~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Thursday, July 26, 2012

July July July 2012

Hola! On to my July updates. Sibuk sikit before Ramadhan comes. Kalau boleh tak nak buat kelas during Ramadhan tapi ada permintaan dari students untuk buat kelas siang.....OK-lah buat jugak tapi I tetapkan semua kelas kena habis by 4pm.

This was early July......makan-makan kat Mango Chili , Wangsa Walk. One of my favourite place to eat in Wangsa Walk. MP tak berapa suka , dia kata tak de benda nak makan kat sini....hehehe! Thai food is not his taste.....dia cuma suka green curry tapi kat sini the green curry is hot,,,,even for me. I suka makan set nasi & ayam goreng kat sini. Chicken fried to perfection. Yna pun suka. My favourite drink would be the Thai Pandan Tea. The Pandan Chicken pun OK. Hmmm....maybe one of these days boleh buat Pandan Chicken , I've done it many many many years back before I got married.....Yup! Will give it another try......bila? tak tahu.....but soon :-)

2 minggu sebelum puasa Yna & her dance mates giat berlatih untuk show Ramadhan nanti. Tiap-tiap hari ada 2 hour dance class. They have 3 shows at The Weld in Ramadhan , 30 minutes of traditional dance showcase.

Sementara Yna kat kelas tarian dia , me & the other moms pun jalan-jalan cari makan kat area dance class Yna. Walking distance from her dance studio is Restoran Dapur Sarawak. Wah! Best! Best! Best! Lama tak makan makanan Sarawak. First I ordered Sarawak's famous drink , Teh C Peng Special. Something like teh 3 layer or Iced Milk Tea kat sini. In Sarawak there's many version of preparing this drink....ada yang 4 layer & etc. Yang I biasa minum , layer bawah ada gula apong *Sarawak's version of palm sugar* , evaporated milk in the center & tea di layer atas sekali. Then I ordered a 2nd drink , dah tak ingat nama air apa , tapi berlayer jugak lah...siap ada fruit cocktail in it....

Makanan nya nang nyaman gilak mun kitak suka Sarawak food lah.....I had rice with Umai Udang , Umai Ikan & Ayam Pansuh! Best bah! For those yang tak tahu , Umai is a dish eaten raw , tak perlu dimasak menggunakan api tapi seafood yang digunakan hanya diperap dengan menggunakan jus Asam Paya or Buah Kelubi to us here in Semenanjung. Banyak resepi Umai on the net now and I also like Umai Obor-Obor......nyaman!

Am no stranger to these kind of raw fish dish coz my Kelantanese dad dah lama introduced-kan a traditional Kelantanese dish called Lawar.......sama juak cara polah Umai cuma sik lah guna asam paya , guna asam limau nipis jak. Umai selalunya guna ikan tenggiri tapi Lawar guna Ikan Tamban. My dad selalunya hiris ikan tamban tu nipis-nipis dan perapkan dengan jus limau nipis. Then letak kacang panjang , bawang merah , cili padi , bunga kantan & daun kesum yang diricik halus. Add some salt & sugar to taste. Sedap sangat!

As for another Sarawakian dish Ayam Pansuh.....ni pun best. Bahan senang tapi tu lah.....nak kena bakar ayam dalam buluh macam bakar lemang laa pulak. Insya'Allah , satu hari kalau dapat berkampung kat mana-mana or balik kampung *wink* yang senang nak cari buluh....will try to cook this dish....

Masa nak bayar baru I tahu yang owner kedai ni is my actor friend Mahmud Ali Basha....pernah bekerja dengan dia in a drama series for NTV7 back in 1999 or 2000 if I'm not mistaken. Lupa pulak nama series tu tapi regular casts best-best.....besides me and Mahmud , other casts includes Sharifah Shahirah - Roy Azman - Rosyam Nor - Norlia Ghani - Zizie Ezzette. Best sangat masa shoot series ni , I'll usually go to location with either Aunty Khaty (mummy Zizie Ezzette) & Zizie or with Aunty Norlia simply because they stay near my place. Owhhhhh! Those were the days :-)

Hokey dokey.......done eating at Dapur Sarawak , time to walk back to the dance studio and see how our girls were doing.....


2 jam latihan tarian.....finally done. Tapi masih ada satu errand nak kena buat before heading home.....

Pergi cuba costume tarian kat Centre Stage......the place where all Karoot Komedia X's casts , musicians , geng dikir barat , tukang karut & dancers got their extra ordinary vibrant costumes!


Yna kena pakai baju India coz her main dance is Indian dance. The girls were shy to take pics coz costume yang depa pakai ada bra pad.....hehehe! Too big for them , the only set back about costumes kat sini,,,,,,,tak banyak children's collection so the kids will have to make do with what they have here.


Macam-macam baju & costume jewelleries & headwears ada kat sini and it's open for rental to the public as well. Selain dari baju-baju tarian , costumes pun ada. Mana tahu if you have theme parties like Arabian Nights ke , Retro ke , Bollywood Nite ke , nak baju jepun ke , nak baju silat ke , baju samurai ke , nak evening gaun yang bling-bling....basically semua ada,,,,boleh je sewa costumes kat Centre Stage ni.


Akhirnya costume fitting done.....Tarian 1 Malaysia...

Dalam kesibukan mengajar , sempat curi-curi masa kemas studio sikit-sikit.

Satu hari tu masa nak ke Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani di Putrajaya untuk mengajar koir , me & my team nak beli mineral water. Cari 7/11 kot-kot ada kat area tu tapi tak nampak yang terdekat. Seberang jalan dari Wisma Tani tu ternampak pulak Kedai Rakyat 1 Malaysia. Selalu tengok kat TV pasal KR1M ni tapi tak pernah pergi. So we gave it a shot. Macam-macam barang runcit yang berlabel KR1M ada kat kedai ni. Apapun most of us dah ada brand yang kita suka and to switch to KR1M brand will have to be the choice of the people. Unless di semua mini market or supermarket or hypermarket kat Malaysia ni dah tak de brand-brand lain yang dijual , they we Malaysian will have no choice but to buy the KR1M products. I ended buying mineral water , 2 cans of sardine & sabun cuci pinggan brand KR1M. Dah cuba masak sardin 1 Malaysia. OK jugak. Dah sardine in tomato sauce je pun,,,,,brand apa pun tetap sardine jugak kan....cuma sos sardine tu tak pekat macam sardine cap ayam :-)

On another day *a Wednesday*,,,,,,pergi studio UK , kemas-kemas lagi. Since it was a Wednesday , kat area studio tu ada Pasar Malam. Apa lagi.....singgah cari makan. Then on another Wednesday , on my way back from Putrajaya.....singgah Pasar Malam Taman Dagang. Ternampak kuih Peria.......lama tak tengok kuih ni. The last time I saw & ate this kuih was when I was 11!

My late aunty Siti Zubaidah aka Mok Bidah to me *my dad's elder sister*, dia memang buat kuih everyday untuk dijual. She makes delicious kuih Melayu. Buat biskut-biskut raya lama pun sedap especially her Semprit. A fantastic cook too. She's very fussy when it comes to cooking. Kalau tak cukup bahan , baik tak payah buat. She only uses fine ingredients and the best quality ones. Kuih Peria inti kelapa ni adalah antara kuih arwah Mok Bidah yang I suka. Ingat lagi waktu dulu ada hari bila my dad singgah ke rumah kakak dia masa kat Taiping selalunya lepas ambil I dari sekolah. Tiap-tiap kali datang waktu tengah hari , my aunty mesti tengah sibuk buat kuih. Goreng karipap lah , goreng kuih gelang or kuih keria , tengah buat cucur badak & etc. I also remembered helping my aunty untuk buat garis-garis halus kat badan kuih Peria guna garfu......

So the other day when I saw this kuih kat gerai Kelantan yang jual nasi kerabu & makanan Kelantan,,,,,,terus I beli. Tapi bila makan....inti dia kacang hijau macam kuih Ang Koo. Tak berapa best aaa....coz I suka inti kelapa and it has to be sweet! Mulanya ingat nak hantar sikit kuih ni kat rumah my dad tapi takut my dad sebak pulak tengok kuih ni coz he will definitely remember his lovely Kak Nik :-)


Biscuits & Chocolate bar from IKEA. A gift from one of my blog reader. She's been reading my blog for so long , since BBB rasanya and finally after years being a virtual friend,,,,,I got to meet her in person. Met her 3 times already this month. Finally setelah bertahun-tahun nak berjumpa untuk makan satay kambing kat Suwarno , Alhamdulillah.....dapat juga bawa dia jamah satay kambing Suwarno yang pedas berapi tu sebelum Ramadhan....hehehe! Now I can call her my friend and hope we'll stay friends selagi Dia izinkan :-)

Yna having a taste of the Swedish cookies.

Kerja sebelum Ramadhan tiba......


Hahhhhhhh! Selamat post sampai 20th July. Esok will update my Ramadhan posts pulak......Dah 6 hari puasa dah ni.......have to write super fast! Later peeps.



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

5 comments:

  1. penuh aktiviti... seronoknyer
    nampak nya Yna mmg ikut jejak langkah akak...

    ReplyDelete
  2. CIKGU NASYID PULAK BILA NAK BERTUDUNG?(JANGAN MARE)

    ReplyDelete
  3. Dana - sikit2 , Kak Rima tak push dia pun....sekarang ni dia enjoy menari....ikutkan je....


    Anonymous @ 12:17pm - To admonish your brother/sister in private is to advise him/her & improve him/her. But to admonish him/her publicly is to disgrace & shame him/her (A quote from Islam Speaks)

    ReplyDelete
  4. Where's june 'Novel'... hehe ... apa melompat ni... btw so sweet of ur blog reader kasi gift frm ikea ... Shld try their Daim choc cake... Heaven...

    Dlm ramai2 reader to ada gak yg langau kan.... Hehe.. but i puji u sbb u expose them unlike other blogger yg menapis.... tunjuk yg satu kepala je...

    ReplyDelete
  5. Mademoiselle - Hahaha! Novel June ada....dah post dah tapi kat belakang sikit. you terlepas 'beli' novel tu kot....hehehe! here's the post :
    http://rimarhythm-4.blogspot.com/2012/07/june-june-june-2012.html

    Aarrrghhhh....i love their Daim chocolate cake! a must kalau makan kat sana. meme heaven.

    as for those langau readers....biarlah beb. tak de sebab for me to delete their comments. They write stuff to hurt me? so be it. they're not perfect themselves. they're not god but playing god. troubled bunch of people. They loved to see my daily life but hated me like anything....hehehe!

    ReplyDelete