~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Wednesday, May 2, 2012

Ke Suwarno Lagi.....

This was last week. Dunno why dok teringat-ingat kat Sate Kambing Suwarno ni....hehehe! Nak ajak siapa pergi Kampung Baru. Seram nak ajak MP but ahhhhhh.......try my luck lah! That very day MP had some free time and Yna pulak kena stay back in school till 4:30pm. So , I thought lepas Zohor boleh laa stunt ke Kampung Baru kejap for lunch. Suwarno pulak pukul 2:30pm baru open for business. I berani-kan diri and asked him if we could go to Suwarno for lunch............lariiiiiiiiiiiii!!!!!!

YAY! Berjaya! Berjaya! Berjaya jugak datang makan kat sini lagi. My muka kesian managed to lembutkan MP to agree to come here.....hehehe! On a normal day , trust me......he won't. But we went there quite late jugak , lepas ambil Yna dari sekolah baru pergi Kampung Baru. Takut jugak I kot time-time after office tu jem ke jalan menuju bandar but Alhamdulillah , jalan OK. Balik tak de masalah sangat sebab keluar je dari Pintu Gerbang Kampung Baru , turn left.....terus boleh naik AKLEH , straight to Hulu Kelang.

Gambar food kat sini selalu I post , so this time you'll get to see Warung Suwarno. Simple place. They only serve Sate Kambing , Bakso , Soto & Mee Jawa. Oh! Ada Gule Kambing (Gulai Kambing) kalau tak silap.

Food we ordered. What I love about eating here is the simplicity in the preparation of the food. Simple yet sedap. The Sate Kambing was just plain mutton grilled using charcoal , so it takes longer time to cook before it gets to your table. Worth the wait. I love the Bakso soup. It's a clear soup with bits of beef & tetel......no rempah-rempah....arrgggghhhh! Slurp.

I ordered 20 cucuk sate kambing , Yna ate 1 cucuk & I ate 12 cucuk.....all by myself! 7 cucuk lagi , tapau. MP can't take it coz the kuah kicap cili padi was too hot for him. Bila makan kat sini , I will order 2 gelas air terus. Sebab kuah kicap tu memang pedas gila babi but delish!

As usual , we sat outside. Belakang kita ialah laluan motor , basikal & pejalan kaki. The last time Ashel datang sini masa pergi outing ke Dataran Merdeka hari tu. I bawak dia pergi ke kedai runcit *if you can see the green gas tanks* , beli drinks for him. That day we went , Ashel ingat lagi about kedai runcit tu. Dia merengek ajak I pergi kedai tu , nak suruh belikan dia air botol. If you can see on the near right of the alley , ada kedai buat songkok.

That's Warung Suwarno. It has it's followers.

Walking back to the car......

At the car park area you'll see this Minangkabau influenced abandon stage.

KLCC on the background.

Ni jalan keluar from Suwarno.....Yup! You'll encounter small small businesses on both sides of the alley.

End of the alley , turn left you'll be heading towards Pintu Gerbang Kampung Baru.

Before reaching the pintu gerbang , you'll see this flat on your left. Warung Suwarno is behind this flat.

Tu dia....Pintu Gerbang Kampung Baru....terus menuju ke jalan besar , Jalan Raja Abdullah. Turn left heading towards Jalan Sultan Ismail & AKLEH , turn right heading towards Jalan Raja Alang & General Hospital.

My dinner on the same day. A plate of what's left during lunch. Nasi separuh + 7 cucuk sate kambing + 3 biji bergedil kentang. Also accompanying my dinner , bakso kosong and my daily consumption of Polleney's Bird's Nest drink.

MP pulak tapau Mee Jawa for dinner. The kids just wanted bakso kosong.


Malam tidur,,,,,,berjawab......kepanasan,,,,,,,walaupun dalam air-cond. Smile :-)



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

9 comments:

  1. Kak Rima,

    When u described the place, now I remember. I used to go to this warung to have mee jawa when I was not even schooling yet.

    Rasa macam back to the future la...hehe

    ReplyDelete
  2. wowww...i can't imagine macammana u makan(?) satey tu berbelas cucuk sekali hadap...??Besornya perut u..

    ReplyDelete
  3. Rima...I nak tanya ada bau kurang menyenangkan tak dekat area warong Suwarno tu?

    I pernah bawa my kids and other half makan lontong dekat main Kg Baru tu ( after flat ) but all of them cannot ate at all sebab kawasan tu berbau.
    I ni mcm you juga pandai bawa diri dan keadaan semasa but not for them.

    I terigin sangat nak rasa sate kambing tu.

    ReplyDelete
  4. klu nak makan lontong jawa asli pegi belah kanan lepas jalan keluar dari suwarno tu,kedai dia yg paling hujung...pg2 mmg ramai org makan

    ReplyDelete
  5. croft - hehehe....walk down memory lane....


    Anonymous - yup! Alhamdulillah Tuhan kasi I perut yang besar dan sihat untuk menikmati rezeki & makanan-makan yang lazat sementara masih dikurniakan nafsu makan ini. Peace!


    Nadiah - So far dekat Suwarno ok je for me. Kalau you kata you boleh adapt yourself to situation , shouldn't be a problem. Kedai dia bersih , cuma kawasan warung tu terperosok ke dalam area macam setinggan. Tapi if your other half is fussy , better don't bring lah....kang you nak makan pun tak tenang. Hmmmm.....maybe we can go together-gether first without any of our other half.....hehehe!


    ct hajar - lontong is MP's favourite...Insya'Allah.

    ReplyDelete
  6. I'm soooo wanna go... tp ntah bila la

    P.s babe, nk masuk kene ikut tepi2 flat tu ke... apa kata u lukiskn map dia ;)

    ReplyDelete
  7. i smpai skang sumpah xjumpak warong nih tp dh nmpakl stable steak tuh bleh la jadikn panduan

    ReplyDelete
  8. nat try jugak la.. akak kerap ke KG baru anak sekolah kat situ.. nanti2 nak try.. flat tu dh selalu nampak.. ok2 boleh cari.. akak nye perut pon besar gak ni.. hehehehe

    ReplyDelete
  9. gejane .. nak try jugak laaa....selalu ke sana anak akak sekolah kat puteri wilayah tu.. flat dah tau kat mane.. ok2.. perut akak pon besar gak ni.. hehehe

    ReplyDelete