~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Thursday, April 12, 2012

Dataran Merdeka Outing

As promised , after my work last Thursday morning.....went home to change. Took the kids along with me. MP can't follow us , dia ada kerja. Many kids are talking about KidZania including Yna. Many of her friends dah pergi......hmmmm.......perhaps she had to wait till her 2nd term school holidays in June nanti.

Firstly , am not game to go to the 1 Utama-The Curve area on Weekends - Public Holidays & during the Malaysian School Holidays. Tak sanggup nak menghadapi jem & lautan pengunjung. Secondly , it gives me ample time to plan and fix my work schedule. Thirdly , masa Yna cuti 2nd term , public schools tak cuti.....so kalau pergi during weekdays , tak lah packed sangat rasanya :-) Mana tahu by then , ada rezeki lebih.....boleh pergi KidZania Jakarta *wink*

Back to rancangan hari ni......nak bawa Yna pergi Dataran Merdeka. Remember , I told you about Yna wanted to know about the history of KL? I sendiri pun dah lama tak jejak kaki kat situ. Seriously tak ingat bila last I pergi Dataran Merdeka.

Bila sampai area Dataran Merdeka.....dah tak tahu mana nak tuju. Nak parking mana pun clueless. Macam pelancong,,,,,masuk kat KL City Gallery ni....hehehe!

Kuala Lumpur City Gallery promotes the country's heritage & culture.

Yna looking at the Walk & Tours map.....trying to find familiar KL landmarks & etc.

It's good that I took few of my students with me. They're university students but have not visited this side of the city for quite sometime as well. Yna can ask questions to them and in short , it was a fun learning experience for Yna and my students as there are things that they newly discovered.

Photos of old KL at the background.....KL have come a long way!

Ni gambar masa banjir besar KL , The Great Kuala Lumpur Flood 1971. A year before I was born :-)

Ada miniatures.......and a Godzilla who's trying to destroy the gallery! Hehehe!

Miniature replica of Dataran Merdeka dan kawasan sekelilingnya.

Miniature of Masjid Jamek. Hmmmm.....we have a family history here too. My mother memang anak tunggal , tapi my late grandma ada bela anak angkat lelaki. Nama dia Ramli. In a way he was my mom's younger brother. He died young and was being laid to rest here , di kawasan perkuburan Masjid Jamek. Dah lama sangat tak pergi area Masjid Jamek ni , I dunno if the kubur lama is still there :-( *Al-Fatihah to my late Uncle Ramli*

Display of locally made fine wood veneer collections. They're for sale as souvenirs.

I bought some souvenirs & chocolates......coz Ashel went grabbing few boxes of chocolates!


Time to venture outside the gallery pulak. Finally , Yna's on Dataran Merdeka! Ya...ON Dataran Merdeka....hehehe! Remember , kat bawah Dataran ada kedai-kedai,,,,parking.....panggung wayang bagai.....

Sebelum berjalan jauh , some pictures of Queen Victoria Fountain. It was brought from London in 1897, and assembled here to commemorate Queen Victoria´s Diamond Jubilee.

Now,,,,,,we're walking across the field , from one end to the other :-)

Yna on the historical field! The core of KL's history.

The Royal Selangor Club in the background.

The Sultan Abdul Samad Building still standing strong.

We've reached the far end of Dataran Merdeka. There's a Hop-On Hop-Off pick-up/drop-off point here.

Merasa gua lepak Dataran hari ni toq! Hehehe....

Baru tahu of the existence of Perpustakaan Kuala Lumpur. Lalu je , tak masuk pun. With Ashel around......hmmmm......oh no! Next time lah. Insya'Allah.

Alhamdulillah......mission accomplished! Yna learned many things today about KL walaupun in year 5 at school tak de history lesson. Masa nak patah balik ke KL City Gallery lalu kat laluan Selangor Club , hmmm.....tak berjaga....turun jengok Plaza Putra.......depa tutup due to KL dok banjir sikit hari dulu tapi car-park masih buka. Such a pity. Dataran is very near to DBKL but the place is not well kept :-(

After our tour , I took them for lunch in Kampung Baru. Mana lagi kalau tak ke Warung Suwarno , my favourite....hehehe! Yna nak Mee Hoon Bakso , her favourite at Suwarno. Si MJ & Octe nak cuba Mee Hoon Bakso jugak. Their first time here. Si Khalil makan Mee Bakso.

Me & Ashel had Bakso Kosong & masing-masing nak rasa Mee Jawa , so order-lah sepinggan.....rasa sorang sikit.

Ni side order......rencah-rencah untuk Soto & Bakso & Mee Jawa......saja I order extra.

After eating our Baksos.....Sate Kambing Suwarno is still the star of the day! A must eat here. Trust me. Kalau you memang tak makan kambing sebab tak tahan bau dia lah or hamis lah......sama-lah macam I. Dah banyak kali dah I post , old readers memang tahu yang I tak makan mutton aka daging kambing but I makan lamb aka daging biri-biri. Memang lain rasa lamb & mutton. Tapi most tak perasan bila order lamb chop tapi yang dihidang is actually mutton and not lamb , then you're being charged dengan harga lamb *wink*.

I hanya makan kambing kalau ianya disembelih & dimasak oleh Imam Mat Shah , Imam surau kat rumah my parents. Dia ni orang Muar , jatuh pangkat Atok pada MP. Kalau dia yang proses kambing dari mula sampai akhir , Insya'Allah.....tak hamis & his famous kuzi kambing memang superb! TE--TA--PI-- di Warung Suwarno ni lah , satu-satunya tempat di Malaysia ni yang I berani makan daging kambing tanpa menoleh ke belakang! Huhuhu! I've been eating the sate kambing here since form 5 lagi. Same old taste.

Tapi makan masa tu tak aman sangat sebab 'diganggu' oleh hantu-hantu Kampung Batu....hehehe! Ada hantu penanggal , hantu kum kum , hantu pontianak , hantu langsuir. The casts & production crew was at Warung Suwarno , tengah mula make-up & set-up lighting. They're making the tele-movie sequel rasanya.....entah-lah , tak berapa nak tanya pulak. We quickly ate and moved ke dalam warung sebab kang tak pasal-pasal jadi extra pulak......so nanti kalau ada cerita baru yang menampilkan hantu-hantu Kampung Batu tu berlakon kat Warung Suwarno yang berwarna biru air laut.....well , we were there on the day they shot the scene :-)



A note for me : I dreamt of you last nite.



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

7 comments:

  1. kak rima kamek dari Brunei. everytime kak rima post cerita pasal warung suwarno ya menelan air liur kamek dbuatnya. insyaAllah mun turun kl kelak nak try mkn sia la. few months ago turun kl siap angkut kawan pergi mkn ribs kat mustafa jones lagi hehe. nang nyaman kali jak ribs sia. tp ya lah jauh gilak dr tempat kamek tinggal bah. kamek selalu tinggal kat BB. harap kawan jak ngembak. mun nait teksi sorang2 sik berani kamek. mek pun sik tau sine exact place nya camney nak madah dgn teksi driver ya klak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi CLEO, pa kaba kitak...kelak kitak turun kl , contact kak rima,,,,Insya'Allah buleh jak mek bawak kitak makan sate kambing Suwarno tok, tedah mek nangga kitak sampei menelan air liur kedak ya...hehehe! Warung nya di Kampung Baru tapi mun sik tau siney warung nya,,,,nang sik jumpa lah. Aii best lah kitak sudah merasa makan ribs di Mustafa Jones,,,,mek belum sempat try agik. Kelak email kak rima hoh.... ,kelak mek beri kitak contact number :-) sik maok lah kelak kitak turun kl agik , balit Brunei ponen sate kambing...hehehe!

      Delete
  2. salute ngn Yna sbb sgt xcited nk tau sejarah KL... knk2 skrg mana lah nk amik tau psl bnda2 camni... kagum tul...

    bile tgk gmbr akak layan bakso ngn sate tuh perkh... terliur tul ntah bile lah dpt cuba....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana , tu lah Kak Rima pun syukur sangat Yna suka nak tahu pasal sejarah-sejarah ni. Kak Rima tak pernah paksa dia pun. What I did was to tell her what I know and she'll go search the net for further info. Hmmmm.....nak try makan kat suwarno jugak ek.....boleh.....jom.

      Delete
  3. Terliurnya... tak penah try lagi... Bila nak pegi sama2 ni?? let me know when ur free.. my leave pun banyak lagi 20+ days.. tell me how to contact you since ur so bz.. fb pun mcm takde response...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambutan......bila laa nak jumpa ni?? *hahaha....you tanya I , I tanya u balik*. OK you email me at will give u my contact number. I think I should add you kat my FB's personal account laa....kat rima rashidi X tu mostly fans. takut you hantar msg , i terlepas pandang and by the time i tengok msg from friends i know,,,,,it's too late :-(

      Delete