~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Saturday, September 1, 2012

22 - 29 Ramadhan 1433

Hmmmm......gambar dah upload last 2 weeks. Terperap kat dalam draft. Hopefully ingat lagi all the happenings in the last week of Ramadhan. Here goes the ramblings..........

This is for Nadiah who asked me tentang brand instant paste yang I guna. I love Tean's Gourmet Stir Fry Sauce. It's a life-saver for me.....hehehe! One more thing you asked , about me using the sweet cherry tomatoes.....well , it's because those tiny tomatoes is sweeter & less tangy....plus , tak yah potong......can just put them whole dalam masakan berkuah. TQ for the raya wish. Same goes to you ya......Maaf Lahir Batin :-)


22 Ramadhan (Sabtu)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa

Tinggal lagi seminggu nak Raya.....Yay! MP keluar ke Param Wangsa Maju , he bought Nasi Ambeng for himself. We were talking about it few days before and when he saw Nasi Ambeng he called and ask me if I wanted some.........tak nak lah. Not in the mood. Lagi pun I dah masak kat rumah.

Hari ni masak Ayam Cili. My dumb cooking way would be , goreng ayam dengan garam & kunyit. Then in goes everything in the pot.....tumis cili paste + chopped garlic + chopped ginger + shallots + a cap of lemon juice + sugar & salt to taste. Pretty easy , wait till the sambal's cooked,,,,tossed in the fried chicken & slices of onion rings. Mix well.

Lauk berbuka untuk Yna & me. Alhamdulillah.


23 Ramadhan (Ahad)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa
Pagi tadi buatkan nasi goreng for Ashel,,,,,,lebih nasi semalam. MP beli lauk kupang and he wanted to break-fast with my nasgor. For me & Yna,,,,,,sambal ayam semalam masih ada lagi , panaskan & tambah bawang. Good enough for us. Goreng telur dadar sikit. Buat budu sikit dengan ulam petai. Nyum!


24 Ramadhan (Isnin)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa
Pagi before 7am I dah sampai ke HQ AADK. Duty kena conduct choir untuk Perhimpunan Bulan Ogos. Hari ni budak-budak choir nak pakai all black siap dengan brooch bunga rose merah.

I pun ada rose merah.....tapi kat kepala laaa sebab bila conduct kena pusing membelakangkan penonton.......hehehe!

Pagi ni special sikit sebab KSU KDN yang turun.

Alhamdulillah , dalam speech KSU dia puji kumpulan koir AADK sebab ada suara berlapis-lapis katanya....hehehe!In his opening speech , he congratulated Cik Rima......*Cik Rima OK* for doing a good job. Yes!

Before Dato KSU left , he personally congratulated me. He asked me how long have I been training the group & etc.....It felt so good to know your hard work being noticed. Alhamdulillah. Syukur pada Tuhan :-)

Hari ni nak masak daging & baby bak choy.

Simple beef stir fry. Tumiskan bawang merah + chopped garlic & chopped ginger till fragrant. In goes beef strips & dashes of oyster sauce. Another attempt to make my daughter makan sayur.......

In goes some crushed black pepper.......a table spoon of brown sugar & dashes of fish sauce. Not too much of fish sauce though coz I've added oyster sauce earlier. Bila batang bak choy dah lembut....in goes the greens.....

Only us breaking-fast at home. MP ada appointment with his business mates. Stir Fry Beef with Baby Bak Choy done for me and Yna. Some scrambled eggs for Ashel. Some chicken nuggets & burger panggang Ramly for us all to share.


25 Ramadhan (Selasa)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa
Bought these Lalas yesterday. Dapat lala yang besar-besar jugak. Tu sebab I beli. Tapi ni problem bila nak makan lala.....pasir & selut kat dalam lala tu. Tak percaya-lah kalau just nak rinse them through je. Kena buka lala tu satu-satu dan bersihkan. Baru puas hati. Tapi azab-lah kan,,,,,,sebab banyak...........

Separuh lala tu buat masak lemak kuning.

Align Center
MP suka lala , masak apa pun dia OK cuma jangan pedas sangat. At home , forget about cooking lemak cili api apa-apa pun lah. Yang boleh I buat , letak cili padi at the end of my cooking session :-(

Lagi half portion of lala , stir fry dengan oyster sauce & daun bawang. Ni senang & cepat. Tumis bawang putih & halia , add lala *kalau nak ada gravy , letak air sikit*.....add oyster sauce , add daun bawang at the last minute.

......and yes , I goreng kacang buncis dengan hati & pedal ayam yang Yna suka sangat tu :-)


26 Ramadhan (Rabu)
Iftar @ Kampung Pengantin , Jalan Genting Kelang

Malam ni Nova Nona and their dance mates ada dance training di Gombak after break-fast. So we mother's had planned to break-fast with the girls , friends & family members.

Nova Nona di event berbuka puasa dengan family @ kawan-kawan tari mereka di Kampung Pengantin.

Elisya Sandha - Yna Rose - Diana Yasmin

Ramadhan Buffet @ Kampung Pengantin , RM25 per pax. Nothing grand , food biasa-biasa je. Tak banyak pilihan but just nice. Alhamdulillah kenyang.

Nova Nona's dance teacher , Teacher Nana was there too....other dance mates was there too....

Nova Nona enjoying their food! Lepas ni nak kena 'dera' dengan Teacher Nana!

Align Center
Nova Nona with mums & friends & Teacher Nana.

The mommys & daddys.....

Lovely break-fast with Nova Nona's big family!

Me & my kids :-)


27 Ramadhan (Khamis)
Iftar @ Rumah Cikgu Siti Hajar , Taman Setiawangsa
Kak Siti jemput buka puasa kat rumah dia. Maid & anak angkat Kak Siti yang prepare-kan all the food. Ada soto , ada nasi & lauk-lauk. Makan kat rumah Kak Siti selalunya sedappppppp.....First time I tengok taugeh kontot-kontot ni. Untuk makan dengan soto. Kata Kak Siti , taugeh ni dicambah sendiri kat rumah.

Not only me & family came for break-fast , tapi Kak Siti suruh jemput student-student rapat.

Lepas makan , masing-masing ada agenda. Rumah Kak Siti ni sentiasa penuh orang. Ada je yang singgah. Ada je yang tumpang letak anak. Ni senerio biasa kat rumah Kak Siti sejak dulu lagi. Senerio yang berbeza from my quiet house......hehehe!

MP had to leave after break-fast sebab dia ada business meeting. I stayed on with the kids. Bila dah cikgu vokal & student vokal berkumpul,,,,,,,,,,topik yang keluar di meja bulat sah-sahlah topik vokal. It's nice to gather around and talk about music , vocal & what's happening in the music industry.

Borak punya borak , pukul 1:30 pagi baru gerak dari rumah Kak Siti. MP dah sms tanya "tak nak balik lagi ke".....huhuhu! Seremmmmmmmm......sebelum balik siap suruh Kak Siti call MP to let him know that we were just chit-chatting......takuttttttttt......

Tak kiralah siap yang call MP pun.....sampai rumah , MP tengah tengok TV,,,,,,,tak tunggu I masuk bilik , tukar baju ke......terus member sound I sebab balik lewat. Apapun alasannya,,,,,,,tetap kena sound jugak. Baik tak payah berjawab. Diam. Tidur.


28 Ramadhan (Jumaat)
Iftar @ Sri Noah Residence , Bukit Antarabangsa
An early start on a Friday. Have to send Yna to The Weld for her last Ramadhan Cultural Show.

Align Center
Hari ni sebelum Yna and friends menari , group Cak Lempong dari Kuala Langat buat performance dulu dalam 30 minit.

Align Center
Nova Nona ready for the stage!

Para penonton di The Weld yang tengok show Yna and her friends......

1 set to 2nd set.....berkejar-kejaran tukar costume.

Finally , their effort of rehearsing hard since before the fasting month and during the fasting month was paid off. They did well. Insya'Allah more shows to come for the girls. Money money for them too :-)

Last nite MP when to my parents' place to collect my birthday present from Kak Aida. She decided to leave the gift kat rumah my parents sebab it's nearer to her place. Yaaaa....my birthday present. Dari February Kak Aida simpan my birthday gift. Since February ada jugak jumpa Kak Aida tapi all un-planned. Lately memang tak dapat jumpa Kak Aida , all due to my work schedule. I've to cut back on my social life since having to run the studio which is OK with me plus as you know , MP's not in favour for me to 'lepak-lepak' with the same faces everyday.

Dunno why but I found myself lately not liking to attend functions , events , parties , weddings & etc unless it's work related or it's a family affair yang tak boleh nak dielakkan. When I'm not at work , I prefer to stay at home. Even to go out to Giant Bukit Antarabangsa pun malas. Apalagi nak drive. Seboleh mungkin , kalau I kat luar......I'll do what's needed to be done. Say like pergi bank ke , pergi beli groceries ke.....kalau dah balik rumah,,,,,,sangat-sangat malas nak bersiap untuk keluar rumah. I'll only go out when I really have to.....

Internet connection , my laptop , TV , home & my kids..........is what I needed most everyday.

In my mind now , I work to earn money and with the money , I'd splash it on short vacations & family retreats. I wanna see places. Doesn't matter if it's just in the country , still many interesting places to go & venture :-)

Rezeki biskut raya. Alhamdulillah. Memang tak de plan nak beli biskut raya tapi semalam Kak Siti kasi sampai 5 macam biskut raya! I ada order 3 tin biskut suji untuk a family event masa raya nanti. 2 untuk event & 1 tin untuk makan kat rumah.

Align Center
Semalam ambil kek raya. Nak cuba kek raya sebelum raya.....hehehe! Yna memang tak suka kismis but I suruh dia cuba rasa Kek Hati Pari. She tried and fell in love with it. It became 'her' cake! She can't have enough of it. MP pun tak kaki kek but he surely like this one.....hehehe!

Malam ni MP berbuka kat luar. Senang kerja. I masak Ayam Goreng Kunyit , letak bawang besar & bell peppers. Makan dengan kicap manis ABC.......and of course , kek Sarawak for dessert!

Lepas makan , I rebus hati lembu. Nak siap-siapkan apa yang perlu untuk masak malam raya esok. Nanti tak lah kalut sangat.

More barang basah yang nak dikelolakan. Tak masak banyak macam selalu tapi kerjanya tetap sama jugak sebab I sorang yang nak masak-memasak. Dekat 200 ekor udang I kena kopek sorang. Tahun ni tak nak beli yang beku and campur dengan udang basah.......kali ni I guna 100% udang basah size XXL. Yna surrender bab ni , kalau suruh dia tolong pun......lembab. Baik I buat sendiri :-)

Tahun ni , pertama kali dalam hidup nak cuba buat Serunding Ikan Kelantan. My favourite. My dads' favourite too. I guna ikan pelata minyak *as my family call it*. 5 ekor yang besar-besar dalam RM19. Baru nak cuba buat serunding ikan ni , so tak berani buat banyak. I rebus ikan tu dan asingkan isi. Task ni Yna tolong......

Banyak versi & resepi kat internet untuk nak buat Serunding Ikan Kelantan ni.......poning kepalo den. Dah lah petamo kali nak membueknyo.......den koliru , den koliru. Akan tetapi...........I guna common sense je lah. Tanya my dad sikit lebih kurang.....dia pun tak tahu buat tapi suka makan.....hehehe!

Followed my guts,,,,,,I used the core ingredients , sukatan belasah ikut suka sendiri. Tak ikut pun cara dalam resepi......semua I masukkan sekali sebab logik-nya,,,,,,,ramuan mesti digaul sebati at the end of it.....tak kuasa-lah I nak masuk satu bahan,,,,gaul,,,,masuk satu lagi bahan,,,,gaul......Wohooooooooo.....I certainly do not have such patience in the kitchen.....Ampun!

Yna helped me with the tumbuk-menumbuk thingy. Suruh dia tumbuk bawang merah & serai. Lepas tu campurkan instant kerisek to the mixture.......

In a bowl I mixed brown sugar + sugar + cili paste & salt with hot water. Stir it sampai gula cair. FYI serunding ikan ni memang kena manis,,,,,,kalau tak manis tak best!

Mix sugar & kerisek mixture with isi ikan.....gaul sebati. At the same time gaul & hancur-hancurkan lagi isi-isi ikan tu. Lepas tu sangai atau goreng mixture ikan dalam kuali tanpa minyak. Ada resepi yang tak goreng langsung. So , hmmmm....up to you lah nak sangai-kan ke tidak.

Semalam Kak Siti ada tapau-kan soto ayam , so baki nasi impit ada lagi........Serunding ikan ni boleh simpan lama dalam fridge , so 'terpaksa-lah' I rasmikan Serunding Ikan dengan Nasi Impit yang Kak Siti bagi tu malam ni jugak.....hehehe! Wait to hear what my Papa has to say about my Serunding Ikan :-)


29 Ramadhan (Sabtu)
Iftar @ Sushi King , Jusco AU2
Faces on the last day of Ramadhan in 2012 :-)

Align Center
Pujuk Ashel to cut his hair supaya nampak kacak......hehehe! Kalau kata rambut dia tak kacak , dia tak nak potong rambut. Potong kat tempat yang sama masa dia gunting rambut panjang dia hari tu.

Tekak sangat-sangat mahu makan ikan salmon mentah!

So,,,,,,I dragged my family for some Japanese iftar :-)

Salmon Sashimi for me & Yna. Garlic Fried Rice and some crab-stick sushis for Ashel. Tofu tu MP punye.....dia suka.

I ordered Yakiniku Don @ Rice with Pan Fried Beef. Also ordered Veggie Tempura for me. A must when eating Yakiniku Don,,,,,,,,kena add lots and lots of chilli flakes!

Me & Yna had 2 plates each of Salmon Sashimi and at the end shared another plate of the raw salmon delicacy.......yummmy!

Malam raya........balik rumah , duty masak-memasak.

Udang & Hati dah siap dari semalam. Selamat.

Lucky me , Yna dah boleh diharap guna pisau. Dia-lah yang tolong I hiris macam-macam makneka ni. Nak masak Hati Udang kesukaan MP & now,,,,,,,Yna. Insya'Allah Raya Haji nanti , nak masak-kan for my in-laws in JB. Mesti depa terperanjat beruk tengok I masak lauk ni *wink*

Ni signature dish arwah my late MIL. Masa belum kahwin , I pernah tanya mak MP resepi dish ni. Like I've written before in my past posts.......Everything dari cili hijau , cili merah , bawang besar , udang , hati........semula kena sekilo belaka. Maybe sebab dia nak buat banyak kot......

Sampai kat I.....hehehe......sukatan ikut suka hati I lah kan.....tapi MP tak pernah complaint. Dia OK je. Suka dia makan. Pernah jugak I makan dish ni yang my SIL kat JB buat......tapi seingat I.....it was nothing close to the taste & the colour of how my MIL had cooked it. Walaupun tentu-lah tak sama macam arwah mak MP buat tapi I remembered the colour of the dish and I remembered what it tasted like and what I liked about the dish. So I 'edited' the taste to as similar as possible. Perhaps dekat-dekat jadi lah tu kot....sebab tu MP tak ngomel.....hehehe!

While the Hati Udang dish's cookin' on one burner......I made some sambal bilis on the other burner. Sambal Bilis ni nak makan dengan Lontong nanti. I masak sambal & goreng bilis asing-asing. Bila nak makan baru gaul sekali. That way the bilis stays rangup :-)

Masa my MIL kasi resepi....I tak tanya dia khusus-khusus procedure nak masak dish ni. Bukan apa , sebab rasa macam tak sanggup & tak mungkin I nak buat sebab kena hiris bawang besar sampai sekilo! Hadoi! Tapi ingat laa yang dia cakap kena letak itu , kena letak ini.....hmmmmm........

Kicap manis ABC untuk gelap-kan colour dish ni sikit. Some salt & sugar to taste. Bila rempah-rempah dah masak & mendidih......baru masukkan udang & hati. Sama ada nak berkuah or kering , up to you....better jangan terlalu kering :-)


Yes! Done with my Ramadhan posts. Moving on to my raya updates. Till soon peeps.




Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

4 comments:

  1. kak rima order kat mana kek kukus lumut tu?

    ReplyDelete
  2. paling teruja tgk resepi last2 tuh hati n udang tuh... teringin nk try lah...

    ReplyDelete
  3. fuhhh...rasa satu nafas jer baca entry akak ni...suka sgt baca..ok sy tunggu raya entry lak...

    ReplyDelete