~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Sunday, August 12, 2012

8 - 14 Ramadhan 1433

On to my 2nd week of Ramadhan updates.


8 Ramadhan (Sabtu)
Iftar @ Warung Suwarno , Kampung Baru


Hari ni 28/7/2012 kena ke Dataran Merdeka lagi. Chaperon another nasyid group to the Festival Ramadhan competition. Kali ni bawa group AADK pulak. Many good contenders , at least AADK will learn new things from this 'out of the ministry' competition. Good exposure for them. Macam minggu lepas , sebelum ke Dataran.....kena hantar Yna ke dance practice di Gombak dulu. Minggu ni I kena bawa Ashel with me. Sebabnya.......hmmm......biarlah rahsia. Let's just say there are days when your partner didn't want to give and take :-(

Ashel suka outdoor but he hates walking dalam jangkamasa yang lama. An issue that I always had with MP is to bring the stroller along with us anywhere we go. MP sik mok. Nya madah Ashel dah besar. Yaaaaaaaaaaaaa........I know laa my Ashel dah besar , dah 4 tahun BUT he's still a kid! Ada masa yang mood dia kita tak boleh baca. Nanti bila jalan-jalan & si Ashel penat & minta dukung,,,,,,MP boleh jadi temper. Bila Ashel merengek & menangis minta didukung jugak-jugak , lagi boleh buat MP temper. Bukannya ringan nak dukung si Ashel! Kalau ada stroller , dia boleh duduk....kita tolak dia je. Dunno why MP sangat-sangat hesitant untuk bawak stroller bila keluar jalan-jalan.

I tak peduli. Hari ni Ashel is going out with me and I have work to do. Dataran Merdeka OK. Tengah-tengah bandar....no joke. Memang tak berdaya kalau nak dukung Ashel ke sana-sini. I have to think of what's best for me. I took the stroller along with me. Dalam perjalanan ke Dataran Ashel dah tertidur dalam kereta. Sampai Dataran , kejutkan Ashel......moody sikit , merengek-rengek sebab panas terik. I pujuk dia duduk dalam stroller and he's OK with it. Yes! While I vocalized dengan my group , Ashel selesa sambung tidur kat dalam stroller. Bayangkan kalau I tak bawak stroller.........seremmmmm!

Hari ni habis lewat sikit. Banyak group yang attended pusingan saringan dari minggu lepas. Tak sempat balik rumah. From Dataran we made our move to Warung Suwarno in Kampung Baru. Sate Kambing lorrrr......hehehe! Masa I pergi tu hari sabtu malam , so nak masuk ke area Warung Suwarno tu azab lah sikit sebab ada pasar malam. Di jalan besar Jalan Raja Muda Musa pun ada Param along the road. Parking memang payah sikit kalau datang sini Sabtu malam. Apapun , kitaorang sempat sampai sebelum waktu berbuka.

Macam biasa I will order the Sate Kambing (10 cucuk for me & 10 cucuk for Khalil) , Bakso Kosong , Nasi Putih (for me) , with a plate of tahu goreng + bergedil + kacang tanah goreng. Khalil nak MeeHoon Bakso & Bakso Kosong for Ashel.

I minta sate tu 10 cucuk , pinggan asing-asing. Bukan apa , si Khalil ni kaki makan pedas tak hengat.....I pulak.....wohooooo,,,,,,,tak tahan pedas yang terlampau tu. Tengoklah pinggan Khalil....hilang semua bumbu cili padi kicap. In my plate pulak......huhuhu......semua bumbu cili padi I ketuk-ketuk kasi buang dulu & tolak ke tepi pinggan. Macam selalu jugak , bila makan kat sini air sure bergelen!

While waiting for break-fast tadi , Khalil jalan ke Param Jalan Raja Muda Musa (Warung Suwarno is just behind this road).....dia beli air kelapa. So , ada tambahan minuman.....hehehe!

Ni area selalu I'll park the car tapi malam ni kena park ikut pandai sendiri lah. Area sempit so , memang kena master bab-bab parking ni. Kalau harap I...........hmmmmmm.........memang sekian lah,,,,,memang tak masuk terus , tapi Khalil ada......yes!


9 Ramadhan (Ahad)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Hari ni rest. Tak nak ke mana-mana. Penat keluar half day semalam.

For iftar masak 2 lauk je. Buat rendang kerang & tumis sayur kacang buncis sikit. I remembered when I was in my teens , pergi rumah family members belah my mom in Malacca and they will cook rendang kerang kuning. Still ada kuah & tak totally kering.

Since London Olympics started 2 days ago I've been staying up late at least till 3am baru masuk tidur. Slim chances for our athletes to obtain any medals except for badminton but am proud to see our baju harimau at the games.


10 Ramadhan (Isnin)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Lepak rumah tapi keluar ke Giant Bukit Antarabangsa beli ayam. Hari ni nak masak Korma Ayam. Lama tak buat korma ni. I tak kaki sangat tapi MP suka korma.

My dumb cooking way would be.......super fast.....hehehe! Like I've always said , janji bahan-bahan & rempah betul-betul masak dan boleh dimakan. Bahan tumis standard lah.....guna bawang merah + chopped garlic + chopped ginger + rempah-rempah like bunga lawang-kulit kayu manis-bunga cengkih-buah pelaga. Then in goes rempah korma & add a bit of water to it. Fry till fragrant.

Next in goes my potatoes and more water. Bila kentang empuk baru masukkan ayam. I'll let the ayam betul-betul masak before adding santan + salt & sugar to taste. I also added some kerisek to my korma. Lastly in goes some sweet cherry tomatoes.

For MP.

Next am making Ayam Goreng Kunyit. Yna suka dish ni. I pun layan jugak dish ni sebab kering & ada bawang & cili hijau. Lauk ni makan dengan nasi je dah cukup for me & Yna. I guna isi ayam cut into bite size. Marinate dengan kunyit & garam , goreng. Pretty simple.

Kacang buncis semalam guna separuh je , so today stir fry dengan chopped garlic & fish sauce. Yna suka french beans that I stir fried but not those yang jual kat luar. Maybe because I put an extra effort in slicing the french beach diagonally and slicing them as thinly as I can. Time consuming but it's worth the effort when you managed to see your kids eat some greens!

Lauk for berbuka today. Breaking-fast with 3 biji kurma , a must if at home. MP pergi Param Taman Keramat AU2 , I kirim Murtabak Singapore for sahur. Memang-lah tak sama rasa dia dengan Murtabak Singapore kat Singapore Zam Zam.....dia punya kuah cicah tomato & timun pun tak sama....siap ada bawang pulak. Murtabak Singapore yang sedap & the next best thing to Singapore Zam Zam kat area Hulu Kelang ni , I would say the ones sold at Mak Tim's. Mahal sikit tapi like I said,,,,,,the next best thing to the original one :-)


11 Ramadhan (Selasa)
Iftar @ Palace Of The Golden Horses , The Mines

Hari ni hectic sikit sebab ada kelas pukul 11 pagi kat studio.

MP ada meeting at 2pm in Shah Alam and later Iftar with family members kat Mines.

After studio we rushed home , packed baju untuk iftar and off we went to my parent's place. MP wanted us to wait at my parent's place while he attended his meeting. That way he will not have to drive all the way home tempuh jem di MRR2 to Bukit Antarabangsa to pick us up and then turn back tempuh jem lagi kat MRR2 heading towards Mines.

Lama tak lepak lama-lama kat rumah my parents. Macam-macam cerita yang keluar & seronok dapat berborak pasal local politics with my Papa. Tahun ni Papa jadi Amil Fitrah lagi. So MP & my brother tak payah pergi tempat lain , bayar fitrah kat Papa je :-)

By 5:30pm MP sampai and we made our way to Palace Of The Golden Horses to meet my BIL and the others for Iftar.

Alang-alang dah parking kereta kat depan hotel , langsung posing-posing dulu kat kereta kuda emas kat depan laman hotel tu sebelum masuk ke dalam.

Waited for my BIL and family at the lobby. My BIL and family's coming from their home in Mines,,,,,so tak tunggu lama pun.

Buka puasa time.......they served us Sup Gear Box....huhuhu! None of us ate but my BIL. Too huge!

Lepas makan......borak-borak.....then dapat duit raya time.....yay! Every year without fail sejak 1st year I got married , me - MP - Yna & Ashel will get duit raya from my BIL :-)

My BIL suruh MP request kat band ghazal lagu P.Ramlee.....

Catching up with my nephews..........and yes , finally time to pay the bill.

Us with BIL. We'll meet again a week after Raya , Insya-Allah.


12 Ramadhan (Rabu)
Iftar @ Ayam Penyet AP , KL Festival City

This was around 12am-ish.....sahur kat McD MRR2/Jalan Hulu Kelang. Surprisingly , MP yang ajak.......huhuhu! Orang sibuk makan , Ashel sibuk main-main kat McDonald's playpen.

After Iftar Yna ada dance training in Gombak , so we're eating out today. We headed to KL Festival City. Sambil-sambil tunggu waktu berbuka , we took the opportunity to do some light raya shopping. Baju kurung for raya dah hantar tailor dah. Kain beli kat Bangkok hari tu. Masing-masing 1 pasang je :-)

Nanti 25th August ada family function , so me & Yna went looking for something comfortable to wear. Definitely not jubah or baju-baju kelawar lip-lap lip-lap yang tengah in trend sekarang ni. Mana-mana function pergi these baju-baju is the current favourite. It's a relief for Big But Beautiful women like myself sebab pilihan baju-baju kelawar & jubah yang cantik-cantik & penuh segala macam batu bling-bling kini banyak dalam pasaran. So.....what did I get for myself & Yna for our family function nanti? Adalah......baju simple-simple je.....tunggu ek....Hehehe!

Break-fast at Restoran Ayam Penyet AP. We ordered one of the family set plus few side orders.

2 sets of Ayam Penyet for me & Yna , Empal Penyet (daging) for MP , Ikan Bawal Hitam Penyet for Ashel , Udang Penyet + Ikan Pari Bakar + Bakso Kuah to share. MP nak Soto Ayam lagi.......Kalau tak salah in the family set we were asked to choose 3 'penyet' sets + 1 soupy dish + 1 grilled dish. Other than that kena order ala carte.

The family set that we ordered comes with a jug of Sirap Bandung & 5 plates of white rice.

Hari ni full dress rehearsal at the dance studio for Friday's show at The Weld.

After training Yna's dance teacher suruh the girls stayed a little longer to see their senior dancers rehearse pulak. Group senior pun ada Ramadhan show jugak kat 1Utama.


13 Ramadhan (Khamis)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Pagi ada meeting dengan pegawai-pegawai dari Kolej Poly-Tech Mara kat studio. They wanted us to train their newly formed student's choir for their convocation in October. Alhamdulillah , rezeki.

Lepas meeting , singgah Giant Bukit Antarabangsa. Beli sayur kacang buncis lagi. Yna nak makan.....lagi! Kali ni I stir fry dengan hati & pedal ayam. For Iftar , masak Sardin , goreng ayam & goreng ikan tenggiri. Dessert........biasa aaaa.....kek lumut.

Ashel suka pulak lauk sardin ni. Dia kata Ikan Sos Tomato.....hehehe!


14 Ramadhan (Jumaat)
Iftar @ Taiwan House , Ampang Point

Hari ni show Yna & her friends at The Weld. I kena bawak Ashel lagi. So I pun bawa stroller dia. While I kelolakan baju-baju si Yna , Khalil *my vocal student* tolong tengok-tengokkan si Ashel main game on his stroller. Nice!

Everyone is ready for their first show!

Alhamdulillah....1st show went well. Semua sempat salin baju for 2nd segment. 2 more shows to go for the girls during Ramadhan.

Sebelum the girls perform , ada ethnic or traditional band yang akan perform dulu.

Penonton setia....

Lepas show , me & the kids made our way to Ampang Point , Ampang. Buat reservation untuk berbuka kat Taiwan House. MP will join us for buka puasa later.

Well , since we have few hours to spend before break-fast.......did our raya shopping here. Hmmmm.....rasanya for raya dah settle dah shopping. Tinggal nak bayar duit biskut suji , kek Sarawak & shopping barang untuk makan raya. Tahun ni hajat hati nak cari kuih makmur yang sedap.....but kat KL ni I dunno where to look for. NVM-lah. Raya sebulan , kalau ada rezeki dapat beli or jamah makmur yang sedap & the bomb.....adalah. Kalau tak dapat pun , it's just kuih makmur. Tak perlu feeling-feeling kempunan terlampau. Tahun ni tak beli raya cookies except for biskut suji , itu pun order untuk family function after raya nanti. Dah alang-alang order , ambil 1 tin for home.

Yay! Finally time for break-fast. Penat shopping.....hehehe! One of my fav here at Taiwan House , Spring Onion Pancake & Yna's fav.....Butter Pancake. I've always enjoyed the food here.


There you go! Done with week 2 of Ramadhan.......next!




Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

2 comments:

  1. hmmmm... seronok lyn ntry akak...mcm2 ada, suke tgk akak nyer style msk, n dana pun dh terikut2...

    ReplyDelete
  2. sedapnye taiwannn... i suka glass noodle...

    ReplyDelete