~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Monday, March 26, 2012

My Ongoing Birthday Treats

Speaking of birthday treats......still getting it even though February had long gone and it's already towards the end of March.

Rindu kat my parents....last month did ask them to renew their passports. My parents have not been to HatYai so I thought of going there with them. Bila tu tak tahu lagi lah tapi planning tu ada :-)

Hari tu dapat upgrade-kan their Astro to Astro Beyond tapi TV pulak rosak. Terpaksa lah my parents ambil TV kecik kat my room for them to watch TV buat sementara ni. Hajat hati , nanti dapat claim bulan ni nak beli-kan my parents TV baru yang lagi besar dari TV lama diaorang :-) , Insya'allah.

Like I said , the birthday treat is still going on. Me & Kak Siti shared birthdays in the same month. Tahun lepas dapat buat party kat studio , tapi tahun ni masing-masing busy. Jadual kerja tak sama....kena bahagi-bahagi tempat kerja.....Banyak kerja yang dulu I bergantung pada Kak Siti , lately I kena buat sendiri. Alhamdulillah I managed to pull through.

So pada satu petang , Kak Siti fetched me at home. We went to KL Festival City to celebrate our birthday. Lepak & borak-borak sambil minum petang kat Little Taiwan.

My drink yang tak best.....the presentation was unique though. Cream Milk Roasted Oolong Tea With Pearl.....bukan lah tak best langsung but I just don't like it. Tapi I habiskan jugak :-)

Next we ordered this tea drink....Hot Osmanthus Flower Tea. Kena tunggu bunga tu kembang dulu baru diminum....

Tu dia....bunga itu sudah kembang.....

Ni Anim , niece Kak Siti.....dah macam main recorder pulak si Anim sedut Bubble Tea ni. She gave us both a pretty jewelry box as birthday gifts. Lupa nak snap gambar with my phone sebab hari tu Kak Siti yang snap the pics with her Ipad........

This was on March 1st. This is MP's older brother & my BIL Mustaffa , the last time I saw him was in the 1st week of Syawal 2009! As much as I wasn't ready to meet my SIL Suraya after the 2009 incident , I wasn't ready to meet my BIL too. MP knew of my standings and at the same time I know that he wanted me to meet his brother. Depa adik-beradik dah OK lama dah cuma I je yang tak pernah sms or call. Malas aaah. Lagipun tak de benda yang I nak cakapkan pun. MP risau jugak , manalah tahu I buat perangai tak nak bertegur dengan abang dia ke apa ke....Tapi I'm still in my right mind. For the sake of peace , I gave in.......tak nak MP malu. Tak nak gaduh-gaduh dengan MP is more like it. Masa first time jumpa hari tu , acted macam biasa je , salam,,,,,cium tangan.....cium pipi.....macam biasa.....nampak lega muka MP tengok I 'OK'.

My BIL turun KL from JB coz he bought a 2nd hand car and seek help from MP untuk urus urusan jual-beli & etc. I tak campur. Tak reti pun.....huhuhu! Everything went well. I took this pic anyway....

On one fine day when I was not working......I went out with my vocal students & my kids. We went kara0ke-ing.

Actually my students nak masuk singing competition , so the reason we went to the karaoke is for them to be able to practice lagu yang depa nak nyanyi. Kat my studio tak de karaoke lagu-lagu baru. Tak sempat nak update collection lagu kat studio. Nantilah bila ada masa. Told MP about going to a karaoke and he wasn't happy. He still has the old perception about karaoke walaupun dia pernah pergi Redbox....., itu pun masa Aizat buat gathering with fans kat Redbox Sogo many years back. Kot dia masih ingat yang karaoke ni tempat tak senonoh kot? Tapi dah explained kat dia yang karaoke sekarang dah evolved. Memang ada KTV yang tak sesuai untuk bawak family tapi dah banyak KTV yang sesuai untuk bawak family. Karaoke now is one form of family entertainment.

I told him that I'll take the kids with me......Tak pergi jauh pun,,,,,,we went to Song Box kat Jusco AU2. Sound tak best laaa tapi it was the nearest to home. Alah....MP tu tahu karaoke sekarang ni OK , cuma bila I kata nak keluar dengan my students dia mulalah kekwat. Bila I kata , I bawak anak-anak sekali,,,,,OK pulak....saje je.....

Another birthday treat from my students , Ikhmal & Bell. Dah lama bertangguh......akhirnya dapat jugak jumpa. We met for lunch at TGIFriday's Pavilion.

The lovely couple Ikhmal & Bell.

Both kids enjoyed their lunch.

I wanted ribs but was told that they don't have ribs. Haiyaaa! Potong stim lah! *Tony Roma's will never fail me* Tapi ni orang yang belanja.....takkan nak demand suruh tukar venue pulak :-( I ordered a 3-For-All platter to be shared & Tennessee New York Strip with Shrimp for me.


A note for me : Rindu yang teramat kini.

5 comments:

  1. salam...saya nak tegur sikit harap awak dapat terimalah..

    sebenarnya perbuatan kita salam malah cium pipi abang ipar kita adalah HARAM sama sekali ..

    klu x silap sy dgn ilmu x seberapa ni,isu ni dkaitkan dgn mahram..
    apa itu maharam??
    Haram berkahwin buat selama-lamanya disebabkan tiga faktor antaranya ialah :

    1. Keturunan iaitu :

    Ibu, nenek sebelah ibu dan nenek sebelah bapa. Golongan ini dinamakan sebagai usul manusia (kerana dianggap sebagai asal kepada seseorang manusia) Tidak boleh dikahwini salah seorang daripada golongan ini.

    2. Anak perepuan, cucu perempuan dari anak lelaki dan cucu perempuan dari anak perempuan. Golongan ini diistilahkan sebagai furu' manusia (kerana dianggap sebagai cabang kepada keturunan manusia). Mereka juga haram dikahwini.

    3. Adik beradik perempuan seibu sebapa atau sebapa atau seibu. Golongan ini diistilahkan sebagai furu' ibu bapa (kerapa mereka dianggap sebagai cabang dari ibu bapa). Mereka haram dikahwini selama-lamanya.

    4. Anak perempuan kepada adik beradik lelaki seibu sebapa atau sebapa atau seibu.

    5. Anak perempuan kepada adik beradik perempua n yang seibu sebapa atau sebapa atau seibu.

    6. Ibu saudara sebelah bapa iaitu adik beradik perempuan kepada bapa. Begitu juga ibu saudara sebelah bapa sebapa dan ibu sauadara sebelah bapa seibu. Golongan ini diistilahkan sebagai furu' datuk dan nenek sebelah bapa. Mereka haram dikahwini dalam apa jua keadaan.

    7. Ibu saudara sebelah ibu iaitu adik beradik perempuan kepada ibu. Begitu juga ibu saudara sebelah ibu seibu dan ibu saudara sebelah ibu sebapa. Golongan ini diistilahkan sebagai furu' datuk dan nenek sebelah ibu. Mereka haram dikahwini selama-lamanya.

    Pengharaman ini berpandukan kepada firman ALlah yang bermaksud :

    "Diharamkan kepada kamu berkahwin dengan (perempuan berikut); ibu-ibu kamu, anak-anak kamu, saudara-saudara kamu (adik beradik), saudara-saudara bapa kamu (ibu saudara sebelah bapa), saudara-saudara sebelah ibu kamu (ibu saudara sebelah ibu), anak-anak perempuan saudara lelaki kamu (anak perempuan kepada adik beradik lelaki), anak-anak perempuan saudara perempuan kamu (anak perempuan kepada adik beradik perempuan)..." (An Nisa' : 23)

    so,mksudnye,mksudnya klu bkn mahram xleh salam sbb dbolehkn berkahwin..

    Bersalam dengan perempuan bukanlah cara yg betul ketika bertemu dgn perempuan dalam Islam. Para Ulama bersepakat mengatakan bersalam dengan perempuan bukanlah cara yang betul. Biarlah seluruh manusia di muka bumi ini tahu bahawa ia merupakan salah satu dr protokol Islam, kemudian barulah dia menahan diri dari menghulurkan tangan kepada kaum wanita. Al-Quran telahpun memberitahu kita agar jangan melihat kaum yg lain dengan nafsu. Dan kita juga tahu, bersalaman dengan kaum yg lain adalah lebih merbahaya dari itu. Oleh kerana tidak terdapat satu hadis pon mengatakan ia haram, para ulama membuat keputusan bahwa ia menghampiri hukum haram yakni makrooh.

    Di dalam fatwa an-Nadthar wal-Khulwah wal-Ikhtilaat-(m/s 10), telah diharamkan lelaki bersalam dengan seorang perempuan yg bukan mahram, Ini kerana dengan bersalam, boleh menbulkan fitnah dan fitnah yg paling hebat ialah menyentuh kulit perempuan ajnabi, dan segala perkara yg membawa ke arah fitnah itu adalah dilarang.

    wallahualam

    ReplyDelete
  2. murah rezeki akak.... sana sini kwn2 or anak murid banjer...

    ReplyDelete
  3. norhidana - alhamdulillah, rezeki makan:-)

    anonymous - tq

    ReplyDelete
  4. Mufti Ismail Menk
    Anonymous letters, phone calls, smses, emails, messages etc are unacceptable & sinful. Only those with ill intentions would not identify themselves when reminding others. If whatever we would like to say is correct, then we should never hide behind anonymity. It is a clear sign of mischief. Believing anything coming from an anonymous source would spell disaster in our lives and allow others to control us.

    ReplyDelete