je,,,,,,,only 6 passengers je on board.


We bought our tickets over the counter kat Subang Airport and it costs slightly higher. Kalau via net will be much cheaper. We bought ours around RM240+ return. Kalau via net you'll probably get RM170+ je....Katanya sekarang ni tengah promotion period , ada family fare or something. On board we got some refreshments , biscuits - nuts & air kotak,,,,,all FOC.


30 minutes....dah sampai Pangkor Island. Sekejap je flight ni.

Tiba Pangkor Airport , tak de taxi around. Hmmmm........kena lah jalan ke jalan besar untuk tahan taxi. We were lucky ada taxi yang berhenti bertanya and make a quick call to another taxi to come and fetch us.

We stayed at Coral Bay Resort Pangkor. Semua peserta kursus duduk situ so senang check-in situ je lah. Ni 1st time I duduk at this side of the island. Few times datang Pangkor dulu , I'll stay either kat Teluk Dalam Resort or Pangkor Island Beach Resort *formerly Pan Pacific Resort Pangkor*. I've always preferred the modesty and environment on the Teluk Dalam and Teluk Belanga beach. Aman.

Anyway,,,,,Coral Bay hotel is only 5 minutes away from Pangkor town & main jetty if you travel by the island taxi. Sini havoc and busy sikit lah. Yang datang berfamily-family ramai yang check-in sini. Tempat shopping , makan , internet cafe , convenient store semua ada. beach was 100 meters away from the hotel. Sea sports rental spots pun ada. Dari Coral Bay ke pekan Pangkor only cost RM10 per taxi......tak kira lah berapa ramai pun yang naik taxi tu. Owh! Yes! Taxi fare dari Pangkor Airport to Coral Bay cost RM20. In our case it's RM30 sebab di-call ke aiport.

Mishap #2 : Upon checking-in at the hotel , I realized that I've left my laptop bag *YES YES YES with my new Toshiba in it!* at the airport!!!!!!!!!!!!! Ya! Tuhan,,,,,,,,,,terus ternampak muka MP! Kalau dia tahu,,,,,,bertahun laaa I kena bebel dengan dia. Masa sampai airport Pangkor , all of us letak barang kat satu corner and I letak my laptop bag kat atas kerusi. The airport was so quite sebab tak de ramai orang. Taxi tak de,,,,,so we were busy calling the hotel , asking the airport officers for information. Then we decided to wait for a taxi kat luar airport. Menonong je I jalan dengan the rest of the gang,,,,,bawak my hand luggage & luggage. Langsung tak teringatkan my laptop bag.......hadoiiii!

Dah sampai hotel pun tak ingat pasal beg tu lagi.......

Masa nak check-in baru I perasan yang beg laptop tak de dengan I. I tanya reception , mintak nombor telefon airport Pangkor.......depa jawap tak de simpan nombor airport. Hahhhh????? Awat nya tak simpan nombor airport????? Malas nak bertanya lebih , dah story mory dengan Kak Siti , I terus cepat-cepat pergi airport. On the way there , cuba nak call operator,,,,,,nak minta nombor airport Pangkor , tapi line tak berapa nak melekat. Kejap ada , kejap tak de.....naturally lah sebab route ke airport tu naik bukit , turun bukit. Tengok my phone ada miss call dari Kak Siti.......bila ada line , terus call dia.....dia kata beg laptop I ada kat airport. Polis airport simpan. Hahhhhhhh.........lega kepala otak.

Sampai airport , ye polis,,,,,ye pegawai Berjaya Air,,,,,,dah standby menunggu nak tengok siapa laa si dungu yang boleh lupa beg laptop sendiri......hehehe! Abang taxi tu jangan cakap lah......dia punya speed bawa taxi ke airport tadi sebab dia tahu I tertinggal beg laptop kat sana.....melambung-lambung duduk dalam taxi tu. Tak jauh pun dalam 15 minit dah sampai. For my carelessness , I had to pay RM40 for a return taxi trip from hotel to airport & back. Tak pe lah , I loss RM40 je and not my new laptop.

Alhamdulillah.....ni ujian kedua for the day. On the way ke airport tadi , I dapat rasa yang laptop tu tak hilang cuma kena susah patah balik ke airport to get it. I yakin yang I beli laptop tu dengan duit titik peluh I mengajar. Tak mungkin Dia akan hukum I dengan 'menghilangkan' laptop tu dan sekali gus 'menyusahkan' hidup I balik. Tak mungkin. Dia tahu yang I bekerja keras kumpul duit sendiri to buy the laptop......adalah tu , along the way yang I ada buat silap yang di luar kesedaran.......Dia uji sikit. Thank you Ya Tuhan di atas peringatan.

Hmmmm......dah 2 mishaps,,,,,mesti ada musibah ketiga yang bakal datang di hari yang sama. Tapi apa ye?


During the day keluar dengan Kak Siti & Hanim......pergi beli stok makan & minuman kat convenient store just opposite the hotel. Balik hotel makan mi cawan. Nite comes , lapar.........depan hotel ada gerai burger,,,,,,redah situ je lah. Kena tunggu dekat sejam jugak before we got our burgers. Banyak order before we came. Abang burger tu pulak kerja sorang-sorang and that's when Kak Siti decided to lend a helping hand....


While our burger's cookin',,,,,,,,bawang dah habis,,,,,,so Kak Siti tolong hiris bawang.


Siap tolong hiris tomato sekali.......


Ni Paksu or Abang Isa , owner stall burger ni.


Kak Siti siap bungkuskan burger tu lagi.


Tu dia , kalau ada yang stay kat area Coral Bay Resort,,,,,,the stall is right in front of the hotel. Look for Mc Pangkor Burger.

So malam ni dinner burger dan snacks-snacks yang lain.

Mishap #3 - Malam ingat nak update blog tapi like I've mentioned earlier,,,,,,,bukak blog , ternampak pulak comment yang menggangu kat shout box. Rasanya ini lah musibah ketiga tu kot. Terbaca sesuatu yang kurang menyenangkan. Berita tak elok pun kira musibah lah tu. Disturbed me for a while.....tak jadi update blog. Layan upload gambar 1st day in Pangkor kat FB.

Mishap #4 - Iyo.....ado lagi. Tapi tak lah besar , masalah kecil je. After midnight *dah masuk hari baru* Tengah dok layan FB,,,,,,tup tup dengar bunyi benda meletop. Kak Siti pun dengar. Earlier , I pinjam extension socket from dewan workshop. Kat bilik 3 orang nak charge phone. I have 3 phones. Kak Siti pun ada 3 jugak. Hanim ada 2 phones. Each of us ada laptop lagi........so the extension socket comes in handy. I used it to charge my Nokia & Blackberry & use my laptop.

Masa I ambil socket tu , I did shake it.....ada bunyi-bunyi macam ada benda yang longgar or patah kat dalam kotak socket tu. Dalam hati ada berkata , boleh pakai ke socket ni. I ignored my inner guts and took it to the room with me anyway. Bila dah meletop , I checked my chargers,,,,,,,nasib baik charger laptop tak rosak. Charger Nokia pun OK but charger Blackberry rosak. Nasib lah Kak Siti pun guna Blackberry yang charger-nya sama like mine. For some reason my Samsung boleh pulak guna Blackberry charger , so trip kali ni I tak lah bawak charger Samsung. Hmmmm......nasib Kak Siti punya ada , kalau tak both phones tak dapat nak charge. What next?

Update esok...........kot.....hehehe! 3am now. Tidur dulu.

2 comments:

  1. my advice 2 u :

    Never wrestle with a pig: You both get all dirty, and the pig likes it.

    in the 1st place u shouldn't removed pun ur shoutbox so tht we can see comments make by those idiots...

    kalau baik sgt ... dr sibuk kat sini baikla dorg tu pergi berceramah ugama kat kelab2 malam yg bersepah2 kat KL ni...setup a booth ke depan kelab2 tu... funny ;)

    ReplyDelete
  2. Hi Dear,

    I've been thru tertinggal important docs too...

    I had 7am flight.. no early morning transport to LCCT so I've to be there the nite before. After midnite I realized I left my passport!! ha ha ha..

    Luckily a fren yg burung hantu type willing to take it from my place & drove all da way to LCCT and patah balik... boleh??

    Looking at the situation I can easily perceive that yang di atas sana didn't bless my journey (ada la certain issue at that time) but I took it as usikan manja to test me... :) remember you are what you think.. so always be positive as you always be...

    rambutan

    ReplyDelete