~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Tuesday, October 2, 2012

Pursuit Of Happiness

This was last Thursday , 27th September 2012. 

Hari ni ada dating dengan Dr Ashar......Wah!.....statement! Hehehe! No lah....ada appointment to see him at his clinic in Ampang Puteri for my Pap Test. Sekejap je dah setahun. Memang macam bercinta dan berdating-lah bila dah datang Ampang Puteri ni....sebabnya , kena tunggu lama. Minima 2 jam tu dah tentu. Patients Dr A ramai......bukan I sorang. Cuma beza I dengan patients yang lain , I became good friends with Dr A's staff. I kenal family diaorang , pernah keluar makan sama-sama , pernah pergi kenduri kahwin anak diaorang , pernah pergi majlis aqiqah anak diaorang , pernah keluar buka puasa sama-sama dengan family diaorang , pernah celebrate birthday diaorang , pernah pot-luck kat klinik Dr A dengan diaorang , pernah travel ke luar KL dengan diaorang........So coming to Dr A's clinic makes me feel so at home. Macam selalu , tadi sebelum datang clinic , singgah Kedai Mesra Petronas tapau-kan cans of  Nescafe beverage for my Dr A :-)

The last time I met Dr A was in May rasanya for my Implanon check-up. As always , seeing Dr A is such a great pleasure walaupun nak kena buat Pap Test....huhuhu! Can't explain the gay feeling but these short encounters are food for my soul. Good to know that my reproductive system are in the best of health. Asked my Dr A about mammogram screening procedure since am already 40. Dr A took time to explain about it and briefly asked me of my family's cancer history. Alhamdulillah , so far non of my immediate family members yang ada kanser. Dr A wrote a letter and recommended a doctor for me to undergo the breast test. The last time I did my breast ultra-sound was after Ashel was born. Results were excellent. No cancer cells detected. But then , you can never know. Better be safe than sorry. According to Dr A , after the 1st Mammo.....kalau tak ada masalah , keep on taking the test every 2 years. 

Lepas ni kena pergi buat Mammo and I must pass the result to Dr A. Hmmm....bila nak pergi buat Mammo test ni......I'll be occupied with work till mid October. Apapun kena luangkan masa for this test. Better late than never.......must do it.

Bulan ni kena pakai duit banyak sebab I had to do few minus ones for my choir usage. Bila dah suruh music arranger buat music , nak kena bayar dulu. Nanti later lepas show baru I boleh claim......mengajar choir badan kerajaan pulak , payment pakai LO.....kena tunggu LO siap dulu then kena tunggu depa submit LO dulu...nak suruh boss sain & etc , then tunggu berminggu lagi baru-lah payment masuk ke account......Nak kena bayar duit in-house vocal trainers lagi......sewa studio lagi...... perit jugak kadang-kadang tu tapi nak buat macam mana dah ini jalan dan sumber rezeki yang Tuhan kasi sekarang. 

Kalau ikut hati , memang tak nak kerja. Nak duduk rumah je......nak jadi woman of leisure balik macam dulu tapi since ada studio ni , macam ada tanggungjawab sosial untuk student-student vokal I. Kalau I tutup studio , budak-budak ni nak pergi mana? At least dengan adanya studio ni , dapat jugak diaorang habiskan masa di studio daripada diaorang lepak entah mana-mana.....

What I wanna do now is to train my vocal students sampai diaorang boleh ganti mengajar vocal dan boleh urus business vocal kat studio ni. Take over , I dan Kak Siti hanya pantau. Minggu lepas dapat tawaran untuk jadi part-time music & vocal lecturer di satu kolej. Tengoklah macam mana nanti. Kalau tak membebankan , I akan ambil tanggungjawab tu. Mengajar ni penat sebenarnya. Tak kiralah mengajar apa pun.....it's tiring. Orang tengok macam senang je ajar vocal......alah apa susahnya ajar menyanyi......Well , itu kata mereka yang tak pernah mengajar. Cikgu-cikgu sekolah atau lectures mesti tahu penat mengajar ni. Memang tak guna kederat tapi kita guna otak. Tambah-tambah lagi bidang seni persembahan.......bila banyak guna otak , semua sistem tubuh pun jadi lemah & lesu. 

Dulu masa I mula mengajar , MP pun tak faham. Dia pandang sinis bila I balik dari mengajar dan cakap I penat. Kalau boleh nak terus tidur je,,,,,,tapi since MP tengok I 'hanya menyanyi' dan itu pun nak komplen penat.......masa tu lah segala macam urusan rumah nak disuruhnya I buat. Nak kena masak dinner lah , tak nak makan lauk kedai. Urusan anak-anak , sekolah , rumah....etc. In-short , masa tu dia tak faham. I was having a hard time with MP masa mula-mula mengajar dulu. 

But end of 2011 , MP dah mula faham akan skop kerja I. Dia ada jugak ikut I pergi mengajar dan dia tengok sendiri apa yang I kena buat dan lalui di dalam kelas vokal. After that , dia tak pernah banyak tanya bila ada masanya I kata I penat bila balik mengajar. Dia dah faham sepenuhnya.

2009 till 2012 , dah terubat dah rindu I pada muzik. Industri seni pun masih macam sewaktu I tinggalkan dulu lagi. Perjalanan industri tak banyak berubah hanya pemain seni je yang silih berganti. Politik seni masih sama malah lebih kotor :-(

Tadi while I was at Dr A's clinic , my vocal student Khalil pergi ke studio music arranger untuk ambil minus one yang I suruh buat. Bayar sekali. Settle.

Sebelum balik rumah , singgah Pasar Malam di Taman Melawati. Ni bukan kes penat , tapi kes malas nak masak......hehehe! Nak kata dapat jimat kalau berbelian di pasar malam ni.....ada-lah jugak jimatnya sebab harga barang basah murah sikit tapi ending-nya.....sama jugak. RM50 tetap habis.









MP dah belikan lunch & dinner for the kids. So I beli dinner for myself & MP je. Je.....hmmmm.....berkait-kait......macam-macam yang dibeli. Nampak kuih nak beli , nampak air pun nak beli , nampak buah longgok-longgok tu pun nak beli juga.....jimat mendenye....

I bought kuih akok RM4 (8 keping) , kuih inti sardin RM2 (5 biji) , karipap kentang RM2 (5 biji) , karipap pusing kentang RM2 (5 biji) , cekodok RM2 (5 biji) , air kalamansi asam boi RM2 (2 cups) , air tembikai RM1 (1 cup) , buah plum RM5 (1 longgok). Ini je dah RM20.

More food , mee goreng RM5 (2 bungkus) , satay jantung ayam RM4 (4 cucuk) *satu cucuk dah selamat dimakan masa kat pasar malam* , nasi kerabu RM6 , kari kaki ayam RM4. All of these RM19.

Haaaaa.......ni kena beli :-) Lupa berapa ikat I ambil and it cost RM24 + tempe 1 bungkus RM1. Semuanya RM25.

All in belanja kat Pasar Malam Taman Melawati hari ni , RM64. 

This was my dinner , Nasi Kerabu + Daging Bakar + Solok Lada with Kari Kaki Ayam & ulam Petai. Nope....not MP's kinda food but heaven to me. Yummy!



A note for me : Adam & Hawa. Mekah nuptial depan Ka'abah. Izinkanlah. Insya'Allah *wink*



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

2 comments:

  1. hehehhe... kalu dh ke psr mlm, takde nyer jimat kak, dana pun suke belanja kt psr mlm melawati nih, mcm2 ada.... suke beli ayam yg sekor rm10 tuh murah hehehe...

    tp kalu dpt pg psr tani nyer setiap sabtu pg lg heaven, mcm2 syr2 kampung ulam2 sume ada murah sgt...

    ReplyDelete
  2. Let's sushi together one day kak rima! And plz update more dumb cook... its entertaining and best giler. Give me inspiration to cook simple and fast cook yet delicious each time...

    ReplyDelete