~ DISCLAIMER ~

DISCLAIMER : Please do note that this is a personal web-log. Views expressed here are of my personal views. Usage of any personal photos & posts are prohibited and are not allow to copy , paste , show & publish any photos & posts taken from this web-log anywhere without my consent & permission. If so I have the rights to render the person , group & in short anyone posting / publishing / showing / pasting / copying them liable to legal action or prosecution. Thank you.

PHOTOS

Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi , you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

Thursday, November 1, 2012

Over A Month In Ampang

Been over a month now since I stayed at my parents' place in Ampang. Rumah dah OK cuma tak berkesempatan nak balik mengemas & mencuci what's being left behind. I just don't have the time. Kalau ada break 2 hari , I'll be too tired to go anywhere & I'd rather rest and concentrate on my music & vocal arrangements. I have 3 more choir performances up my sleeves , a weekly choir lecture & a performing arts camp for kids coming up......for now I can only plan Yna's birthday in my mind......need to do my Mamo Test that's still pending.....and Yes! I'm in so much need for that holiday..........

Tapi takkan nak lepak rumah parents forever pulak........even though my dates are filled with vocal classes *sigh*........I have to find time to get things settled at home. My home. My parents suka-lah bila anak & cucu duduk sekali tapi diaorang faham that anak-anak dah ada kehidupan masing-masing.

On one fine day......we went for makan-makan kat Axis Atrium sebab dekat dengan rumah my parents. MP nak makan kat Old Town,,,,,,while waiting for our food , terjah Subway tengok what's their special offer of the day. Bought 3 of those. I can live with sandwiches......

We thought of keeping those sandwiches for dinner later.........but......our food took forever. Kids tak sabar,,,,,I pun tak sabar.....hehehe! So we ate them!

Lepas makan sandwich *still have to wait lagi* makanan pun sampai......Yna & MP ordered Steamed Ginger Chicken Rice.

I ordered dry wanton noodles with BBQ chicken.....datang sini jarang order benda lain , usually it will be this.

On another nite.....sampai rumah lepas kelas pun dah lewat tapi teringin sangat nak makan satay kambing Suwarno. Tapi sebelum tu , MP kena print some papers. Pergi Ampang Point , me & the kids tunggu dalam kereta betul-betul tepi pushcart kepak ayam bakar ni. Beli......3 kepak and 2 cucuk pedal ayam. Makan dalam kereta.

Mood MP OK hari ni. Actually I told him in the mid-morning that I wanna go to Kampung Baru for satay kambing. Teringin. Petang masa I tengah mengajar MP called asking what time I'll be home. Fast  forward , we made it to Suwarno juga malam ni. MP was patient even though sebelum nak ke Kg Baru tu , my student Khalil called , kereta dia tak boleh start kat Great Eastern Mall. From Ampang Point , terus ke GEM ambil Khalil,,,,,,hantar ke rumah Uncle dia di Wangsa Maju. Then MP called his mechanic to attend Khalil. Sampai Kg Baru......jalan nak pergi ke Warung Suwarno tu ada Pasar Malam pulak. Parking was a nightmare.........tapi MP cool je malam ni....Rare.....huhuhu! 

Ni 1st time cuba Gule Kambing *Gulai Kambing* kat Suwarno ni. Memang sentiasa ada dalam menu kat Suwarno tapi tak pernah cuba. MP yang makan Gule Kambing ni dengan nasi. I boleh makan , tak rasa hamis kambing , very tender.

Macam biasa for me......satay kambing + bakso kosong + tauhu goreng + bergedel + kacang goreng & nasi putih *not in pic*......delish!

Rice crackers cicah dengan kicap cili padi berapi yang pedas nak mampos!......tapi sedap.....hehehe!

 
While makan-makan , MP rajin melayan Mas Joko baju biru kat sebelah tu.....Mas Joko tu loghat Indonesia dia pekat.....dah masuk kali ketiga I nampak Mas Joko makan duduk tempat yang sama kat Warung Suwarno ni sambil layan Astro Pelangi & Bintang. Boleh pulak MP melayan berborak walaupun banyak cakapannya yang MP kurang faham......tu satu kelebihan MP , rapport dia dengan orang memang fantastic.

More food! One nite after I finished my classes......went for a Japanese dinner. Had this big crave for salmon sashimi. So yes,,,,,the 4 of us had a big Japanese dinner that nite.


I had 3 plates of Salmon Sashimi & Yna had 3 plates of it as well. Yum! Yum! 

After all food's gone.......time for dessert. We had a delicious serving of Green Tea Ice Cream.......Ashel extremely loved it.

On another day,,,,,,,MP had a craving for ice cream pulak.....hahaha! Tak sempat habis his food at Johnny's,,,,,dia balun Banana Split sampai licin dulu.


Ashel enjoying his food while his sister waiting for her food to cook.....hehehe!

After the early dinner that we had......tapau Subway and headed for some delicious Pralines n Cream flavoured ice creams at Baskin Robbins. MP had his ice creams already so , duduk diam-diam main solitaire sambil tunggu kita makan pulak :-)

Kat area rumah my parents ada funfair. Betul-betul tepi Galaxy Shopping Centre. Tengok dari luar.......hmmmm.....the rides have evolved  into a much sophisticated ones. Tapi still lah.....ride at your own risk. Yna wanted to go to the funfair but due to the unpredictable rain....I had to say no to her. Plus , I don't quite like the free entrance concept. It makes the area crowded with people for nothing. They came to the funfair with no intentions to go on any rides or to even play the carnival games........

Funfair brought back memories to me. When I started singing , funfair-lah tempat boleh kata semua penyanyi-penyanyi cari rezeki. Tak kira-lah penyanyi yang bernama besar ataupun penyanyi baru. Funfair is the place to perform! Dulu nak masuk TV susah , bukan macam sekarang. Dulu-dulu jarang sekali company buat annual dinner. Kalau ada pun , company-company besar,,,,,,jarang-jarang sekali panggil artis untuk buat persembahan. In short , platform untuk penyanyi buat show tak banyak. 

Ingat lagi , dulu kalau penyanyi dapat RM1,500 nyanyi kat funfair ni , kira dah besar laa tu.....then makin lama baru demand up sikit harga ke RM2,500 - RM3,000 per show.....masa tu tokeh-tokeh funfair pun dah tahu , penyanyi mana boleh buat duit *can pull the crowd* dan yang mana yang kureng......selalunya time cuti sekolah , banyak-lah funfair kat merata cerok seluruh Malaysia. Dalam satu malam , selalunya ada 2-3 orang artis & pelawak. Kalau artis nama dia strong kat area-area tertentu , artis tu akan buat persembahan solo. I grew up as a singer masa zaman funfair ni. Ada masa I was being paid to perform solo. Dapat-lah bayaran lebih. Siang tu , riuh laa lori dok pukul canang kat area yang I kena perform tu suruh penduduk setempat datang ke fun fair malam nanti....huhuhu! Poster funfair bertampal nama-nama artis yang akan perform kat pokok-pokok.....I usually will get very scared for many reasons especially kalau kena perform solo. Takut hujan , takut tak de orang datang , takut kena tipu dengan tokeh funfair......tapi Alhamdulillah , selalunya my Mom will be with me......semua pengalaman menyanyi di funfair was priceless. 

Show sekarang banyak yang ala-ala konsert Jom Heboh tu. Perform macam tu senang. Keluar stage,,,,,nyanyi je. Sepuluh orang artis keluar , tanya soalan sama...."Apa khabar semua?" Huhuhu! Show kat funfair dulu betul-betul perlukan skill berkomunikasi dengan penonton. Penonton kat funfair ni nak penyanyi tu bercakap dengan diaorang. Kena buat macam kawan. Kalau yang nak feeling diva....memang kena baling botol. Hello! Dulu tak de botol plastik mineral  water OK,,,,,kalau ada botol terbang,,,,,tu semua botol kaca.....kena kepala,,,,,bocorrrr! 
Hahaha! Lagi satu , kena pandai kawal penonton bila atas pentas....sebab kalau kena show kat Sabah & Sarawak......selalunya the audience will be half drunk! Kadang tu tak sempat buat latihan dengan band boys.....pun boleh belasah nyanyi sampai sejam setengah. Penyanyi mee segera sekarang boleh buat macam tu? I can dare you that they aren't capable. Repertoire lagu pun main peranan penting jugak. Pergi kawasan kampung atau pendalaman , jangan-lah berangan nak nyanyi lagu English ke....lagu-lagu R&B ke......memang kena boo......lagu rock kapak mesti ada.....lagu joget mesti ada.....lagu ala-ala dangdut mesti ada.....lagu yang penyanyi tu jadi famous mesti kena ada.....

Jauh beza dengan penyanyi-penyanyi baru sekarang. Most can sing but cannot perform *wink*. Penyanyi sekarang kerja senang sangat.....30 minutes , they can make an easy RM12-18K. Dulu , 1 jam setengah berhempas-pulas atas stage funfair....ye menyanyi , ye menari , ye berceloteh dengan penonton.....semua yang boleh dilakukan oleh seorang penyanyi supaya penonton yang bayar tiket masuk ke funfair tu , terhibur.....all the effort for a merely RM1,500 per show. Tu belum lagi yang cuma dapat RM500 or RM800 dari show promoter.....yang kena tipu lagi....

Anyway.......itu dulu....sekarang dah banyak platform untuk penyanyi cari makan dan tak perlukan funfair lagi *wink*.



Photos copyrighted to VOCALWEALTH NETWORKS. Unless expressed permission has been granted by Miss Rima Rashidi, you may not copy any images from this site. Using images from this site without permission is prohibited.

6 comments:

  1. kalu ke blog akak ada cite psl mkn2, mmg seronok... mcm tgk jjcm tau tp versi blog... mmg nampak MP sporting betul n dia betul2 suke menolong yek kak,bgs betul... siap blh lyn borak2 lg ngn org kt suwarno tuh...

    dana tak penah lg pg fun fair sejak dh abis sekolah... tingin kadang bwk aiyan gi situ... tp tunggu dia besar dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pereply setia blog ini jatuh kepada....norhidana...

      Delete
  2. Teringin nk rasa sate tu tp ntah bila la... P.s. MP has improved a lot ... hehehe that's so good... kdg2 tgk anak2 dh besarkn ... So angin level turun sikit ... ;)

    I think u ada stalker la... Every entry mesti ada... Ni dh kalah artis Hollywood ... mcm benci tp sebenarnya sayang tu yg ttp dia nk baca every entri u.... Ahahaha

    ReplyDelete
  3. Gambar-gambar yang sangat cantik saya suka dari seumur hidup

    Morocco +212626541618

    ReplyDelete