~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Friday, April 27, 2012

Super Spontan Awesome!

As we all know there's so many reality TV shows now. Insya'Allah , with my circle of friends it'll be kinda easy for me to get passes kalau nak pergi tengok the live shows. Seingat I baru beberapa kali je I attended recordings of reality shows since it started with Akademi Fantasia 1. Tak berapa minat sangat nak pergi sebab kalut.....tengok kat rumah lagi tenang.

My business partner , Cikgu Siti Hajar Ismail was part of the Akademi Fantasia's family but never once I minta Kak Siti for passes to watch AF's live shows.

We have few Mentor proteges taking vocal training with our studio under Cikgu Siti but I tak pernah pulak terasa nak pergi tengok their live shows at the studio.

First time I attended a recording of a reality show was the finals of Akademi Fantasia 2 , itu pun sebab masa tu my BIL was Minister of Information and he got the family VVIP passes for us to watch the AF2 finals with him.

Second time , I attended the finals of Akademi Fantasia 8 , that's because our studio was being hired to train 2 choir groups (adults & kids choir) untuk mengiringi persembahan Shahir dan Adira.

Third time , I attended the finals of Idola Kecil 3 , that's to support anak Kak Siti , Afif. He was being eliminated due to some in-house politics and I went to the show to support Afif who had to perform on the finals.

Ada sekali tu last year sebab ikut Kak Siti jadi juri at the finals of Bakat TV in RTM.

Dunno why.........dengan sendirinya terbuka hati nak pergi tengok Super Spontan. I love the show. Yna loves the show too. What made me wanna go and watch Super Spontan was actually for Yna. Dia ni minat sangat dengan JoZan. Wallpaper Galaxy Tab dia pun dia letak gambar si Zizan. Masa Astro tayang program "Lawak Ke Der" , siap langgan & tak jemu-jemu Yna tengok program tu hari-hari sampai hafal punchline-punchline JoZan.

Now , whenever she's free,,,,,she'll go online and watch JoZan's clips on YouTube....then ketawa sorang-sorang.

Niat hati tak ada lain , cuma nak buat Yna happy. Using the contacts that I have in our local entertainment industry , I contacted someone to ask for passes to Super Spontan. Got it and can't wait for Yna to come back home from school to surprise her with the news....Yes!

Fast forward-------Yna pun balik sekolah. Told her about it and she got so excited! BUT-----have to wait till Friday laa kan. Hari yang I sort for the passes was on a Monday.....hehehe!

Comes Friday , April 20th......me & Yna headed to Studio Sound Stage Finas. Finas dengan Bukit Antarabangsa tak jauh mana pun and we were there around 9pm. An hour before live telecast. Orang dah ramai. Parking azab laa kat Finas ni kalau ada event but I was lucky to get an easy parking spot for me to park and it's near the recording studio too.

Align Center
Even though ada "Family Pass" , still,,,,,,,adik-adik yang tukang jaga pass & yang menjaga tempat duduk kasi priority pada penonton yang depa kenal or guests yang datang under them. Ada tempat khas untuk 'artis' kat depan stage,,,,,tapi I tengok ramai muka-muka bukan artis yang duduk kat area artis tu. Kot depa artis aka pelukis ke,,,,,tak pasti lah pulak. Boleh je I roger kat adik-adik yang jaga tempat duduk tu yang I ni 'artis' lama yang memang depa tak kenal pun tapi....tak payah kekwat lah.....Cut short , I duduk betul-betul berdepan dengan Boboi.

Align Center
The show was hilarious. Seronok si Yna dapat ambil gambar dengan Johan. Kesian jugak tengok si Johan sebab ramai audience rushed after the show nak bergambar dengan dia je. Zizan pulak lepas show terus hilang. Katanya dia tak sihat sangat. Tak pe lah , tak de rezeki Yna nak bergambar dengan Zizan.

Dah lama tak jumpa Harun Salim Bachik aka Abang Harun to me. Masa masuk studio sebelum live telecast tadi , lama jugak borak-borak dengan dia.

A recap - my encounter with Abang Harun starts way back in 1992-1994 with an old comedy series , Gado Gado on RTM just few months before another comedy series Jangan Ketawa was being aired on TV3 with similar comedy concept. Gado Gado became a hit and has its own followers. Masa shooting tak de skrip. Semua spotan. Apa yang kita cakap , itu lah yang keluar kat TV. Casts were given characters , costumes & the story line but no scripts! Among casts were Ebby Yus , Ebby Saifullah , Sheila Rusly , Imuda , Den Wahab , Jalil Hamid & ramai lagi. Well , I'm no comedian....On set I was always laughing at the other casts making funny stuff rather than trying to make people laugh at me.....huhuhu!

After the live telecast , masih ada mini-mini recordings & montages yang crew kena shoot. Yna wanted to stay and watch. OK lah.....I ikut-kan je.....

Yna sokong Angsa Ganas & I pulak sokong Beruang Comel.....Minggu ke-4 ni,,,,,,Yay! Beruang Comel menang!!!!! Awesome dowh!

Align Center
Yna with Yasmin Hani. She was shocked to see me. The last time I met her was in 2006 during Fiesta Media Idola in Kuantan , Pahang. Masa tu I represented The Star newspaper to perform with Nash , Yasmin Hani , Liza Abdullah , Noniswara & few others.

Yasmin was my mother's student in Sri Inai School , many many years back. She even told Yna about it that night. Bangga lah si Yna dengar nenek dia pernah mengajar si Yasmin. Tu dia belum jumpa Lisa Surihani & Dania Danielle.....both was my mom's students in Sri Inai as well.

The person that make all this possible for me & my daughter , Adibah Noor aka Kak Diba to me. She made my daughter one happy soul that nite , TQ sis.
Termasuk malam Jumaat lepas , dah 2 kali Kak Diba cakap that I was her penyanyi pujaan. Oh my! Felt so honoured that it came from a respectable singer like Kak Diba.

Couple of pics with Uncle Suhaimi. Johoreans atau to be specific , orang JB mostly kenal Suhaimi sebab dapat siaran TV Singapore. Sekarang ni Suhaimi dah dapat masuk kelompok puak-puak Afdlin Shauki,,,,,I'm sure he'll have more jobs in Malaysia nanti. Sekarang ni tak lah jadi issue lagi sebab belum 'popular' sampai dapat jadi top 5 dalam mana-mana pertandingan kat Malaysia ni.....esok lusa? Lariiiiiiiiiiiiiii.......

But peeps.....this is my personal thoughts on Singaporean Aaron Aziz's issue yang dibangkitkan oleh Zed Zaidi. I'm with Zed. *Oh no! I just made Aaron's fans who reads my BBB pissed off , didn't I?* Owh! Well , here's what I have to say.......*mati laa aku*,,,,,,,to me Aaron boleh menang most popular actor tapi it has to be dalam category foreign artists. Ini majlis anugerah kita , let the grand category be among us. Tak kira-lah hakikatnya memang Aaron yang paling popular sekarang ni kat Malaysia , tapi mesti ada the next popular Malaysian artist selepas Aaron. Bukan kita hipokrit dan tak nak iktiraf Aaron , I'd say dalam hal ni , kita kena 'kedekut' sikit in order to 'angkat' artis-artis kita sendiri. If we don't , who will?

Indonesia will not let this happen sewenang-wenangnya. Artis kita nak masuk tempa nama kat sana tak mudah. Sinerio ni bukan baru tapi dari zaman I masih aktif menyanyi dulu lagi masalah ni dah timbul. As for Singapore , industry hiburan kat sana kecil , their stars pusing-pusing mana pun , stuck kat pulau Temasek tu jugak.....they will have to come here or out of the island to be known. Kat Singapore , dah lama jugak Aaron bertapak , tapi tak dipandang pun. Kat sini , kita angkat dia. Maybe sebab handsome kot.....hero-hero Malaya kita tak cukup handsome....lariiiiiiiiii lagiiiiiii!

Anita Sarawak bukan kita punya. M.Nasir bukan kita punya. Ramli Sarip bukan kita punya. Ramli M.S. bukan kita punya. Maizurah Hamzah bukan kita punya. Yantzen bukan kita punya. Jatt bukan kita punya. Most artis Jalan Ampas & Cathay Keris bukan kita punya. Aziz Sattar bukan kita punya. Saloma bukan kita punya. Satu beranak Aziz Ja'afar , Normadiah , Liza & Azlina Aziz bukan kita punya. Ferhad bukan kita punya.......and the lists goes on. Even Presiden Seniman sekarang Harun Salim Bachik pun lahir di Singapura *walaupun dah pegang warganegara rasanya*.....so , macamana dia selaku Presiden Seniman nak back-up Zed , Timbalan Presiden dia sendiri. Kot dia buka mulut back-up Zed , orang Singapura pelangkong dia pulak sebab dia anak kelahiran Singapura .....wuaaaa....memang sensitif. I pun cuak jugak nak bagi pendapat kat sini , takut ada yang kurang senang but am just stating the obvious.

Memang ada pelakon or penyanyi Singapura dapat anugerah dalam majlis anugerah kat Malaysia ni tapi yang Zed bangkitkan ialah kategori UTAMA , yang kategori pelakon terbaik or kedua terbaik , penyanyi popular or yang kedua popular ke.....tak jadi masalah,,,,,,kalau dah memang these Singaporean bunch merupakan yang terbaik , by all means.....they deserve it. Kira-kira ala A-mer-rek-ka laaa.....amal dasar terbuka.....anyone can come , anyone can win and anyone can stay *wink*.

Maybe sebahagiannya dah dapat PR *taraf pemastautin tetap/permanent resident tapi tak serah passport negara asal* baik melalui permohonan ataupun perkahwinan dengan orang Malaysia or mungkin ada yang dah dapat status warganegara.....apapun tanah tumpah darah tetap Singapura.

Like I said , I have nothing against Singaporean actors working and making a living here , orang Malaysia pun ramai cari makan kat Singapore jugak. Tambah kat JB , many will travel daily to go to work in Singapore cuma they're not famous people. As for Singaporean artistes , besides working sampai jadi famous kat sini pun tak de hal sebenarnya tapi bila part-part anugerah ni.....hmmmm.....harap pihak penganjur peka dan beri-lah hak esklusif tu pada seniman Malaysia dulu. I'm sure ramai artis Malaysia yang setuju dengan Zed tapi tak berani berjuang. Terkontang-kanting-lah Zed berjuang sorang-sorang. Aaron tak salah apa pun , orang kasi,,,,,dia ambil. Yang salah was penganjur.....like I said , tak peka dan terlupa akan sensitiviti industri hiburan sendiri.

As a result to all these rumble jumble , Singaporean Awi Rafael yang super bagus tu tersingkir from Mania just after he got a very good response from studio audiences & home viewers for his performances through Hadapi Dengan Senyuman & Pokok. I have never seen Awi Rafael perform before Mania but I instantly fell in love with his singing after seeing him perform my favourite tune , Hadapi Dengan Senyuman. In Mania , Awi Rafael was number 1 in my list to win , to me he's the most talented & smart & unique in his performances but I guess he became mangsa keadaan. Entahlah , mungkin betul sms untuk Awi kurang or Astro yang keluar-kan dia awal-awal after issue warganegara si Aaron meledak. Mungkin Astro tak nak ambil risiko to crown another Singaporean winner after what had happened to Aaron. Hmmmmphhh......entah-lah. Kalau kekurangan sms yang jadi punca Awi tersingkir , meaning,,,,,,Malaysians silently agreed to what Zed's saying......*wink*

At one point , bersalak orang-orang industri hiburan minta tolong kerajaan sekat kemasukan *betoi kaa ejaan 'kemasukan' tu-----kang ada yang kekwat macam dalam Melodi tu,,,,kata orang Melayu Malaysia ejaan pun salah pulak....duhh!!!* band Filipina ke Malaysia. Banjir hotel-hotel lounge kat Malaysia dengan band-band dari Philippines. Compared to our local bands,,,,,,memang tak boleh nafikan yang band-band Filipino ni bagus & they worked hard to learn various songs for their repertoire. Band kita,,,,,hmmmm,,,,,,malas & take for granted.

Ini isu sensitif. Ada yang sokong dan ada yang tak sokong. Itu terpulang pada individu dan pendapat peribadi.

Just a short story , I have an Indonesian friend.....suaminya orang Malaysia. Naturally anak-anak dia adalah warganegara Malaysia. Masa bolasepak final Sea Games baru ni , Malaysia lawan Indonesia.....my friend's little girl *Yna's age* updated her FB status , she was clearly upset when her schoolmates were cheering and giving un-impressive feed backs about the Indonesian team , she told her mates not to kutuk Indonesia.

I do understand that the little girl has half Indonesian in her but she's very much a Malaysian citizen. Dapat IC nanti warnanya biru bukan dapat IC merah. If at an early age the girl dah tak de semangat kewarganegaraan , that's not promising for our future. At an early age she must be alerted that she's a Malaysian and not an Indonesian. Sukan ke'k , apa ke'k , sokongannya harus pada Malaysia donk *wink*.

Well , these are my personal thoughts........not yours , not of anyone's. Harap jangan ada yang ambil hati. Saya orang Malaysia. Sudah semestinya saya bangga , sokong dan cintakan Malaysia semampu saya *wink*.

Nuff said on the issue. Apapun balik pada fitrahnya , kita manusia.....sama saja. Malaysia bagus.....Singapura pun bagus si-eh! *Hey....my late MIL was a Singaporean. I have a BIL & a Singaporean SIL living in Singapore *Chai Chee Road*. I have family members on MP's side residing in Singapore. I have friends in Singapore. I even took few courses with ICS Singapore...so , I seriously do not have any grudge or what so ever with Singapore*. In short , saya suka Singapura tapi saya cinta Malaysia , fair enough I'd say. I'm sure Singaporeans reading this post will feel vice versa and that's normal.

Back to Super Spontan..........

Bob Azrai......we came way back from our schooling days! I was a St. Marian and Bob was a St. Johannian. Sekolah kami dekat. My boyfriend zaman sekolah pun dari St. John's.....huhuhu! That's how we know each other. Hari tu masa jumpa pun dok berbual pasal zaman sekolah & cerita pasal hal kengkawan sekolah. Sekarang ni we stayed nearby je , Bob duduk kat Bukit Antarabangsa ni jugak tapi jarang jumpa. Good for Bob , sekarang ni dia Pengurus Saluran Astro Warna.

Ni Riezman Khuzaimi , adik perempuan dia,,,,my school mate and a good friend of mine. The last time I acted with Riezman he became my boyfriend and then my police traffic husband in Roda-Roda KL under Skop Production :-)

Ahhhh.....my favourite actor , Afdlin Shauki....tauke Super Spontan.

And last but not least.......there was a few seconds shot of me & Yna keluar kat TV , tak de control-control ayu derrrr.....tengah ketawa terbahak-bahak tengok gelagat si Zizan nak kena sunat! Hahahaha!


A note for me : Suka Murtabak Singapore kat Zam Zam *wink*



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

6 comments:

  1. i nk komen dulu before baca abis.. i nampak u!!! mesti dorg tau u artis takkan la xtau tp i excited tgk muka u ngan yana bukan sbb u artis tp i bleh cam 'eh tu rima my blog fren!!!' hahahhahahahha

    ReplyDelete
  2. masa tengok SS ari tu mmg perasan sgt muka kak rima n Yna appeared on screen. and i was like....."hey i know her..." pastu my husband asked, dulu pelakon kan?(dia tak tau sgt penyanyi2 ni.....pelakon dia kenal la) i said, yup dulu pelakon but i'm her blog follower...*wink* hehehhe......

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Rima. Saya setuju dengan pendapat kak. Bukan bermakna kita bermusuh dgn jiran tatangga kita, tapi sudah sampai masanya kita naikkan martabat pelakon dan penyanyi negara kita, jangan sampai jadi seperti pepatah Kera di hutan disusukan anak sendiri mati kelaparan.
    Dan artis kita pun mestilah bantu diri sendiri.Tingkatkan usaha dengan perbaiki mutu dan berikan yang terbaik, bukan naikkan nama dengan gosip yang tak sepatutnya. Ya mmg nama naik dgn gosip yg bukan2 tapi akan berkekalan ke. yang penting kita kaji diri kita sendiri,lihat dimana kekurangan kita perbaiki, dimana kelebihan kita kekalkan dan tingkatkan.

    ReplyDelete
  4. salam sis...lama betul x komen2..i setuju dgn all of the above...err...about aa vs zz. Sokong!! ;P

    ReplyDelete
  5. lucky Yna dpt gk tgk super spontan live... tak sbr nk tunggu super spontan mlm nih...msti syok nk gelak2 ps dh pnt kerja seminggu kn...

    ReplyDelete
  6. hahaha..panjanglebar explanation/opinion akak pasal aron tu..actually sy sokong akak...betul apa yg si zed tu pertahankan...sy ingatkan sy sorang je suka awi tu..rupanya betul lah dia best perform yek..hehee...bg sy dia kreatif ...lain dari yg lain...sy confirm yna happy that day....

    ReplyDelete