~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Friday, August 31, 2012

Salam Merdeka Raya!

I've got another Ramadhan post to write but am gonna have to put it on hold and post this one first :-)

It's 13th Syawal today and also our 55th Independence Day. Stopped updating the blog since fasting month. Can't cope with the time....the chores....Then comes raya...lagi tak boleh cope.....mana dengan mood malas & mood raya & mood cuti........aaaahhhhh........can't help it. I spent the last few days editing my raya photos. Also uploaded those raya photos to my FB accounts. Still , masih mood cuti. Malas terlampau. Isnin ni , 3rd September.......baru mula kerja and it's continuous till November. Helpppppp!!!!

As for this years' Eidul Fitr......macam tahun-tahun yang lalu jugak. Tahun ni tak lorat nak beli bunga & etc. Tak tukar apa pun. Food preparation pun sangat-sangat modest. Tak nak membazir. Masak tak banyak , cukup untuk anak-beranak makan di 1 Syawal. Another quiet raya for me & family but we cherished every moment of it as we are all still united.

Will post my raya happenings soon.....hehehe! Soon.

Better late than never , I would like to take this space that I have to wish every Muslim who's reading this post Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin. Tak kiralah....pada yang suka , Amin. Pada yang tak suka tapi masih setia membaca , Amin juga. Pada yang tak suka langsung....hmmm.....tak de lah nak wish apa-apa , sebab dah memang depa tak suka & tak kuasa , tak pernah jengok blog ni & tak kenal I langsung.

An e-card for everyone from us at Vocalwealth Networks.


The Merdeka celebration this year was more like a political campaign. Here and there our top country leaders were repeatedly reminding us about Janji Ditepati.....again , what janji have I made to them? Never mind that but what's all the Janji Ditepati thinggy got to do with Merdeka? Let Merdeka be Merdeka. Let Datuk Bahaman , Leftenan Adnan , Tok Janggut , Rosli Dhobi , Haji Abdul Rahman Limbong , Dol Said , Tok Gajah , Mat Kilau , Onn Ja'afar & many more pejuang-pejuang kemerdekaan negara take the limelight. Today is their day. Nama Bapa Kemerdekaan , Tunku Abdul Rahman pun payah nak dengar. Too much of pre-election propaganda in Merdeka speeches.......so so unnecessary. Apapun , boleh je kalau nak insert story mory pasal election tapi not too much of it sampai hilang semangat , hilang focus pada sambutan sebenar Hari Merdeka.

As a Malaysian , dari peringkat sekolah rendah hingga ke sekolah menengah I sudah didedahkan pada Rukun Negara. Kena hafal. Bila assembly kena recite Rukun Negara walaupun tidak faham sepenuhnya isi kandungan Rukun Negara itu sendiri.

"Maka kami , rakyat Malaysia....berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk mencapai cita-cita tersebut , berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut :-
* Kepercayaan Kepada Tuhan
* Kesetiaan Kepada Raja dan Negara
* Keluhuran Perlembagaan
* Kedaulatan Undang-Undang
* Kesopanan dan Kesusilaan

Pada fahaman I , hanya inilah ikrar dan akujanji I kepada negara tercinta. Janji lain.....tak pernah buat.......meaning,,,,,Janji Ditepati is not my problem lah. It's the current government telling us that they have fulfilled promises made to us in the previous elections.....hmmmm........if that's the case , good lah. So,,,,,what's their problem lagi? Or in other words , they are trying to tell us that they've done their work and we must promised to vote for them in the coming election. TV channels semua kena siar gov-pro news. Main stream newspapers pun sama,,,,,,so why laa berkias-kias........cakap je terus....election nanti please undi so and so....siapa nak halang depa pun? Duhhh!

I love my country. I'm lucky to be born here in Malaysia. Malaysia has everything. It has modern facilities and state of the art development. It has many beautiful places. It offers delicious food. Malaysia is a living proof that being multi racial , we can live in peace and harmony. Malaysia has everything you need in a country but we are lacking in one thing.....civic minded. Our people , still.....carrying the 3rd world country mentality.

All the fuss about the 55th Merdeka logo. All the fuss about the latest Merdeka song being copied from an Indonesian Christian religious song. Now the I Am For You / 1M4U / AyamFor You.....*hehehe!* song composed by the Youth & Sports Ministry *kata PM*, but siapa yang gubah lagu tu? Banyak suara-suara yang kata budak-budak Lim Kok Wing yang karang lagu tu. Whatever-lah.......suka tak suka , hari Isnin ni Ketua Pengarah AADK dah request kumpulan koir AADK to sing lagu 'tema KFC tu' di perhimpunan bulan September. Sakit-lah , ada 1 hari untuk buat latihan dengan geng koir sebab perhimpunan falls on the next day , Tuesday. No choice , I have to learn the song myself......super fast!....Uwaaaaaa.......

Dari dulu sampai zaman Millennium , Malaysia tak habis-habis dengan controversy lagu kebangsaan like the Mamula Moon vs Negara-Ku issue. Sama jugak kes-nya , kes ciplak lagu Indon. Entahlah.......Still , I don't understand kenapa-lah kerajaan Malaysia masa tahun 1957 dulu tak serah-kan tugas menggubah lagu kebangsaan pada komposer-komposer atau music-music conductors di Radio Malaya.

Or.....why tak serahkan tugas tu pada P.Ramlee sebab sebelum Merdeka in 1955 P.Ramlee dah direct film Penarek Becha. Through that film Majalah Filem & Sukan Utusan Malaya menobatkan lagu P.Ramlee , "Inang Baru" sebagai Lagu Terbaik. P.Ramlee even won Best Musical Score at the 3rd Asian Film Festival in Hong Kong for the film Hang Tuah. Hmmm.....P.Ramlee masa tu was a top star , mungkin dia sibuk giler kot nak gubah lagu untuk negara sendiri :-( Kalau pun bukan P.Ramlee , orang muzik Malaya lain ramai bah.....Ahmad Nawab pun dah involved dengan muzik in the 50's. Again , what-eva!

Anyway.......it's just a song some may say.....but.....it's a country's National Anthem *wink*. Yang lebih penting Janji Ditepati....huhuhu! Lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.............

May Malaysia prosper , aman & damai. Tak nak sampai nanti geng Meet Uncle SAM redah masuk negara kita sesuka hati depa sampai jadi macam Iraq. Perang tak tentu pasal.....Kuala Lumpur bertukar wajah jadi macam bumi Palestine. Kesan bom merata-rata. Bangunan semua ranap kena bom. Scenery bumi hijau & warna warni bertukar jadi berdebu kelabu. Ekonomi disekat........Mayat sana-sini , macam sampah. Hidup dalam ketakutan sepanjang masa.

Memang di mana-mana negara pun pasti ada perbezaan politik. Tak payah pergi jauh. Dalam rumah pun ada yang berbeza fahaman politik & idelogi *wink* , tapi perbalahan boleh dielakkan dengan perbincangan dan tolak-ansur. Kena ada toleransi. Kena terbuka dan sedia menerima pendapat. Apapun fahamannya , Misi mesti sama. Agenda mesti sama.....iaitu untuk makmurkan dan majukan negara. Apapun yang dilakukan kena pastikan negara tak hancur. Bila dah musnah , Malaysia dah tak indah lagi , tak maju lagi & tak selamat lagi. So , bersih-kan-lah apa yang belum dibersihkan. Silakan kalau nak berkumpul ramai-ramai tapi tak perlu ada yang cipta adegan rusuh-merusuh. Bila keluar Youtube , malu negara luar tengok orang Malaysia kena guna kekerasan & keganasan untuk menyampaikan hasrat kepada pemerintah. Dalam kerajaan negara mana pun pasti ada konspirasi peringkat tertinggi. Tak kiralah parti apa yang memerintah pun. Kerajaan mana pun yang memerintah pasti ada cacat-celanya. Mana mungkin dapat puaskan hati 28 juta lebih rakyat Malaysia. Parti mana pun yang jadi government , mesti dahulukan Malaysia.


Just remember that wira-wira terdahulu bergadai nyawa to ensure that we live comfortably on our own soil. Kita ada akal , kita boleh fikir mana baik & mana buruk. Every move & decision we make is for the future generation. Our kids. Think of them......coz when we do think of our kids , I'm sure,,,,,,we will make the right decision :-)


Happy 55th Birthday Malaysia!


For some light Merdeka entertainment , take a listen to various version of our very own Negara-Ku.......Yaaaa.....our Negara-Ku *wink*....


Selamat Hari Raya , Salam Merdeka yo'all!



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Sunday, August 19, 2012

15 - 21 Ramadhan 1433

We're in the last week of Ramadhan and I'm still updating happenings in my 3rd week of Ramadhan. Goshh! I have to speed up or else I'll end up with lots and lots of pics in my folder and happenings I might forget.


15 Ramadhan (Sabtu)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

At home sorting out baju-baju yang dibeli semalam. Got home yesterday , terus lepak. Letak barang-barang ke tepi......tak larat nak kelolakan.

There you go. All for my 2 kids. At their age , both of them have their own fashion sense already. Yna's into funky outfits. She hates dresses and skirts. I was persuading her to get herself into a checkered Burberry classic A line dress , something a-la Audrey Hepburn.......tapi nya sik mok. Si Ashel pulak......kalau nak keluar rumah nak pakai seluar jeans. Baju pula tak nak t-shirt , dia nak baju yang berkolar. Kalau nak pakaikan dia T-shirt , jenoh kena pujuk , macam-macam janji kena buat and sometimes I had to go through sessi 'gaduh-gaduh manja' dengan anak lelaki I sorang tu. At times he'll cry coz he doesn't want to wear t-shirts!

I was shopping myself too yesterday at Ampang Point.....hehehe! I've been collecting these cotton crepe tops with lace trimmings. Selesa. Buat pergi mengajar. I've collected almost 30 tops of such in various colours :-)

I first bought 10 of these tops in different colours in Bangkok when I was there in 2011. Bought them as gifts and kept aside 4 tops for myself. Bought at RM16 per piece then. I bought 6 more similar tops when I was in Bangkok last February. The tops costs RM18 per piece but this time they were with extra embroideries , wider lace borders & much more stones trimmings.

I saw these tops in Wangsa Walk *like the 1st collection I bought at RM16 with no lace trimmings di lengan* , selling at RM49.90 per top. In Galaxy Shopping Centre pun ada yang jual at RM39-RM49 per top. In KL Festival City ada juga yang jual at RM45. I once bought 2 more tops at those mobile Thai product vendors *sebelah Ampang Point masa tu*. It was sold at RM25 each. I bought 6 more tops at one of the boutique in Ampang Point at RM35 each.

Cukup cukup belanja untuk baju kerja......terlebih suda. Bila kena pergi mengajar,,,,,pakai je lah ulang-ulang :-)

Hari ni masak kat rumah. Sardin lagi. I like adding more tomato sauce to my gravy. Salt & sugar to taste.

Ashel's a big fan.

MP pergi Param. Lauk lain dia yang beli. I masak Sardin & goreng ikan tenggiri je.

Malam MP ada meeting. Just me and the kids at home. Spent our time supporting Chong Wei at the Olympic men singles finals that was airing live on tele. He played with loads of burden on his shoulders........he carried with him hopes & dreams of 28 million rakyat Malaysia. He united Malaysians in those precious 79 solid minutes regardless political views , race & religion. Awesome! Clearly Chong Wei was devastated when he lost the final match , just by 2 points. Both players , Chong Wei & Lin Dan were excellent world class badminton players. Both had super skills it's just that luck was not on our side during this historic game.

It was heart breaking to see Chong Wei trying so hard to hold his tears on the winner's podium. Poor thing. If you are not,,,,,,I'm proud of Chong Wei. Very proud to see our Jalur Gemilang being raised up side by side with the Chinese flags at the Olympics!

Many Tweeted that Chong Wei lost , you know those tweets yang tidak membina & tak mencerminkan semangat ke-Malaysia-an langsung....tweets yang macam depa tu lagi terror main badminton dari Chong Wei *menyampah aku*.....same thing was updated on many FB statuses.......I was like.......common,,,,,Chong Wei tak kalah laa wei! He's an Olympian. He won an Olympic Silver medal dowh! Lu ada? Hisssshhhh......


16 Ramadhan (Ahad)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Yup! Sambal Udang Petai instant. Using my favourite instant sambal paste , just add the prawns & petai. Hehehe! Am done peeps. Seriously , this sambal tumis paste is superb. No need to add any S&S to it. Everything is just enough , straight from the packet to the wok. Trust me , people will think that you've spent your day grinding those red chillies.....Nope....you did not....hehehe!

Owh! I did quickly stir fry some Lala with garlic & oyster sauce , fried some chicken & tenggiri cuts. Cencaru sumbat yang tak habis semalam boleh dimakan lagi, I goreng balik.


17 Ramadhan (Isnin)
Iftar @ Madam Lim's Kitchen , Jusco AU2

MP nak berbuka kat luar hari ni. OK. Mek ikut jak. We went to Jusco AU2. Buat reservation kat Madam Lim's then jalan-jalan buang masa. Hmmmm....think am gonna get Ashel his first bike. Not now but soon.

Food we ordered at Madam Lim's this time.

Sotong tepung ni mesti ada bila makan kat sini. Tadi kat Jusco , beli sushi untuk Ashel.

While waiting for break-fast , anak sulong Kak Siti,,,,,si Amir came and salam. Nampak suami Kak Siti , Abang Halim tapi Kak Siti-nya tak nampak pulak. See the man at far end in the photo above? Tu lah suami Kak Siti. Kak Siti ada function buka puasa.

My bundle of joy!

NO! We didn't queue up to get the free Baskin Robbins ice-creams......We bought it. Free ice-cream or not........Cheers to Chong Wei!


18 Ramadhan (Selasa)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Hari ni nak masak udang lagi. Biasalah.....ada yang I kopek kulit & ada yang tidak. Yang kulit dikopek tu untuk MP & Ashel. Yang tak kopek kulit tu untuk me & Yna.

Meriah dalam periuk tu.....Jangan saspen OK.......nak masak lemak udang,,,,,,,the dumb cooking way....malas menumbuk & malas nak blend pun ye jugak......hehehe! Then I realized asam keping tak de.....hmmmm.....alternatively , I poured in a bottle cap of lemon cordial.......Boleh kot.....hehehe! Tengoklah rasa lemak ni nanti......

Bila kuah malas I tu dah mendidih , I masukkan santan......2 kotak kecil. Add some S&S to taste. Let it bubble away.

Bila kuah dah mendidih , in goes the prawns and my cili padi. Wait a 2 minutes or so , heat off.

Buat telur dadar with mayo & dashes of fish sauce but not too much of it. Goreng ikan tenggiri sikit. Ulam petai & budu.

Iftar today......Nyum! Nyum! Nyum!

Later.........we stayed up to cheer for the pocket rocket man , Azizulhasni Awang. He did well , looking at his contenders.


19 Ramadhan (Rabu)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Western food nite. You should see MP's face when all of us wanted some fast food for Iftar today....including little Ashel...hahaha!

Me & Yna's favourite channel to watch together is the Food Network Channel & Travel Living Channel. Even dalam bulan puasa ni pun , we love watching these channels. Earlier we saw this celebrity chef having hot dogs.......siap ada honey mustard , chopped onions & beef chilli.

So I made some honey mustard dip , beef chilli with meatballs , some chopped onions & used bottled hot dog relish.

There you go....we created our own dawg!


20 Ramadhan (Khamis)
Iftar @ Mr Teppanyaki , Jusco Alpha Angle

Hari ni ada vocal class kat Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) di Cheras. 1st session with the newly formed choir group. KPTM engaged our studio to train their choir for its coming convocation in October in PICC. Ada lagi 10 sessi with the group which will start after raya. Alhamdulillah rezeki dariNya :-)

After class , me & Khalil joined MP and the kids at Jusco Alpha Angle for break-fast. To kill time , MP took the kids to the playland.

MP had already made RSVP for break-fast at Mr Teppanyaki.

After break-fast , we had to rush to Gombak. Yna ada full dress rehearsal for her dance show tomorrow.

Minggu ni will be their 2nd show at The Weld.

Lepas full dress , kena stay lagi sebab the girls had to polish up on their Arabic number.

While the girls menari.........ibu-ibu pun kena tengok jugak sebab time kena tukar baju masa show nanti , each mom will take charge of their own daughter. Training finished quite late , almost 11pm.....had to.....sebab tarian ni depa baru belajar. Pity the other girls coz they had to go to school the next day. Yna selamat laa sebab she's still on her Summer Break lagi.


21 Ramadhan (Jumaat)
Iftar @ Restoran Al-Az Maju , Ukay Perdana

Show day. The girls were quite nervous sebab takut lupa steps. Lepas semua dah siap , their dance teacher , Teacher Nana gave them some pep talk to boost up their confidence level.

1st half of the dance routine.....tarian 1 Malaysia.

Then.....2 team kena gilir-gilir pi tukaq baju.....bersama-sama bonda-bonda masing-masing pun berlari ke belakang stage....hehehe! Kena cepat takut ter-miss cue lagu for them to go up on stage......

Yna dancing in segment 1 & 2.

Yay! The girls did well. Super proud of them.

Lepas show I had to rush to HQ AADK di Bangi. Ada raptai untuk perhimpunan pagi this coming Monday. By the time raptai selesai dah pukul 5 petang. We drove back to Ampang hoping jalan tak lah jem teruk. Alhamdulillah , jalan OK. We decided to head straight to Ukay Perdana. Buka puasa kat Restoran Al-Az Maju. Sambil tunggu nak buka puasa , jalan-jalan dulu kat Param UK Perdana. Masing-masing beli lauk masing-masing......

Ternampak 1 kuih ni....but I don't know its name. Sedap. Warna putih , buat dengan tepung pulut , kat dalam ada inti kelapa & rendam dengan kuah santan.

Hari ni I makan nasi - telur mata - ayam goreng & sambal belacan. Kat Param tadi nampak sayur kacang buncis. Saja belikan untuk Yna. Tapi bila rasa , Yna tak suka sebab sayur tu tak dihiris nipis macam I buat :-)


Hmmmmmm.........dah nak raya. I masih tertunggak post Ramadhan. Mati lah bertimbun balik gambar-gambar. Apapun , I'll try to write as much as I can and update as frequent as possible. Salam.



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Sunday, August 12, 2012

8 - 14 Ramadhan 1433

On to my 2nd week of Ramadhan updates.


8 Ramadhan (Sabtu)
Iftar @ Warung Suwarno , Kampung Baru


Hari ni 28/7/2012 kena ke Dataran Merdeka lagi. Chaperon another nasyid group to the Festival Ramadhan competition. Kali ni bawa group AADK pulak. Many good contenders , at least AADK will learn new things from this 'out of the ministry' competition. Good exposure for them. Macam minggu lepas , sebelum ke Dataran.....kena hantar Yna ke dance practice di Gombak dulu. Minggu ni I kena bawa Ashel with me. Sebabnya.......hmmm......biarlah rahsia. Let's just say there are days when your partner didn't want to give and take :-(

Ashel suka outdoor but he hates walking dalam jangkamasa yang lama. An issue that I always had with MP is to bring the stroller along with us anywhere we go. MP sik mok. Nya madah Ashel dah besar. Yaaaaaaaaaaaaa........I know laa my Ashel dah besar , dah 4 tahun BUT he's still a kid! Ada masa yang mood dia kita tak boleh baca. Nanti bila jalan-jalan & si Ashel penat & minta dukung,,,,,,MP boleh jadi temper. Bila Ashel merengek & menangis minta didukung jugak-jugak , lagi boleh buat MP temper. Bukannya ringan nak dukung si Ashel! Kalau ada stroller , dia boleh duduk....kita tolak dia je. Dunno why MP sangat-sangat hesitant untuk bawak stroller bila keluar jalan-jalan.

I tak peduli. Hari ni Ashel is going out with me and I have work to do. Dataran Merdeka OK. Tengah-tengah bandar....no joke. Memang tak berdaya kalau nak dukung Ashel ke sana-sini. I have to think of what's best for me. I took the stroller along with me. Dalam perjalanan ke Dataran Ashel dah tertidur dalam kereta. Sampai Dataran , kejutkan Ashel......moody sikit , merengek-rengek sebab panas terik. I pujuk dia duduk dalam stroller and he's OK with it. Yes! While I vocalized dengan my group , Ashel selesa sambung tidur kat dalam stroller. Bayangkan kalau I tak bawak stroller.........seremmmmm!

Hari ni habis lewat sikit. Banyak group yang attended pusingan saringan dari minggu lepas. Tak sempat balik rumah. From Dataran we made our move to Warung Suwarno in Kampung Baru. Sate Kambing lorrrr......hehehe! Masa I pergi tu hari sabtu malam , so nak masuk ke area Warung Suwarno tu azab lah sikit sebab ada pasar malam. Di jalan besar Jalan Raja Muda Musa pun ada Param along the road. Parking memang payah sikit kalau datang sini Sabtu malam. Apapun , kitaorang sempat sampai sebelum waktu berbuka.

Macam biasa I will order the Sate Kambing (10 cucuk for me & 10 cucuk for Khalil) , Bakso Kosong , Nasi Putih (for me) , with a plate of tahu goreng + bergedil + kacang tanah goreng. Khalil nak MeeHoon Bakso & Bakso Kosong for Ashel.

I minta sate tu 10 cucuk , pinggan asing-asing. Bukan apa , si Khalil ni kaki makan pedas tak hengat.....I pulak.....wohooooo,,,,,,,tak tahan pedas yang terlampau tu. Tengoklah pinggan Khalil....hilang semua bumbu cili padi kicap. In my plate pulak......huhuhu......semua bumbu cili padi I ketuk-ketuk kasi buang dulu & tolak ke tepi pinggan. Macam selalu jugak , bila makan kat sini air sure bergelen!

While waiting for break-fast tadi , Khalil jalan ke Param Jalan Raja Muda Musa (Warung Suwarno is just behind this road).....dia beli air kelapa. So , ada tambahan minuman.....hehehe!

Ni area selalu I'll park the car tapi malam ni kena park ikut pandai sendiri lah. Area sempit so , memang kena master bab-bab parking ni. Kalau harap I...........hmmmmmm.........memang sekian lah,,,,,memang tak masuk terus , tapi Khalil ada......yes!


9 Ramadhan (Ahad)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Hari ni rest. Tak nak ke mana-mana. Penat keluar half day semalam.

For iftar masak 2 lauk je. Buat rendang kerang & tumis sayur kacang buncis sikit. I remembered when I was in my teens , pergi rumah family members belah my mom in Malacca and they will cook rendang kerang kuning. Still ada kuah & tak totally kering.

Since London Olympics started 2 days ago I've been staying up late at least till 3am baru masuk tidur. Slim chances for our athletes to obtain any medals except for badminton but am proud to see our baju harimau at the games.


10 Ramadhan (Isnin)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Lepak rumah tapi keluar ke Giant Bukit Antarabangsa beli ayam. Hari ni nak masak Korma Ayam. Lama tak buat korma ni. I tak kaki sangat tapi MP suka korma.

My dumb cooking way would be.......super fast.....hehehe! Like I've always said , janji bahan-bahan & rempah betul-betul masak dan boleh dimakan. Bahan tumis standard lah.....guna bawang merah + chopped garlic + chopped ginger + rempah-rempah like bunga lawang-kulit kayu manis-bunga cengkih-buah pelaga. Then in goes rempah korma & add a bit of water to it. Fry till fragrant.

Next in goes my potatoes and more water. Bila kentang empuk baru masukkan ayam. I'll let the ayam betul-betul masak before adding santan + salt & sugar to taste. I also added some kerisek to my korma. Lastly in goes some sweet cherry tomatoes.

For MP.

Next am making Ayam Goreng Kunyit. Yna suka dish ni. I pun layan jugak dish ni sebab kering & ada bawang & cili hijau. Lauk ni makan dengan nasi je dah cukup for me & Yna. I guna isi ayam cut into bite size. Marinate dengan kunyit & garam , goreng. Pretty simple.

Kacang buncis semalam guna separuh je , so today stir fry dengan chopped garlic & fish sauce. Yna suka french beans that I stir fried but not those yang jual kat luar. Maybe because I put an extra effort in slicing the french beach diagonally and slicing them as thinly as I can. Time consuming but it's worth the effort when you managed to see your kids eat some greens!

Lauk for berbuka today. Breaking-fast with 3 biji kurma , a must if at home. MP pergi Param Taman Keramat AU2 , I kirim Murtabak Singapore for sahur. Memang-lah tak sama rasa dia dengan Murtabak Singapore kat Singapore Zam Zam.....dia punya kuah cicah tomato & timun pun tak sama....siap ada bawang pulak. Murtabak Singapore yang sedap & the next best thing to Singapore Zam Zam kat area Hulu Kelang ni , I would say the ones sold at Mak Tim's. Mahal sikit tapi like I said,,,,,,the next best thing to the original one :-)


11 Ramadhan (Selasa)
Iftar @ Palace Of The Golden Horses , The Mines

Hari ni hectic sikit sebab ada kelas pukul 11 pagi kat studio.

MP ada meeting at 2pm in Shah Alam and later Iftar with family members kat Mines.

After studio we rushed home , packed baju untuk iftar and off we went to my parent's place. MP wanted us to wait at my parent's place while he attended his meeting. That way he will not have to drive all the way home tempuh jem di MRR2 to Bukit Antarabangsa to pick us up and then turn back tempuh jem lagi kat MRR2 heading towards Mines.

Lama tak lepak lama-lama kat rumah my parents. Macam-macam cerita yang keluar & seronok dapat berborak pasal local politics with my Papa. Tahun ni Papa jadi Amil Fitrah lagi. So MP & my brother tak payah pergi tempat lain , bayar fitrah kat Papa je :-)

By 5:30pm MP sampai and we made our way to Palace Of The Golden Horses to meet my BIL and the others for Iftar.

Alang-alang dah parking kereta kat depan hotel , langsung posing-posing dulu kat kereta kuda emas kat depan laman hotel tu sebelum masuk ke dalam.

Waited for my BIL and family at the lobby. My BIL and family's coming from their home in Mines,,,,,so tak tunggu lama pun.

Buka puasa time.......they served us Sup Gear Box....huhuhu! None of us ate but my BIL. Too huge!

Lepas makan......borak-borak.....then dapat duit raya time.....yay! Every year without fail sejak 1st year I got married , me - MP - Yna & Ashel will get duit raya from my BIL :-)

My BIL suruh MP request kat band ghazal lagu P.Ramlee.....

Catching up with my nephews..........and yes , finally time to pay the bill.

Us with BIL. We'll meet again a week after Raya , Insya-Allah.


12 Ramadhan (Rabu)
Iftar @ Ayam Penyet AP , KL Festival City

This was around 12am-ish.....sahur kat McD MRR2/Jalan Hulu Kelang. Surprisingly , MP yang ajak.......huhuhu! Orang sibuk makan , Ashel sibuk main-main kat McDonald's playpen.

After Iftar Yna ada dance training in Gombak , so we're eating out today. We headed to KL Festival City. Sambil-sambil tunggu waktu berbuka , we took the opportunity to do some light raya shopping. Baju kurung for raya dah hantar tailor dah. Kain beli kat Bangkok hari tu. Masing-masing 1 pasang je :-)

Nanti 25th August ada family function , so me & Yna went looking for something comfortable to wear. Definitely not jubah or baju-baju kelawar lip-lap lip-lap yang tengah in trend sekarang ni. Mana-mana function pergi these baju-baju is the current favourite. It's a relief for Big But Beautiful women like myself sebab pilihan baju-baju kelawar & jubah yang cantik-cantik & penuh segala macam batu bling-bling kini banyak dalam pasaran. So.....what did I get for myself & Yna for our family function nanti? Adalah......baju simple-simple je.....tunggu ek....Hehehe!

Break-fast at Restoran Ayam Penyet AP. We ordered one of the family set plus few side orders.

2 sets of Ayam Penyet for me & Yna , Empal Penyet (daging) for MP , Ikan Bawal Hitam Penyet for Ashel , Udang Penyet + Ikan Pari Bakar + Bakso Kuah to share. MP nak Soto Ayam lagi.......Kalau tak salah in the family set we were asked to choose 3 'penyet' sets + 1 soupy dish + 1 grilled dish. Other than that kena order ala carte.

The family set that we ordered comes with a jug of Sirap Bandung & 5 plates of white rice.

Hari ni full dress rehearsal at the dance studio for Friday's show at The Weld.

After training Yna's dance teacher suruh the girls stayed a little longer to see their senior dancers rehearse pulak. Group senior pun ada Ramadhan show jugak kat 1Utama.


13 Ramadhan (Khamis)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Pagi ada meeting dengan pegawai-pegawai dari Kolej Poly-Tech Mara kat studio. They wanted us to train their newly formed student's choir for their convocation in October. Alhamdulillah , rezeki.

Lepas meeting , singgah Giant Bukit Antarabangsa. Beli sayur kacang buncis lagi. Yna nak makan.....lagi! Kali ni I stir fry dengan hati & pedal ayam. For Iftar , masak Sardin , goreng ayam & goreng ikan tenggiri. Dessert........biasa aaaa.....kek lumut.

Ashel suka pulak lauk sardin ni. Dia kata Ikan Sos Tomato.....hehehe!


14 Ramadhan (Jumaat)
Iftar @ Taiwan House , Ampang Point

Hari ni show Yna & her friends at The Weld. I kena bawak Ashel lagi. So I pun bawa stroller dia. While I kelolakan baju-baju si Yna , Khalil *my vocal student* tolong tengok-tengokkan si Ashel main game on his stroller. Nice!

Everyone is ready for their first show!

Alhamdulillah....1st show went well. Semua sempat salin baju for 2nd segment. 2 more shows to go for the girls during Ramadhan.

Sebelum the girls perform , ada ethnic or traditional band yang akan perform dulu.

Penonton setia....

Lepas show , me & the kids made our way to Ampang Point , Ampang. Buat reservation untuk berbuka kat Taiwan House. MP will join us for buka puasa later.

Well , since we have few hours to spend before break-fast.......did our raya shopping here. Hmmmm.....rasanya for raya dah settle dah shopping. Tinggal nak bayar duit biskut suji , kek Sarawak & shopping barang untuk makan raya. Tahun ni hajat hati nak cari kuih makmur yang sedap.....but kat KL ni I dunno where to look for. NVM-lah. Raya sebulan , kalau ada rezeki dapat beli or jamah makmur yang sedap & the bomb.....adalah. Kalau tak dapat pun , it's just kuih makmur. Tak perlu feeling-feeling kempunan terlampau. Tahun ni tak beli raya cookies except for biskut suji , itu pun order untuk family function after raya nanti. Dah alang-alang order , ambil 1 tin for home.

Yay! Finally time for break-fast. Penat shopping.....hehehe! One of my fav here at Taiwan House , Spring Onion Pancake & Yna's fav.....Butter Pancake. I've always enjoyed the food here.


There you go! Done with week 2 of Ramadhan.......next!




Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.